FŐZELÉK:

Lencsefőzelék:

Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3ek. liszt
  • 1 dl olaj
  • 2 babérlevél
  • 1/2 kis pohár tejföl
  • 1ek. mustár
  • 1ek. cukor
  • ecet
  • pirospaprika, só
Elkészítés:
Áztassuk a lencsét 3-4 órát, majd tegyük fel főni. Forraljuk fel, sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet, a vöröshagymát(egyben) és fedő alatt főzzük puhára.Közben csináljunk kevés cukorral megpirított, fokhagymás,pirospaprikás rántást. Ha a lencse megpuhult, ezzel rántsuk be a ragut. Keverjük hozzá a tejfölt, és ha kell sózzuk meg. Kevés mustárral, cukorral, ecettel ízesítsük, és jól forraljuk át. Akkor jó, ha a felhasznált fűszerektől kissé pikáns.

Spenót:

(mirelit)
Hozzávalók:
  • 1 csomag mirelit spenót
  • 1 db zsemle
  • 2-3 dl tej
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • olaj
Elkészítés:
A mirelit spenótot engedjük fel, a zsemlét áztassuk a tejbe. Készítsünk rántást az olajból és a lisztből és az összetört fokhagymából, majd tegyük hozzá a spenótot. Engedjük fel egy kevés vízzel, adjuk hozzá a zsemlét a tejjel együtt, sózzuk, borsozzuk (mi jó borsosan szeretjük). Ha túl sűrű tegyünk adjunk még egy kis vizet. Botmixerrel pürésítsük, majd főzzük kb.5 percig lassú tűzön és kész is. Szeretjük hozzá a főtt burgonyát, a sült virslit és a főtt tojást.

Kelkáposzta főzelék:

Hozzávalók:
  • 0,5 kg kelkáposzta
  • 3-4 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  •  majoranna
  • virsli
  • olaj, liszt
  • pirospaprika
Elkészítés:
A káposztát és a krumplit mossuk meg, és vágjuk kockára. Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, tegyük hozzá káposztát a krumplival együtt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje.  Sózzuk, borsozzuk. Tegyük hozzá a majorannát és a köményt. Ha megpuhult a krumpli, adjuk hozzá a virsli karikákat. Készítsünk fokhagymás, pirospaprikás rántást, és sűrítsük be vele a főzeléket.

Borsófőzelék:

Hozzávalók:
  • 1 üveg zöldborsó
  • tej
  • só vagy cukor
  • petrezselyem
  • olaj, liszt
Elkészítés:
 Nagyon egyszerű. Az üveg borsót, lével együtt öntsük egy lábosba. Forraljuk fel, cukrozzuk vagy sózzuk(ki hogy szereti,és édesen), majd adjunk hozzá annyi tejet hogy jól ellepje. Készítsünk petrezselymes rántást, és sűrítsük be a főzeléket. Ha nem elég édes vagy sós akkor adjunk még hozzá.
Krumpli főzelék:

Fehérbab főzelék:
Hozzávalók:
  • fehér bab(fejtő bab)
  • babérlevél
  • pirospaprika
  • só, majoranna
  • 2-3 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • liszt
Elkészítés:
Ha szárazbabot használunk, azt előző este áztassuk be. Ha friss babunk van, azt mossuk meg, és tegyük fel főni. Tegyük bele a sót, majorannát és a babérlevelet(tehetünk bele füstölt hús kockát is). Főzzük puhára a babot. Készítsünk rántást a lisztből és az olajból, nyomjuk hozzá a fokhagymát, és a tűzről levéve szórjuk meg paprikával.Ha elkészült a bab, öntsük hozzá a rántást. Keverjük el, és füstölt virslivel tálaljuk.

Krumpli főzelék:
Hozzávalók:
  • burgonya
  • 2 babérlevél
  • majoránna
  • liszt
  • 1 kis doboz tejföl
  • pár csepp ecet
Elkészítés:
Tegyük fel főni a megmosott, felkocázott vagy karikára vágott krumplit.Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérlevelet és a majorannát. Ha megpuhult a krumpli, habarjuk be. A tejfölt keverjük el 3-4evőkanál liszttel,adjunk hozzá a krumplis főzőléből,majd keverjük a krumplihoz, és addig kevergessük amíg be nem sűrűsödik.Tegyünk hozzá még egy pár csepp ecetet is. Ha valaki nem szereti fehéren, a tejfölhöz adhat pirospaprikát.




Nincsenek megjegyzések: