2017. november 1., szerda

Túrógombóc torta:

A receptet egy újságban találtam, de át terveztem mert az eredeti recept szerint nem jött be a torta, kemény volt a tészta és a gombócok is, de az ötlet nagyon tetszett. Végül egy egyszerű piskótát sütöttem és a saját gombóc receptemet tettem a tetejére.


Hozzávalók:
18 cm-es formához
  • 4 db tojás
  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. cukor
a krémhez:
  • 40 dkg túró
  • 4 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. zselatin
 a gombócokhoz:
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 ek. búzadara
  • csipet só
  • 3-4 ek. olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:
Először a gombócokkal kezdjünk.  
A gombócokhoz egy tálban keverjük össze a tojást, a sót, a lisztet és a búzadarát, majd adjuk hozzá a villával összetört túrót, és dolgozzuk össze alaposan (kézzel könnyebb).
Fóliázzuk le és tegyük hűtőbe 1 órára, hogy a gríz fel tudja szívni a túró nedvességét.
A tésztához a tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját verjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a lisztet és a fehérjéből vert kemény habot óvatosan forgassuk hozzá egy fakanállal. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd elérte a hőfokot vegyük vissza 180-ra és toljuk be a tésztát és 20 perc alatt süssük meg. Ha kész hagyjuk kihűlni, és vágjuk ketté.
Amíg hűl csináljuk meg a krémet. A túrót keverjük el a tejföllel egy elektromos habverővel. Adjuk hozzá a cukrot, a citromhéjat. 1 dl vízben keverjük el a zselatint, és melegítsük fel (nem kell forralni), és több részletben keverjük a krémhez. 
A első tésztalapra kenjük rá a krém felét, fedjük le a második tészta lappal, és kenjük rá a maradék krémet. 
A gombócokhoz formázzunk a masszából golyókat és enyhén sós, lobogó, forró vízbe főzzük ki.
Ha feljön a víz felszínére, hagyjuk 2 percig, utána szűrőkanál segítségével gyorsan szedjük ki a vízből, és kevés olajon megpirított zsemlemorzsába forgassuk meg. 
A torta tetejét is szórjuk meg a pirított morzsával. Tegyük hűtőbe minimum 3 órára.
A szeleteket édesített tejföllel locsoljuk meg.


Nincsenek megjegyzések: