LEVES:

Görög gyümölcsleves:

Hozzávalók:
  • 2 dl tejszín
  • 1 l tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • málnaszörp (ízlés szerint)
  • gyümölcs
Elkészítés:
Nagyon egyszerű és nagyon finom...és nem kell főzni.
A tejszínt keverjük össze kb. 1 dl málnaszörppel. Öntsük rá a tejet, tegyük bele a vaníliás cukrot. Tegyünk még bele málnaszörpöt(én diabetikus szörpöt használtam) ízlés szerint. A szörp adja meg az ízét, selymes állagát, színét. Ne féljetek használni. Tegyünk bele bármilyen gyümölcsöt. Én egy nagy vegyes konzervet mindig teszek bele. Valamennyi málnát, szedret, őszbarackot és meggyet. Fontos hogy málnaszörpöt használjunk. Próbáltam a szamócát és a meggyet is, de egyik se vált be. A málna az igazi. Tegyük egy kicsit hűtőbe, és garantált a siker.







Málnakrém leves:
Hozzávalók:
  • 40 dkg málna
  • víz
  • 2 doboz málnás joghurt
  • 2 dl tej
  • cukor ízlés szerint
  • 1/2 csomag főzős vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A málnát főzzük meg pár perc alatt kb. 5 dl vízben és turmixoljuk le.
A pudingport keverjük el 1 dl hideg tejben, adjunk hozzá egy kevés meleg málna levet, majd az egészet öntsük a többi málnaléhez és adjuk hozzá a maradék tejet is. Édesítsük annyira, amilyen édesen szeretnénk enni. Keverjük hozzá a gyümölcs joghurtokat és tegyük hűtőbe.

Tejszínes sütőtökkrémleves:

Hozzávalók:
  • 1 közepes sütőtök
  • 3 közepes szem burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db picike vöröshagyma
  • 3-4 dl húsleveslé 
  • 2 dl tej
  • 2 dl főző tejszín
  • só, cukor
  • reszelt szerecsendió
  • tökmag, zsemlekocka
Elkészítés:
A tök alját vágjuk le, magozzuk ki, sütőben süssük meg amíg a leves elkészül. Természetesen ezt a lépést ki lehet hagyni, akkor ezt a részt is pucoljuk, kockázzuk. A többi részét hámozzuk meg, kockázzuk fel, tegyünk így a burgonyával is. A hagymákat kevés olajon dinszteljük meg, öntsük fel a húslével (maggi kockás víz is jó ha nincs húsleves). Tegyük bele a tök és burgonya kockákat és öntsük hozzá a tejet is. Főzzük puhára közepes hőfokon. Szórjuk meg ízlés szerint a sóval, kevés cukorral és a szerecsen dióval.
Ha puha a zöldség, botmixerrel pürésítsük, adjuk hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta és kész is. Zsemlekockával vagy krutonnal tálaljuk.



Tejfölös-tárkonyos pulykaraguleves:

 Hozzávalók:
  • 80 dkg pulykacomb filé
  • 1 db vöröshagyma
  • 6-8 db sárgarépa 
  • 2 db  fehérrépa
  • 450 g zöldborsó
  • 1 kis doboz tejföl
  • tárkony
  • tárkony ecet vagy 1/2 citrom leve
  • só, bors, delikát
Elkészítés:
A vöröshagymát dinszteljük meg, majd pirítsuk meg rajta a húst. Adjuk hozzá a kockára vagy karikára vágott répákat és pároljuk pár percig. Öntsük fel kb. 2 liter vízzel, és mehet bele a zöldborsó is. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük amíg a hús is finom puha lesz, kb 45 perc (ez attól is függ mennyire pirítottuk és pároltuk meg a husit). 
Készítsünk habarást: a lisztet és a tejfölt keverjük teljesen simára, adjunk hozzá 1 evőkanál levest, ezzel is keverjük simára, majd megint egy kis leves, simára keverés és mehet az egész a levesbe. Ha a hideg tejfölt egyből a meleg levesbe öntjük, akkor az össze fog menni, vagyis fehér kis csomók lesznek a leves tetején.
Ezután tegyünk kb. 1/2 zacskó tárkonyt bele és pár csepp tárkony ecetet. Forraljunk rajta egyet, és húzzuk félre. Külön lábosban főzzünk ki leves tésztát.

Paradicsomleves:

Hozzávalók:
  • paradicsom püré
  • vöröshagyma
  • zellerszár
  • víz
  • liszt
  • bazsalikom
  • oregánó
  • só, bors, cukor
Elkészítés:
Készítsünk rántást, majd a tűzről félrehúzva keverjük hozzá a paripürét. Engedjük fel kb.1,5 l vízzel. Tegyük bele a megtisztított  vöröshagymát, és egy csokor zeller zöldet. Tegyük bele a fűszereket, és 30-40 percig főzzük. Szűrjük át a levest, fűszerezzük még , ha szükséges(valaki sósan van aki édesen szereti). Én úgy szeretem, ha bele fő a tészta(kis kocka vagy bármi).
Óvatosan a tészta mennyiséggel, mert főzelék lesz belőle.
Megszórhatjuk reszelt sajttal.

Brokkoli krémleves:
Hozzávalók:
  • 30 dkg burgonya
  • 50 dkg brokkoli
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek.olaj
  • 1 húsleveskocka
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • 15 dkg pannónia sajt
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát, és a szétnyomott fokhagymát üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és a felkockázott burgonyát. Bő fél liter vízzel öntsük fel, és dobjuk bele a leveskockát. Lefedve főzzük amíg a zöldségek megpuhulnak, majd öntsük bele a tejszínt, és még 10 percig főzzük. A levest mixerrel pépesítsük, utána sózzuk és borsozzuk. 10 dkg sajtot bele reszelünk és hagyjuk olvadni.
Díszítésként szórjunk a leves tetejére még egy kis sajtot.


Bableves csipetkével :

Hozzávalók:
  • 0,5 kg bab
  • nyers-füstölt hús ( csülök, comb..)
  • zeller
  • sárgarépa, fehérrépa
  • só, delikát
  • majoranna
  • babérlevél
  • fokhagyma
  • olaj, liszt 
  • 1-2 tojás
  • pirospaprika
Elkészítés:
A babot előző este áztassuk bő vízbe. A húst kb.20 percig áztassuk, langyos vízben, majd tegyük fel főni a babérlevéllel. Ha majdnem megfőtt, öntsük 3/4-ig a lábost vízzel. Szűrjük le a babot, és tegyük a húshoz.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat karikázzuk fel, a zellert kockázzuk. Sózzuk, majorannázzuk. Főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek is. A csipetkéhez 1-2 tojás szükséges(és sok csipetkével szeretem)és liszt. A tojáshoz adjunk annyi lisztet, hogy kemény tésztát kapjunk. Csipkedjük bele a levesbe, és főzzük kb. 10 percig. Ha kész, készítsünk egy laza rántást, nyomjunk bele egy- két gerezd fokhagymát,és pirospaprikázzuk. Tegyük a leveshez, és még pár percig főzzük.

Marokkói bableves:
Hozzávalók:
  • 1,5 l víz
  • 2-2 vöröshagyma
  • 40 dkg fehérbab
  • 3 ek. olaj
  • 3 db húsleveskocka
  • 1/2 kiskanál kurkuma, őrölt bors
  • 2 kiskanál szójaszósz
  • 2 kiskanál currypor
  • 1/2 csésze tej
  • 1/2 csésze főzőtejszín
  • 1/2 csésze burgonyapehely
  • 2 újhagyma
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd közepes lángon fedő alatt puhára főzzük. A hagymát és a burgonyát felkockázzuk. A hagymát megdinszteljük és a babhoz adjuk a krumplival, és a leveskockával együtt. A kurkumával, a borssal, és a szójaszósszal ízesítjük. Kb. 20 percig főzzük. A tejet a főzőtejszínnel és egy kevés forró levessel összekeverjük, és a többi leveshez adjuk. Hozzáadjuk a burgonyapelyhet is és besűrítjük vele a levest. Ez kb. 2 perc.


Gulyásleves:
Hozzávalók:
  • 1 kg marhahús
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 4 nagyobb burgonya
  • 1db vöröshagyma
  • só, bors, majoránna
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém vagy vegeta
  • paradicsom, tv paprika
Elkészítés:
A vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg, tegyük rá az előző este kockára vágott,  húspuhítóval megszórt marhahúst, és pirítsuk meg minden oldalát. Szórjuk meg pirospaprikával, borssal, köménnyel és egy kis gulyáskrémmel, majd engedjük fel vízzel úgy, hogy az ellepje. Sózzuk meg, és készítsünk belőle pörköltet.
Ha megpuhult a husink, engedjük a fazekat tele vízzel, adjuk hozzá a felkarikázott répákat, és kockázott zellert. Tegyünk bele paradicsomot, tv paprikát, még sót, borsot, majorannát és őrölt kömény (a köményből tegyünk bátran). Amikor már puha a zöldség, tegyük bele a kockára vágott burgonyákat. Ha megfőtt, gyúrjunk 2 tojásból és lisztből csipetkét, és szaggassuk bele (én most kukorica liszttel próbálkoztam, dupla tojásból, k. lisztből és egy kevés vízből gyúrtam...egy kicsit nagyok lettek, de finomak). Főzzük még egy pár percig, és kész is.
Spárgakrémleves:

Hozzávalók:
  • 1 csomag spárga
  • 2 db krumpli
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. liszt 
  • 1 leveskocka
  • 1 cs. petrezselyem
  • 2 dl tej (rizsital)
  • 5 dkg vaj 
  • só, bors, vegeta
Elkészítés:
A megmosott spárgák végét ha fás, visszavágom, megpucolom. A fejrészt szintén levágom, félreteszem, a többit darabolom.

A vajat felhevítem, a hagymákat  megdinsztelem rajta. Hozzáadjuk a lisztet, megpirítjuk. Apránként hozzáadunk vizet, hogy ne csomósodjon és hozzáadom a spárga szárát, a burgonya kockákat és a petrust. Sózzuk, fűszerezzük. Főzzük puhára, majd turmixgépben pürésítsük. Szűrjük át, hogy az esetleges fás részeket kiszűrjük. Engedjük  fel egy kevés vízzel, tegyük bele a fejrészt, és főzzük még 5 percig. Öntsük hozzá a tejet vagy tejszínt, forraljuk össze. Ha szükséges, fűszerezzük
Májgaluska leves:

Hozzávalók:
  • 15 dkg máj
  • 2dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2ek. zsemlemorzsa
  • 3-4ek. liszt
  •  2 ek.víz
  • só, bors, delikát
  • petrezselyem
  • húsleves lé


Elkészítés:
A májat ledaráljuk. Vajon megdinszteljük a hagymát. Az összes hozzávalót összedolgozzuk, és a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.(Akkor jó, ha feljön a leves tetejére)


Húsleves:


Hozzávalók:
  • 4-5 db sárgarépa 
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • zeller(nagy fejnek a negyede)
  • 1/4 db kelkáposzta
  • 6-8 db kelbimbó
  • 3-4 db közepes burgonya 
  • 1 ek. télire elrakott lecsó vagy 1 db tv.paparika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, vegeta
  • majoranna
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • hús (bármilyen husi, lényeg hogy csontos rész is legyen benne)
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket és a húst. A vöröshagymának csak a külső héját távolítsuk el. Tegyük egy nagyobb fazékba, a kelbimbót és a burgonyát kivéve. Engedjük fel vízzel, úgy hogy bőven ellepje. Sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk és végül tegyük bele a majorannát. Fedő alatt nagy lángon kezdjük a főzést, majd vegyük takarékra. Főzzük 1,5-2 órát, (minél tovább fő lassú lángon annál finomabb lesz) majd mehet bele a gyömbér, szükség szerint még sózzuk. Tegyük bele a kelbimbót és a burgonyákat, és kb.20-30 percig főzzük és zárjuk le. Szedjük külön tálba a zöldséget és a húst, a levest szűrjük át.
Borsóleves csipetkével:

Hozzávalók:
  • 5 nagyobb sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 500 g zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 db burgonya
  • karfiol (elhagyható)
  • csirkeszárny
  • liszt
  • só, bors, vegeta
  • pirospaprika
  • tojás
  • paradicsom, paprika
  • petrezselyem
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a répákat, és összepároljuk őket. Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk egy evőkanál liszttel, és egy teáskanál pirospaprikával. Felengedjük vízzel, és beletesszük a borsót. Fűszerezzük és tegyük bele a szárnyakat, a paradicsomot, a paprikát és az apróra vágott petrust. Ha félig megfőtt a borsó, mehet hozzá a kockára vágott burgonya és a karfiol. Ha ez is kész, készítsünk egy-két tojásból és liszt keverékéből csipetkét, és szaggassuk a levesbe. Addig főzzük amíg a csipetek feljönnek a felszínre.

Lebbencsleves:
Hozzávalók:
  • 15 dkg lebbencs tészta
  • 5 dkg fst. szalonna
  • 40 dkg burgonya
  • 1 vöröshagyma
  • petrus
  • só, bors
  • pirospaprika
  • paradicsom, paprika
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, lepirítjuk, majd kiszedjük a szalonnát és a zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Dobjuk hozzá a nagyobb darabokra tördelt tésztát, pirítsuk. Szórjuk meg pirospaprikával, engedjük fel meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a burgonyát, a szalonnát, a paradicsomot és a paprikát. Majd főzzük puhára.

Köménymagos leves:
Hozzávalók:
  • 1,5 ek. olaj
  • 2 dkg liszt
  • 1/2 kávéskanál köménymag
  • 1 vöröshagyma
  • só, pirospaprika
Elkészítés:
Az olajból és lisztből készítsünk rántást, majd adjuk hozzá a köménymagot és pirítsuk 1 percig. Szórjuk meg pirospaprikával és engedjük fel hideg vízzel, Főzzük bele egészben a vöröshagymát. Kb. 20 percig főzzük, majd szűrjük le. Pirított zsemlekockával vagy levesbetéttel tálaljuk.
Nem csak finom, de egészséges is.




Nincsenek megjegyzések: