Sajtos perec:
Sajtos roló
Hozzávalók:
3 tepsihez
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1,5 tk. só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg reszelt sajt
- 3-4 ek. tejföl
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, egy marék sajttal. Csipkedjük bele a margarint, adjuk hozzá a tejfölt és alaposan gyúrjuk össze.
Zacskózzuk be, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de lehet egy teljes északára is.
Nyújtsuk ki 4-5 mm-re, szúrjuk ki a formával. A tetejét kenjük le tojással, szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk 180 fokra melegített sütőbe, és süssük 13 percig.
A lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, egy marék sajttal. Csipkedjük bele a margarint, adjuk hozzá a tejfölt és alaposan gyúrjuk össze.
Zacskózzuk be, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de lehet egy teljes északára is.
Nyújtsuk ki 4-5 mm-re, szúrjuk ki a formával. A tetejét kenjük le tojással, szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk 180 fokra melegített sütőbe, és süssük 13 percig.
Sajtos roló
- 1 csomag leveles tészta
- 10 dkg natúr krémsajt
- 2 tojás sárgája(+1 tojás a kenéshez.)
- 25 dkg reszelt sajt
- 3 dl tej
- 15 dkg margarin
- só, bors (ízlés szerint)
- 3 ek liszt
Elkészítés:
Olvasszuk ki a leveles tésztát, majd nyújtsuk ki, ha tudjuk akkor
hosszúkásra. Vágjunk 12 hosszú csíkot, és egyesével még nyújtsuk minél
vékonyabbra. A roló sütőnket vajazzuk be, és tekerjük fel a csíkokat
úgy, hogy valamennyire fedjék egymást. Majd kenjük le a felvert
tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A krémhez a krémsajtot a liszttel, a tojássárgával, a tejjel és egy kis
reszelt sajttal egy lábosban lassú tűzön besűrítjük. Folyamatosan
kevergessük, hogy le ne égjen. A margarint keverjük el 12 dkg sajttal,
majd a két krémet vegyítsük össze, sózzuk, borsozzuk.
Még melegen húzzuk le a formákról a tésztát, hagyjuk kihűlni, majd
töltsük meg a krémmel (ha folyékony lenne nagyon, tegyük egy kicsit hűtőbe, és utána töltsük, de nem kell csurig tölteni), és azonnal tömködjük be mindkét oldalát reszelt sajttal.
Joghurtos sajtos:
Hozzávalók:
- 3 dl natúr joghurt
- 40 dkg liszt (+ amennyit még felvesz)
- 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 2 teáskanál só
- tojás és sajt a tetejére
Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, pihentessük 30 percet a hűtőben letakarva.
Lisztezett
deszkán gyújtsuk ki vékonyra, kenjük le tojással, szórjuk meg reszelt
sajttal, csíkozzuk szintén vékonyra és toljuk 200 fokra melegített
sütőbe. Süssük ropogósra, aranybarnára.
Sajtos rúd:
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg zsír
- 2 db tojás + 1 a kenéshez
- 1 cs. élesztő
- 1 ek. só
- 1 ek. tejföl
- reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval,
morzsoljuk bele az élesztőt, a margarint és a zsírt. Adjuk hozzá a
tojásokat és a tejfölt. Dolgozzuk össze alaposan (ha nem akar
összeállni, adjunk hozzá még egy kis tejfölt) , gyúrjunk belőle
gombócot, fóliázzuk le és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Nyújtsuk vékonyra, kenjük le a tojással, szórjuk meg a sajttal és vágjuk vékony csíkokra.
Tegyük
sütőpapírral tepsibe, és 210 fokos sütőben süssük 15 percig. Tegyük
rácsra és hagyjuk hűlni és jól megszáradni. Akár 1 napig is hagyhatjuk
száradni, de másnaptól már dobozban vagy zacskóban tároljuk.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 2 kávéskanál só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 8 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 2 fej vöröshagyma
- 15 dkg bacon vagy sonka
- 20 dkg sajt
A tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalót hozzá gyúrom.A tészta állaga lágy legyen(ha nem elég lágy, adjunk még hozzá tejet ). 40 percig kelesszük. Amíg kel, készítsük el a tölteléket. A hagymát és a sonkát külön-külön egy kevés olajon megfuttatom, és lecsurgatom. A tésztánkat 4 részre osztom, kinyújtom, majd megkenem tejföllel, rá teszem a hagymát, a sonkát és a sajtot. Fel csavarom mint a bejglit, és úgy vágom fel hogy háromszögeket adjon ki. Egy kis tejfölt keverjünk el egy tojással. Tegyük tepsibe a háromszögeket (ne túl közel, mert megnő), a tetejét kenjük meg a tojásos-tejföllel és tegyünk a tetejére reszelt sajtot. Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük barnára.
Pizza fűszerrel is jó.
Medvehagymás pogácsa:
- 500 g liszt
- 1 ek. só
- 25 dkg hideg margarin
- 1 tojás (+1 a tetejére)
- 1 nagy doboz tejföl fele
- 0,5 dl tej
- 1/2 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg margarin
- fél csomag medvehagyma
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy
tálba beleöntöm a lisztet és elkeverem a sóval. Bele morzsolom a
margarint. Készítek egy mélyedést, ide teszem a tojást, a tejfölt és a
felfuttatott élesztőt. Összegyúrom a tésztát, és letakarva fék órát
pihentetem. Amíg pihen, felaprítom a medvehagymát, és elkeverem a
vajjal.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtom vékonyra, és
megkenem a hagymás vajjal. Felhajtogatom 2-3 részletben, és félreteszem
pihenni még fél órát. Majd kinyújtom, megint lekenem, hajtogatom és
pihentetem.
Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és pogácsa
szaggatóval kiszaggatom. Két tenyerem élével összesodrom. Itt is
pihentessük fél órát.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, és megkenem a
tetejét tojással. Én egy kis reszelt sajttal is megszórtam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig süssük.
Burgonyás pogácsa:
Hozzávalók:
- 800- 900 g liszt
- 1 kocka margarin
- 50 g zsír
- 300 g főtt burgonya
- 30 g élesztő
- 300 ml tej
- 1 kk cukor
- 1 ek só (+ a tetejére egy kevés)
- 2 db tojás (+1 a tetejére)
A burgonyákat főzzük meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni (teljesen).
100 ml tejet langyosítsunk fel, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Futtassuk fel (kb. 10 perc). Vegyünk egy nagy tálat, szórjuk bele a lisztet, készítsünk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele a zsírt, a margarint (ezek legyenek hidegek), majd adjuk hozzá a tojást a sót, az élesztőt és a maradék tejet. Végén az áttört burgonyát.
Alaposan dolgozzuk össze, szükség szerint adjunk hozzá még lisztet. Takarjuk le, és kelesszük 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, egy kés segítségével rácsozzuk be a tetejét.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 20-25 percig.
Élesztőmentes túrós pogácsa:
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk a sajt kivételével. A
tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, (ne túl vékonyra)és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd két
tenyerünk élével sodorjuk összébb, kicsit magasabbra, mert az élesztő
hiánya miatt, nem fog megnőni. A tojást keverjünk el, és a pogácsák
tetejét kenjük meg vele. Majd szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített
sütőben 190 fokon világosra sütjük.
Libatepertős pogácsa:
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 200 g darált libatöpi
- 20 g élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl tejföl
- 100 g margarin
- 2 tojás
- 1 dl fehérbor
- 10 g só
- 2 g őrölt bors
A lisztet szitáljuk át. Az élesztőt langyos tejben, kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a felolvasztott margarint, a bort, tojássárgát, sót, őrölt borsot, a tejfölt és a darált töpi felét. Az egészet összegyúrjuk, dagasszuk. Pihentessük 20 percig. Nyújtsuk ki, és szórjuk meg teperő másik felével. Ezt a műveletet ismételjük meg kétszer. Végül nyújtsuk ki, késsel vagdaljuk be, és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki. Egy 5 percig pihentessük, majd felvert tojással kenjük meg a tetejét. 180 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Burgonyapelyhes rudacskák:
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csomag burgonyapüré pehely
- 50 dkg liszt
- 1 kk. só
- 1 kis pohár tejföl
- 1/2csomag kocka margarin
- 1 tojás
- szezámmag, napraforgómag
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk,majd hozzákeverjük a burgonya pelyhet. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejfölt és az olvasztott margarint, majd 10 percig dagasztjuk. Letakarva 1,5 órát kelesztjük. Ezután 0,5 cm-re nyújtjuk, majd a két oldalát középre hajtjuk, majd félbe hajtjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Ezután a hajtogatást és a pihentetést megismételjük. A hajtogatott tésztánkat 1,5 cm-re nyújtjuk, és bevágjuk a tetejét egy késsel. Felvert tojással megkenjük a tetejét és megszórjuk a magokkal,vagy sajttal. 3 nagy tepsi lesz belőle.
Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és kb.15-20 percig sütjük. A burgonyapehelytől puha és omlós lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése