GLUTÉNMENTES:

Gluténmentes gyümölcskenyér:
Hozzávalók:
  • 1/2 csésze(2dl) rizsliszt (csak rizsliszttel is elkészíthető,akkor 1 csésze rizsliszt)
  • 1/2 csésze gluténmentes liszt
  • 3 ek. gyümölcscukor
  • pár csepp folyékony édesítőszer
  • 1 nagy érett banán
  • 1,5 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1/2 csésze puha margarin
  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs(Tropi mix)
  • rumaroma
  • 1 ek. kakaópor
  • 10 dkg Tibi csokoládé (állítólag gluténmentes)

Elkészítés:
A banánt a tojással és az édesítővel együtt tegyük aprítóba vagy turmixgépbe és pürésítsük. A puha margarint a cukorral verjük habosra. A liszteket keverjük össze a sóval és a sütőporral. Keverjük össze őket egy robotgép segítségével, tegyünk bele pár csepp rumaromát és mehet bele a rumaromába áztatott gyümölcs. A masszát felezzük, keverjük az egyikbe a kakaóport.
Alaposan vajazzuk ki az őzgerincet, és váltakozva kanalazzuk bele a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 35-40 percig. Ha kész, borítsuk rácsra, hagyjuk hűlni, majd kenjük meg olvasztott csokoládéval és díszítsük.

 Vegán triplacsokis krémtortácskák:
Nem tartalmaz glutént,-szóját,-tojást,- tejet, és ami a legjobb hogy, 10 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók:
alsó réteg
  • 1 csésze dió
  • 4 szem aszalt datolya
  • fél csésze kakaópor
  • csipet só
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 ek. olvasztott kókuszolaj
a csokis töltelékhez:
  • 2 csésze natúr kesudió
  • fél csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1/2 csésze méz vagy juharszirup
  • 1/2 csésze víz
  • 2 tk. vanília kivonat
  • 3/4 csésze kakaópor
a tetejére
  • diabetikus vagy gluténmentes csokoládé
Elkészítés:
Az alsó réteghez a hozzávalókat aprítóval dolgozzuk össze(a datolyát magozzuk ki), és nyomkodjunk egy keveset( kb.1 cm) a formánk aljára. Én szilikon muffin formát töltöttem meg.
A csokis réteghez szintén turmixoljuk teljesen krémesre a hozzávalókat, és kanalazzuk az alsó rétegre.
A tetejére olvasszunk csokit és díszítsük. Tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
Én mondtam hogy gyors lesz :)
Glutén,-cukor,-tojás,-tej,-lisztmentes kókuszos szelet:
Hozzávalók:
  • 10 dkg dió
  • 4 ek. kakaópor
  • 6 ek. méz
  • kókuszzsír(egy picit megolvasztva)
  • kókuszolaj
  • vanília aroma
  • 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
Szükség lesz egy aprítógépre és egy 20×10-es formára. Három réteget fogunk csinálni.

Az első:
10 dkg diót, 2 ek. kakaót, 2 ek. mézet, 2 ek. kókuszzsírt, és pár csepp vaníliát dolgozzunk össze az aprítóval. Egy sűrű krémet kell kapnunk. A formát fóliázzuk ki. és simítsuk bele az első réteget. 10 percre tegyük hűtőbe.
A második:
10 dkg kókuszreszeléket, 1-2 ek. mézet, 2 ek.kókuszzsírt, pár csepp vaníliát az aprítóval forgassuk össze, és kenjük a hűtőből kivett alsó réteghez. 10 perc hűtő.
A harmadik réteg:
2 ek. kókuszolajat(olvasztott), 2 ek. kakaót és 2-3 ek. mézet, pár csepp vaníliával keverjünk össze.
Ezt a réteget vízbe mártott újjal fogjuk tudni szépen szétkenni. A tetejét kandírozott narancshéjjal szórtam meg, amitől még finomabb lett, de bármi mással díszíthetjük.
Tegyük hűtőbe minimum 1 órára.
(Csak kókuszolajjal is  elkészítettem, úgy is finom lett.)
Úgy az igazi, ha fogyasztás előtt 5-10 perccel hamarabb kivesszük a hűtőből. 
Gluténmentes müzli szelet:
Hozzávalók:
száraz:
  • 120 g gluténmentes zabpehely
  • 1 csésze mazsola
  • 1 csésze pirított szeletelt mandula vagy mogyoró
  • 2 csésze tökmag, dió és szezámmag keveréke
  • 1 csésze mazsola 
  • aszalt gyümölcsök 
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk. fahéj
nedves:
  • 2/3 csésze méz vagy barna rizs szirup
  • 2 ek. kókuszolaj (nem helyettesíthető)
  • 1 evőkanál kókuszvaj
 Elkészítés:
Nagyon egyszerű... :)
Egy nagy tálban keverjük össze magokat, a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöket. Én a mazsola mellet még 1/2 zacskó vörös áfonyát és 1/2 doboz kandírozott narancshéjat tettem bele. Adjuk hozzá a kókuszt, a szezámmagot, a sót és a fahéjat. 
A mézet dolgozzuk össze az olvasztott kókuszolajjal és vajjal (habár én most kókuszzsírt használtam). 
Öntsük rá a magkeverékre, és alaposan forgassuk össze. Ha szükséges adjunk még hozzá kókuszolajat vagy mézet.

Le egyszerűsítve, a száraz hozzávalókat össze keverjük a nedvessel... :)
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát és nyomkodjuk bele. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Bármilyen magot vagy gyümölcsöt használhatunk, csokit is tehetünk bele, vagy az alját is bele márthatjuk.
Gluténmentes brownie:
Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg gluténmentes étcsoki (állítólag a Tibi csoki is gluténmentes)
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg cirokliszt
  • 2 dkg holland kakaópor
  • laktóz és gluténmentes vanília fagylalt (Auchan-be kapható)

Elkészítés:
A vajat egy lábosban felolvasztjuk és hozzá keverjük a cukrot (én gyümölcs cukrot használtam) és a darabokra tördelt étcsokit. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a tojásokat, a kakaóport és a lisztet. A masszát 20×20 cm-es formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.
Ha kihűlt a tetejére tegyünk 1 gombóc fagyit, és szórjuk meg csokival, mandulával vagy dióval.

Gluténmentes csokis-kókuszos golyó:
Hozzávalók:
  • 1 és 3/4 csésze kókuszreszelék
  • 3 teáskanál kókuszolaj
  • 3 ek. méz vagy juharszirup
  • 2 ek. kókusztej
  • 1/2 tk. vanília-kivonat
  • csipet só
  • gluténmentes vagy Tibi csokoládé (állítólag gluténmentes)
Elkészítés:
Tegyük egy keverőtálba a kókuszreszelék felét az olajjal és robotgéppel alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a mézet, a tejet, a sót, a vanília-kivonatot, és folytassuk az összekeverést. Majd adjuk hozzá a maradék kókuszt, és folytassuk kézzel az összedolgozást. Formáljunk gombócokat, mártsuk bele az olvasztott csokiba két villa segítségével, helyezzük sütőpapírra és tegyük hűtőbe amíg megszilárdul a csoki. A tetejét is megszórhatjuk kókusszal vagy fehér csokival is díszíthetjük.
Fontos hogy a kókuszolaj helyett ne használjunk mást, mert csak ettől fog összeállni, és fontos hogy sütőpapírra tegyük, mert erről szépen le tudjuk majd húzni, nem ragad le az alja ... vagy... pont ma láttam a vasedényben bon-bon készítő szilikon formát. Vettem én is, így legközelebb már ebben fogom elkészíteni ezt is, meg az oreo-golyót is :)
Ét csokival és tej csokival is megcsináltam.
Gluténmentes kukoricalisztes keksz:
Hozzávalók:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 18 dkg vaj
  • 10-15 dkg nádcukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg dió vagy mogyoró
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Kézzel dolgozzuk össze a lisztet a vajjal, a tojássárgákkal, és a citromhéjjal... és igen, most jön :( ...gyúrjunk belőle tésztát! Egy ragacsos masszát kapunk, amivel nehéz dolgozni, ezért tegyük két sütőpapír közé és nyújtsuk ki 1 cm-re.
szépen összeáll, de nehéz szaggatni
Szórjuk meg darált dióval vagy mogyoróval és tegyük fél órára hűtőbe, majd szaggassunk belőle nagyobb korongokat. A szaggatás része nekem nem sikerült így újra gombóccá formáztam, majd kisebb gombócokat csináltam a tenyeremmel, majd kilapogattam és újra megszórtam dióval. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és 15 percig süssük. Tegyük rácsra hűlni.


 Cukor és gluténmentes:
Hozzávalók:
  • 2/3 csésze tökmag
  • 2/3 csésze dió vagy pekándió apróra vágva
  •  1 csésze finomra őrölt dió
  • 1 csipet só
  • édesítőszer
  • 2 csomag natúr krémsajt(szoba hőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 doboz tejszín
  • 1 cs. piros zselatin
  • eper vagy bogyós gyümölcs (mirelit)
Elkészítés:
Nekem ebből a mennyiségből 6 db 2 dl pohárral lett.
Keverjük össze a tökmagot a darabolt dióval, a dió őrleménnyel és a sóval. (bármilyen magot használhattok)
Tegyünk mindegyik pohár aljára, és nyomkodjuk le. A krémsajtokat (laktózmentes)(a mascarpone sajt lenne a legjobb hozzá, csak abból nincs laktózmentes :(  ) keverjük össze robotgéppel, az édesítővel és a vanília-kivonattal. Verjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan több részletben, fakanállal adjuk a krémsajthoz.Habzsákba is tölthetjük vagy kanállal óvatosan kanalazzuk a magokra. Tegyük hűtőbe 1 órára. Addig készítsük el a zselatint a használati útmutató szerint. Szórjuk a fagyasztott gyümölcsöt a krém tetejére és locsoljuk rá a zselatint. Tegyük hűtőbe minimum 1 órára, de másnap az igazi, mikor már össze érnek az ízek.
 Gluténmentes diós-almás:
Hozzávalók:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg gluténmentes liszt (Nocarb)
  • 5-6 közepes alma
  • 3 L tojás
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 4 ek. olaj
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek. citromlé
  • 3-4 barack lekvár
  • fahéj
Elkészítés:
Egy 25×25 cm-es formát béleljünk ki sütőpapírral.
Az almákat hámozzuk meg. Annyit karikázzunk fel, és magozzunk ki, ahány vékony karika elfér a tepsink alján, locsoljuk meg citromlével és szórjuk meg egy kevés fahéjjal. A többi almát reszeljük le.
A diót keverjük el a liszttel és a sütőporral és ízlés szerint fahéjjal. A tojások sárgáját verjük habosra a cukorral, majd dolgozzuk bele az olajat, és apránként a diós lisztet felváltva a reszelt almával. A levét is adjuk hozzá, nem kell kinyomkodni, kiönteni, ettől lesz szaftos. A legvégén egy csipet sóval, verjük kemény habbá a tojásfehérjét és több részletben, óvatosan forgassuk a masszához.
Öntsük az alma szeletekre a masszát és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 percig süssük.
A kész süteményt borítsuk rácsra, így az almák kerülnek felülre, és kenjük meg házi barack lekvárral.
Lehet hogy a szépsége nem tökéletes, de annál finomabb.

 
 Gluténmentes mézes emberke:
Hozzávalók:
  • 1,5  csésze (2dl) gluténmentes liszt, ami tartalmaz xantánmézgát (én No carb-ot használtam)
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. fahéj
  • 1,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/4 tk. só
  • 3/4 csésze világos barna cukor
  • 6 ek. szoba hőmérsékletű vaj
  • 3 ek. méz
  • 1 felvert tojás
  • 1 tk. vanília-kivonat(Dr.Oetker)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel.  A vajat dolgozzuk össze a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a tojást, a vaníliát és vegyítsük össze a száraz hozzávalókkal. Ragadós tésztát fogunk kapni, ha nem akar összeállni, adjunk hozzá egy pici vizet. Fél órára tegyük hűtőbe, majd nyújtsuk ki, és ember formával szúrjuk ki. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, és tegyük 10 percre a fagyasztóba. Ettől marad meg a formájuk.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és süssük 8 percig. Hagyjuk teljesen
kihűlni és díszítsük őket cukormázzal vagy olvasztott csokival. Az utóbbival könnyebb dolgozni.

 Gluténmentes kölesgolyó vaníliasodóval:
Hozzávalók:
a gombóchoz
  • 10 dkg köles
  • 3 dl víz
  • 3 púpos evőkanál gyümölcs cukor
  • 2 tk. vanília-kivonat
  • 2-3 tk. fahéj
a sodóhoz:
  • 2,5 dl rizs ital
  • 1 tojássárgája
  • gyümölcs cukor ízlés szerint 
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. vanília-kivonat(vagy vanília rúd)
  • 2 tk. rizsliszt
  •  1 tk. vaj
Elkészítés:
A kölest alaposan mossuk, tegyük fel főni 3 dl vízben, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával. Közepes lángon, sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg elfő a leve. Ha kész, hagyjuk hűlni. Közben készítsük el a sodót. 1 dl rizs italban keverjük el a tojássárgáját és a lisztet. Keverjük simára. A maradék rizs italt a cukrokkal együtt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rizslisztes masszát. Forraljuk össze, húzzuk félre a tűzről és keverjük bele a vajat. 
A kihűlt kölesből formázzunk gombócokat (kb.10 db), és locsoljuk meg a sodóval. Hidegen vagy melegen is finom édesség.
Hamarosan következik:
  • gluténmentes kókuszos szelet
  • gluténmentes karamel
  • gluténmentes fánk
  • gluténmentes citromos-banános vekni
  • gluténmentes karácsonyi mézeskalács "mézi"
  • gluténmentes csoki torta

Nincsenek megjegyzések: