2017. december 20., szerda

Kelesztés nélküli bejgli:

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez az év is nagyon gyorsan. Most volt nyár, és már itt is van a karácsony. Hihetetlen hogy repül az idő.
Nagyon jó kis receptre bukkantam Rupáner oldalán. Nem csak szép, de nagyon finom is ez a bejgli. Nem száraz a tésztája, mint általában a bejgliknek, hanem nagyon finom puha. Nem vagyok egy bejgli rajongó, de ez mindent visz most nálam. Múlthéten is megsütöttem a kollégáknak, és ma is megsütöttem anyukámmal. Mindenhol sikert aratott.
Hozzávalók 6 rúd bejglihez:
a tésztához:
  • 93 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • fél kocka élesztő
  • 25 dkg szobahőmérsékletű kocka margarin
  • 12 dkg szobahőmérsékletű sertészsír
  • 2 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál só
  • 1,25 dl habtejszín
  • 1,8 dl víz
a töltelékhez:
  • 40 dkg dió / mák
  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 1/2 bögre zsemlemorzsa
  • 2,5 dl víz 
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • fahéj ízlés szerint
  • aszalt vörös áfonya (a mazsola is jó)


Elkészítés:
Először a tölteléket készítsük el.
A diót vagy a mákot keverjük el a zsemlemorzsával, a reszelt héjakkal és az áfonyával.
A vizet keverjük el a cukorral, forraljuk fel, és hagyjuk egy kicsit forrni, majd keverjük hozzá a diós   vagy mákos keveréket. Tegyük hűtőbe hűlni.
A tésztához keverjük el a lisztet a porcukorral, a sóval, morzsoljuk bele az élesztőt végül mehet hozzá minden más is. Alaposan gyúrjuk össze, fóliázzuk le és tegyük hűtőbe fél órára.
A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, de egyszerre csak eggyel dolgozzunk, a többit tegyük vissza a hűtőbe, hogy az élesztő ne kezdjen el dolgozni.
A tölteléket is osszuk 6 egyenlő részre.
Nyújtsuk ki a tésztát télalap alakúra (nem kell lisztezni a deszkát) , kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a szélétől fél-fél centit szabadon hagyunk. Ezeket szépen visszahajtjuk, majd a hosszabbik végénél fogva feltekerjük. Tegyünk ugyanígy a többi gombóccal és töltelékkel is.

Helyezzük tepsire őket hármasával, kenjük le tojás sárgájával, és tegyük hűvös helyre (én a teraszra vittem ki napközben), de ne a hűtőbe ott túl hideg van most már neki. Hagyjuk a tojást száradni rajta  1-2 órát (én 1 órát szárítottam) , majd kenjük le fehérjével is, és megint pihentessük hűvös helyen.


Mielőtt betesszük a sütőbe egy hurkapálcával szurkáljuk meg a tetejét úgy, hogy teljesen átszúrjuk a tésztát.  (Az oldalát ne szúrjátok, mert a második sütés után jöttem rá hogy azért repedt meg egy picit az oldala)
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig.


Nagyon békés és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek.

1 megjegyzés:

quinlanvalencia írta...

Playtech Casino App - The JTM Hub
The Jtm app 김제 출장안마 allows you to download a variety 서산 출장안마 of games 의왕 출장샵 in real time, including 부천 출장마사지 slots, 김제 출장마사지 roulette, slots, and video poker.