SÓS:

Sajtos perec:
Hozzávalók:
3 tepsihez
  •  40 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1,5 tk. só
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3-4 ek. tejföl
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval, a sütőporral, egy marék sajttal. Csipkedjük bele a margarint, adjuk hozzá a tejfölt és alaposan gyúrjuk össze.
Zacskózzuk be, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de lehet egy teljes északára is.
Nyújtsuk ki 4-5 mm-re, szúrjuk ki a formával. A tetejét kenjük le tojással, szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk 180 fokra melegített  sütőbe, és süssük 13 percig.


Sajtos roló
Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 2 tojás sárgája(+1 tojás a kenéshez.)
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg margarin
  •  só, bors (ízlés szerint)
  • 3 ek liszt
Elkészítés:
Olvasszuk ki a leveles tésztát, majd nyújtsuk ki, ha tudjuk akkor hosszúkásra. Vágjunk 12 hosszú csíkot, és egyesével még nyújtsuk minél vékonyabbra. A roló sütőnket vajazzuk be, és tekerjük fel a csíkokat úgy, hogy valamennyire fedjék egymást. Majd kenjük le  a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A krémhez a krémsajtot a liszttel, a tojássárgával, a tejjel és egy kis reszelt sajttal egy lábosban lassú tűzön besűrítjük. Folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. A margarint keverjük el 12 dkg sajttal, majd a két krémet vegyítsük össze, sózzuk, borsozzuk.
Még melegen húzzuk le a formákról a tésztát, hagyjuk kihűlni, majd töltsük meg a krémmel (ha folyékony lenne nagyon, tegyük egy kicsit hűtőbe, és utána töltsük, de nem kell csurig tölteni), és azonnal tömködjük be mindkét oldalát reszelt sajttal.
Úgy az igazi, ha 1 napot hagyjuk a hűtőben lefóliázva.


Joghurtos sajtos:
Hozzávalók:
  • 3 dl natúr joghurt
  • 40 dkg liszt (+ amennyit még felvesz)
  • 20 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 2 teáskanál só
  • tojás és sajt a tetejére

Elkészítés:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, pihentessük 30 percet a hűtőben letakarva.
Lisztezett deszkán gyújtsuk ki vékonyra, kenjük le tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, csíkozzuk szintén vékonyra és toljuk 200 fokra melegített sütőbe. Süssük ropogósra, aranybarnára.


Sajtos rúd:

Hozzávalók:
  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 2 db tojás + 1 a kenéshez
  • 1 cs. élesztő
  • 1 ek. só
  • 1 ek. tejföl
  • reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk bele az élesztőt, a margarint és a zsírt. Adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt. Dolgozzuk össze alaposan (ha nem akar összeállni, adjunk hozzá még egy kis tejfölt) , gyúrjunk belőle gombócot, fóliázzuk le és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Nyújtsuk vékonyra, kenjük le a tojással, szórjuk meg a sajttal és vágjuk vékony csíkokra.
Tegyük sütőpapírral tepsibe, és 210 fokos sütőben süssük 15 percig. Tegyük rácsra és hagyjuk hűlni és jól megszáradni. Akár 1 napig is hagyhatjuk száradni, de másnaptól már dobozban vagy zacskóban tároljuk.




Szalonnás - tejfölös háromszög:
Hozzávalók:
Tésztához:
  •  50 dkg liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 kávéskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 8 dkg margarin
Töltelékhez:
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 dkg bacon vagy sonka
  • 20 dkg sajt
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalót hozzá gyúrom.A tészta állaga lágy legyen(ha nem elég lágy, adjunk még hozzá tejet ). 40 percig kelesszük. Amíg kel, készítsük el a tölteléket. A hagymát és a sonkát külön-külön egy kevés olajon megfuttatom, és lecsurgatom. A tésztánkat 4 részre osztom, kinyújtom, majd megkenem tejföllel, rá teszem a hagymát, a sonkát és a sajtot. Fel csavarom mint a bejglit, és úgy vágom fel hogy háromszögeket adjon ki. Egy kis tejfölt keverjünk el egy tojással. Tegyük tepsibe a háromszögeket (ne túl közel, mert megnő), a tetejét kenjük meg a tojásos-tejföllel és tegyünk a tetejére reszelt sajtot. Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük barnára.
Pizza fűszerrel is jó.
Medvehagymás pogácsa:

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 1 ek. só
  • 25 dkg hideg margarin
  • 1 tojás (+1 a tetejére)
  • 1 nagy doboz tejföl fele
  • 0,5 dl tej
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg margarin
  • fél csomag medvehagyma
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet és elkeverem a sóval. Bele morzsolom a margarint. Készítek egy mélyedést, ide teszem a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom a tésztát, és letakarva fék órát pihentetem. Amíg pihen, felaprítom a medvehagymát, és elkeverem a vajjal.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán  kinyújtom vékonyra, és megkenem a hagymás vajjal. Felhajtogatom 2-3 részletben, és félreteszem pihenni még fél órát. Majd kinyújtom, megint lekenem, hajtogatom és pihentetem.
Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Két tenyerem élével összesodrom. Itt is pihentessük fél órát.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, és megkenem a tetejét tojással. Én egy kis reszelt sajttal is megszórtam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig süssük.


Burgonyás pogácsa:
Hozzávalók:
  • 800- 900 g liszt
  • 1 kocka margarin
  • 50 g zsír
  • 300 g főtt burgonya
  • 30 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 1 kk cukor
  • 1 ek só (+ a tetejére egy kevés)
  • 2 db tojás (+1 a tetejére)
Elkészítés:
A burgonyákat főzzük meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni (teljesen).
100 ml tejet langyosítsunk fel, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Futtassuk fel (kb. 10 perc). Vegyünk egy nagy tálat, szórjuk bele a lisztet, készítsünk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele a zsírt, a margarint (ezek legyenek hidegek), majd adjuk hozzá a tojást a sót, az élesztőt és a maradék tejet. Végén az áttört burgonyát.
Alaposan dolgozzuk össze, szükség szerint adjunk hozzá még lisztet. Takarjuk le, és kelesszük 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, egy kés segítségével rácsozzuk be a tetejét.
Két tenyerünk segítségével sodorjuk meg az oldalát. Kivajazott tepsibe tesszük, kicsit távolabb egymástól, és még 30 percig letakarva hagyjuk pihenni. A tojást verjük fel és kenegessük és enyhén sózzuk meg  tetejét.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 20-25 percig.
Élesztőmentes túrós pogácsa:
Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  •  só (1 kávéskanál)
  • 1 tojás a kenéshez
  •  reszelt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk a sajt kivételével. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, (ne túl vékonyra)és a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd két tenyerünk élével sodorjuk összébb, kicsit magasabbra, mert az élesztő hiánya miatt, nem fog megnőni. A tojást keverjünk el, és a pogácsák tetejét kenjük meg vele. Majd szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 190 fokon világosra sütjük.

Libatepertős pogácsa:
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 200 g darált libatöpi
  • 20 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl 
  • 100 g margarin
  • 2 tojás
  • 1 dl fehérbor
  • 10 g  só
  • 2 g őrölt bors
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át. Az élesztőt langyos tejben, kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a felolvasztott margarint, a bort, tojássárgát, sót, őrölt borsot, a tejfölt és a darált töpi felét. Az egészet összegyúrjuk, dagasszuk. Pihentessük 20 percig. Nyújtsuk ki, és szórjuk meg teperő másik felével. Ezt a műveletet ismételjük meg kétszer. Végül nyújtsuk ki, késsel vagdaljuk be, és pogácsa szaggatóval szúrjuk ki. Egy 5 percig pihentessük, majd felvert tojással kenjük meg a tetejét. 180 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára.


Burgonyapelyhes rudacskák:

 Hozzávalók:
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 csomag burgonyapüré pehely
  • 50 dkg liszt
  • 1 kk. só
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1/2csomag kocka margarin
  • 1 tojás
  • szezámmag, napraforgómag
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk,majd hozzákeverjük a burgonya pelyhet. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejfölt és az olvasztott margarint, majd 10 percig dagasztjuk. Letakarva 1,5 órát kelesztjük. Ezután 0,5 cm-re nyújtjuk, majd a két oldalát középre hajtjuk, majd félbe hajtjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Ezután a hajtogatást és a pihentetést megismételjük. A hajtogatott tésztánkat 1,5 cm-re nyújtjuk, és bevágjuk a tetejét egy késsel. Felvert tojással megkenjük a tetejét és megszórjuk a magokkal,vagy sajttal. 3 nagy tepsi lesz belőle.

 Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és kb.15-20 percig sütjük. A burgonyapehelytől puha és omlós lesz.


Nincsenek megjegyzések: