FŐÉTEL:


Vadasmarha:

Hozzávalók:
  • kb. 80 dkg marha felsál
  • 3-4 db sárgarépa felkarikázva
  • 2 szál fehérrépa felkarikázva
  • kis darabka zeller felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • só, bors
  • negyed citrom reszelt héja
  • mustár, citromlé, tejföl, cukor a mártás ízesítéshez
Elkészítés:
A húst szeleteljük fel, a szeleteket kenjük be olajjal, fűszerezzük és tegyük hűtőbe 2-3 napra, hagyjuk pácolódni.
Kevés olajon, hirtelen süssük meg a husik mindkét oldalát, majd szedjük ki egy tálba. A visszamaradt olajban pirítsuk meg a zöldségeket, adjuk hozzá a hagymákat is. Tegyük vissza a hús szeleteket a zöldségekre, engedjük fel annyi vízzel hogy jól ellepje. Tegyük bele a babért, a citromot, sózzuk, borsozzuk. Lassan pároljuk kb. 2 órán keresztül, amíg puha nem lesz a hús.
Ha már jó a hús, vegyük ki egy tányérra, a babaért is, a zöldségeket pedig turmixoljuk le. Készítsünk egy laza paprikás rántást, ezzel sűrítsük be a mártást. Ízesítsük ízlés szerint mustárral (1 ek), tejföllel, cukorral, citromlével. Tegyük vissza a hús szeleteket, és nagyon lassan forraljuk át.



Aszaltszilvás csirkemell:
Hozzávalók:
2 személyre
  • 1 csomag bacon szalonna
  • kb 50 dkg csirkemell filé
  • 1/2 csomag aszalt szilva
  • só, bors
Elkészítés:
A csirkemellet vékonyan felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A közepébe tegyünk 2-3 szem aszalt szilvát, tekerjük fel, és tekerjük köré a bacon szalonnát. Szorosan tegyük egymás mellé egy kiolajozott tepsibe, és 200 fokon, lefedve süssük 35 percig, majd a fóliát eltávolítva süssük barnára.
Sütőtökös krumplipürével és zöldségekkel tálaljuk.
A püréhez 1:1 arányban főzzük meg a krumplit és a tököt sós vízben, majd szűrjük le és egy kevés margarinnal és tejjel pürésítsük.

Anyukám dödölléje:
Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • víz
  • liszt amennyit felvesz (kb. 25 dkg)
  • zsír (ne helyettesítsünk olajjal)
  •  1 nagy fej vöröshagyma
  • tejföl

Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg és vágjuk nagyon vékony karikákra, majd tegyük fel főni annyi sós vízzel,  hogy szűken ellepje. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni a vízzel együtt! Ha nem várjuk meg, akkor több lisztet fog felvenni, és csak egy ragacsunk lesz.
Szórjunk bele annyi lisztet amennyit felvesz, keverjük el alaposan, a krumplit nem kell külön összetörni.
Zsírozzunk ki egy nagy tepsit, egy evőkanál segítségével tegyünk rá nagy kupacokat, és toljuk 200 fokos sütőbe.
Közben süssük barnára, zsíron a felkockázott hagymát (nem kell apróra vágni), és osszuk el a kupacok tetején. A hagymás zsírt is osszuk el a tetején, attól lesz igazán finom, toljuk vissza a sütőbe, és süssük aranybarnára. Az alja és az oldala legyen finom ropogós. Tejföllel megkenve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Marha sztroganoff:
Hozzávalók:
  • kb.1 kg kockára vágott marhahús
  •  1 zacskó erdei gombakrém leves
  • 1 csésze vöröshagyma
  • 1 ek. Worcestershire szósz
  • 2-3 dl marhahúsleves lé
  • 1/4 kg szeletelt vagy negyedekre vágott gomba
  • só, bors
  • 1/2 pohár tejföl
  • 1/2 doboz krémsajt
  • 1/2 dl fehérbor(elhagyható)
Elkészítés:
Dinszteljük meg a vöröshagymát, dobjuk rá a gombát és pirítsuk meg egy kicsit. Adjuk hozzá a marhát, ezt is pirítsuk egy kicsit. Itt adhatunk hozzá egy kis fehérbort, hagyjuk az alkoholt elpárologni, kevergessük pár percig.Majd a krémleves port keverjük el 2 dl hideg vízzel, és öntsük a húsra. Öntsük hozzá a húsleveslét is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Végül adjuk hozzá a W. szószt is. Ha szükséges, adhatunk hozzá még levest. Alacsony hőfokon főzzük kb. 3 órán keresztül (amíg meg nem puhul). Ha már megpuhult a hús, a krémsajtot keverjük ki a tejföllel, és főzzük a ragunkba gyakori kevergetés mellett, még fél óráig.
Ha nem lett elég sűrű liszttel vagy keményítővel sűrítsük be.
Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
Nálam otthon nagy sikere volt :)
Jó étvágyat!

Eszterházi csirkeragu:

Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 ek. mustár
  • 1 db vöröshagyma (szeletleve)
  • bors
  • 3 babaérlevél 
  • olaj 
  • 20-20 dkg sárga, és fehérrépa fel kockázva
  • 1 nagyobb vöröshagyma (kockára vágva)
  • 2 db babaérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 dl tejföl
  • citromlé
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. liszt
  • só, bors
  • pici cukor
Elkészítés:
A húst már előző este pácoljuk be, a mustár, bors, vöröshagyma, babérlevél és az olaj keverékébe.
Másnap a babért és a hagymát távolítsuk el. Teflon serpenyőben, fedő nélkül addig süssük a pácos husit, amíg elfő a leve. Majd adjuk hozzá a répákat, a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, pároljuk pár percig. Öntsük fel a borral és egy kevés vízzel, dobjuk bele a babért. Takarékon, fedő alatt, pároljuk puhára.
A tejfölből, a lisztből és egy pici víz keverékéből habarást készítünk, és besűrítjük vele a ragut. Mustárral, kevés citromlével és pici cukorral még pikánsabbá tesszük. Tálaljuk tésztával vagy rizzsel.



Baconos csirkemell:
Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemell filé, 
  • 20 dkg szeletelt bacon, 
  • 15 dkg sajt reszelve, 
  • 2 db tojás, 
  • 4 evőkanál tejföl,
  •  3 evőkanál liszt,
  • só, bors,
  •  petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit.
3 evőkanál tejfölt ( nem lapos evőkanál, hanem úgy rendesen mehet bele), a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, az apróra vágott petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük.
A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát.
Kenjük meg egy evőkanál tejföllel.És előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre.
(én légkeveréses sütőben 200 fokon sütöttem, mert  a szalonnát jól megsütve szeretjük, és a megfordítás után szórtam meg sajttal). Csodásan finom volt

Húsvéti csirkemell:

Hozzávalók:
  • 4-6  szelet csirkemell
  • 4 dkg liszt
  • 5 ek. olaj
  • 20-25 dkg füstölt-főtt húsvéti sonka
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg vaj
  • 2-3 db főtt tojás
  • sajt
besamelmártáshoz:
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. liszt
  • fél mokkás só, bors
  • késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A csirkemellet kissé kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és forró olajban 2-2 percig sütjük. Ezután kivajazott tepsibe tesszük. A sonkát meg a tojást kockára vágjuk, a sonkát pirítsuk le, és tojással összeforgatjuk, és minden szelet húsra kis halmot rakunk.
A besamelmártáshoz a tejet felforraljuk. A vajat lábosban felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk,kevergetve megforrósítjuk(ne piruljon meg). Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg szerecsendióval. Tovább kevergetve hozzáadjuk a tejet és épp 1 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Miután a sonkás-tojásos húsra öntöttük, a reszelt sajttal és zsemlemorzsával megszórjuk. Végül a maradék vajat rámorzsoljuk. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük

Almás csirkemell:
Hozzávalók:
25×25 formához
  •  1,5 csirkemell filé
  • 25 dkg szeletelt bacon
  • 2-3 db alma
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sajt(ementálit használtam)
  • só, bors
  • majoranna
Elkészítés:
A húst szeleteljük fel és fűszerezzük. Egy sütőtál aljára rakjuk le a szalonna felét, erre reszeljünk 1 almát, a sajt 1/3-át, erre helyezzük el a hús szeletek felét. Majd megint almát, sajtot és a maradék húst. Fedjük be a szalonnával, és locsoljuk rá a tejszínt. Fedjük le alufóliával és süssük 190-200 fokon kb.40 percig.
Majd távolítsuk el a fóliát, szórjuk rá a maradék sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Krumplipürével tálaljuk.
(Az almát legközelebb szeletelni fogom, hogy jobban érvényesüljön az íze)

Tejszínes-zöldséges csirke:
Hozzávalók:
  • 300 g csirkemell filé
  •  250 g vegyes zöldség
  • 100 ml víz
  • 2 db paradicsom (és ezt kihagytam)
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • őrölt feketebors
  • 150 ml tejszín


Elkészítés:
A húst vágjuk közepes darabokra, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon pirítsuk aranybarnára. Tegyük félre a húst. A zsiradékba rakjuk a vegyes zöldséget, és a kockára vágott paradicsomot. Öntsük fel a vízzel és pároljuk kb. 10 percig.
Tegyük vissza a husikat, öntsük fel a tejszínnel, fűszerezzük és forraljuk pár percig. A tetejére tehetünk mozzarella sajtot.

Stroganoff pulyka:
Hozzávalók:
  • 80 dkg pulykamell
  • 1 ek. olaj
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 2 dkg paradicsompüré
  • 2 apróra vágott hagyma
  • 10 dkg vékony csíkokra vágott csemege uborka
  • mustár ízlés szerint
Elkészítés:
Szeleteljük fel a húst vékony csíkokra. Az olaj és a vaj felét olvasszuk fel, és pirítsuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá az uborkát. Szedjük ki egy tálba, tegyük félre.
A maradék vajat és olajat tegyük a serpenyőbe, és süssük meg a hús csíkokat, sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a bort, és pár perc alatt párologtassuk el az alkoholt. Tegyük hozzá az uborkás hagymát adjuk hozzá a paradicsompürét, a tejszínnel elkevert mustárt és forraljuk össze.


Csirkés-fokhagymás-csípős spagetti:
Hozzávalók:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 300 g csirkemell
  • olivaolaj
  • só,bors
  • 1/2 cs. petrezselyem
  • csili paprika
  • 1 dl húsleveslé (vagy víz)
  • 1/4 cs. spagetti tészta
Elkészítés:
Főzzük meg sós vízben a tésztát.
A kockára vágott csirkemellet forgassuk olívaolajba és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az apróra vágott fokhagymát, olívaolajon közepes hőfokon 1 percig hagyjuk sercegni, majd tegyük hozzá a hús kockákat. Ha szükséges tegyünk hozzá még egy kis olajat, és süssük meg a husit. Tegyük hozzá az apróra vágott petrezselymet, és a chilit (és csak a csücskét szoktam nagyon apróra vágni, mert a fokhagymától és a borstól, így is erő lesz), és öntsük fel a húsleveslével. Hagyjuk elpárologni a levet, de ne teljesen. Egy kicsit maradjon szaftos.Ízlés szerint megint sózzuk, borsozzuk. Ezután forgassuk bele a kifőtt tésztát. Egy kevés felaprított pertussal díszítsük.
Nagyon finom, próbáljátok ki...Legközelebb barna tésztával fogom elkészíteni. :)
Jó étvágyat.


Nacho lasagne:
Hozzávalók:

  • kb.1 kg darált marha,-sertéshús,-csirkemell vegyesen
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 1 dl olaj
  • 1 db fst.hús kocka
  • 1 teáskanál pirospaparika
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 2 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál szójaszósz(az eredeti recepteben worchestershire)
  • 1 teáskanál darált chilipaparika
  • 250 ml sör
  • só,bors
  • 1 konzerv kukorica 
  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 konzerv chilis bab 
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • tortilla tésztalap
  • 2 kis doboz tejföl
  • sok-sok sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát dinszteljük meg. Dobjuk rá a darált húst, pirítsuk meg, majd szórjuk meg a fűszerekkel. A sóval óvatosan, mert a szójaszósz is sós. Mehet rá a szójaszósz is, majd az egészet öntsük fel a sörrel. Ha nem lepi el a húst teljesen ez a mennyiségű sör adhatunk még hozzá (én vízzel engedtem fel, mert eddig sörrel még nem főztem, de nagyon kellemes csalódás volt) és így főzzük teljesen puhára a húst. Ha kész, sűrítsük be a paradicsommal, és forgassuk hozzá a leszűrt konzerveket.(habár, én a chilisbab levét hozzáadtam, mert az is csípős)
Egy tűzálló tál (kb.20×30cm-s) aljára kenjünk egy kevés masszát, tegyük rá az első tortilla lapunkat. Nekem 1,5 fért el az alján. Kenjünk rá a masszából bőven, jöhet rá a tejfölből is, ezt is kenjük szét, és jöhet a sok sajt.Ezt addig rétegezzük amíg van alapanyagunk. (Összesen 3 réteg lett belőle). A tetejét szósszal fejezzük be, és erre reszeljünk rengeteg sajtot.
Toljuk 200 fokos sütőbe 20 percre.


Brokkolis-szójaszószos csirkecsíkok:

Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 3 ek. olaj
  • 4-5 ek. szójaszósz
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • őrölt bors
  • 40 dkg brokkoli 
  • 1 db sárgarépa felcsíkozva
  • szezámmag
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk hosszúkás csíkokra, borsozzuk meg. Locsoljuk meg a szójaszósszal és a citrom levével, szórjuk rá a héját. A brokkolit szedjük rózsáira, lobogó vízben főzzük  percig, majd szűrjük le.
A szezámmagot szárazon pirítsuk világosra, tegyük félre.
Forró olajon süssük meg a csirkecsíkokat, dobjuk hozzá a répát, pirítsuk együtt 2-3 percig, majd öntsük fel a borral, végül adjuk hozzá a brokkolit is. Pár perc alatt pároljuk meg.
Tálalás előtt szórjuk meg szezámmaggal.

Spenótos-csirkés tészta:
Hozzávalók:
  • mirelit spenót
  • fokhagyma
  • 1 zsemle
  • tej
  • só, bors
  • liszt, olaj
  • csirkemell
  • tészta
  • sajt
Elkészítés:
Készítsünk spenótot. Készítsünk rántást az olajból és a lisztből, tegyük hozzá az átnyomott fokhagymát. Tegyük hozzá a kiengedett spenótot, és engedjük fel 1 dl vízzel. Áztassuk tejbe a zsemlét, és tejjel együtt adjuk a spenóthoz. Adjunk még hozzá 2 dl tejet, és forraljuk össze. A kockára vágott, befűszerezett csirkemellet pirítsuk meg. Az előre megfőzött tésztát, és a husit keverjük a spenóthoz, és szórjuk meg reszelt sajttal.



Illatos-omlós csirke pirított tésztával:
Hozzávalók:
a tésztához
  • 20 dkg káposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db kis vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g spagetti tészta
  • olívaolaj
  • 2 ek. szójaszósz


 Elkészítés:
A káposztát hosszában metéljük (én a káposztát,gyomor bajok miatt most kihagytam), a répát hosszúkás téglalapokra szeleteljük. A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg. (A szójaszósz is sós) A zöldségeket wokban vagy serpenyőben, olívaolajon pirítsuk ropogósra, adjuk hozzá a felkockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát.
A tésztát öblítsük le és keverjük a zöldséghez és locsoljuk meg bőven szójaszósszal. Alaposan keverjük össze és pirítsuk még egy pár percig. Kevés petrussal megszórtam a tetejét.
Hozzávalók:
a húshoz
  • 1/2 kg csirkemell filé
  • 3 tojásfehérje
  • 5 ek. keményítő
  • só, bors 

Elkészítés:
A tojásfehérjét villával felverem, sózom, borsozom és alaposan hozzákeverem a keményítőt. A csirkemellet vékonyra szeletelem, megsózom és megforgatom a masszában. Végül forró olajban kisütöm és felszeletelem.


Brokkolis csirkés penne:
Hozzávalók:
  • brokkoli
  • 0,5 kg csirkemell
  • vöröshagyma, fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • penne tészta
Elkészítés:
A vöröshagymát és a csirkemellet kockára vágjuk, és együtt megpirítjuk.Sózzuk, borsozzuk.
Közben tegyük fel főni a brokkolit, és a tésztát.
A húshoz öntsünk fék pohár vizet, majd a tejszínt, és a tejfölt.(ha nem elég sűrű tehetünk hozzá egy-két kanál lisztet).
Nyomjuk bele a fokhagymát.
Keverjük össze a tésztát és a szószos husit, és szórjuk meg sajttal.

Csirkepörkölt nokedlivel:
Hozzávalók:
  • csirkemell (bármilyen részből készülhet, csak nálunk a cici a menő)
  • sok vöröshagyma
  • só, bors, majoranna, pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • 1/2 paradicsompüré
  • olaj, liszt
  • 4 tojás
Elkészítés:
Vágjuk apró kockára a hagymát és a húst. A vöröshagymát dinszteljük meg (én úgy szoktam, hogy miután lepirult a hagyma, felengedem egy kevés vízzel, hagyom hogy lefője a levet, így kíméletesebb a gyomornak és sűrűbb lesz a szaft is). Dobjuk rá a mellet, pirítsuk le, majd szórjuk meg pirospaprikával, és engedjük fel vízzel úgy, hogy az ellepje. Sózzuk, borsozzuk és majorannázzuk. Tegyük bele a paradicsomot és a paprikát. Ha megpuhult a hús és félig elfőtt a leve keverjük hozzá a paripürét. Ha nem elég sűrű ( sűrűn szeretjük), kevés vízzel keverjünk össze étkezési keményítőt és adjuk hozzá. A nokedlihez a tojásokat keverjük el sóval, kb. 1/2 dl olajjal, kb. 1-1,5 dl vízzel, majd adjunk hozzá annyi lisztet amennyit felvesz. Lobogó sós vízbe szaggassuk ki. Ha feljön a víz felszínére, 2-3 perc után már kész is.

Sajtos-zöldséges tészta:
Hozzávalók:
  • 1db cukkini
  • 1db padlizsán
  • 2db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 cs. újhagyma
  • 3 nagy paradicsom
  • 1db paprika
  • 1 bögre zöldborsó
  • 30 dkg trappista sajt (lehet több is)
  • oregano
  • bazsalikom
  • só, bors
  • 1 ek. zsír vagy olaj
  • 1/2 csomag penne tészta
Elkészítés:
Én egy 25×25cm-es formát használtam, ehhez mérten írtam a mennyiségeket.
A tésztát az előírás szerint főzzük meg.
A megtisztított zöldségeket vágjuk fel kockára vagy karikára. Zsíron dinszteljük meg a v.hagymát, adjuk hozzá a cukkinit, a padlizsánt a répát és a zöldborsót. Öntsük fel 1-2 dl vízzel. Attól függően ki mennyire szaftosan szereti. Én 2 dl vizet használtam. Kb. 6-8 perc alatt megpuhulnak, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát is. Most fűszerezzünk. Szórjuk meg 2 tk. oregánóval, 2 tk. bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Egy kicsit lehet sósabb és borsosabb, mert a tésztával elkeverve nem lesz már annyira intenzív. Jól keverjük el és fedő alatt 5 percig pároljuk.
A leszűrt tésztát alaposan keverjük össze a zöldségekkel és a  reszelt sajt felével. Az egészet tegyük tűzálló tálba, jó vastagon szórjuk meg sajttal. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és kb. 12 perc alatt süssük aranybarnára.

 Töltött káposzta:




Hozzávalók:
  • 50 kg darált sertéscomb /pulykamell (én pulykából szoktam elkészíteni)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rízs
  • só, bors, pirospaprika, vegeta
  • 1 nagy édes káposzta
  • friss kapor
  • 100% -os paradicsomlé
Elkészítés:
Fel teszünk egy nagy fazékba vizet forralni. A káposztának a torzsáját egy késsel eltávolítjuk úgy, hogy a káposztát nem vágjuk félbe. Bele tesszük a forró vízbe egyben a káposztát, és 2-3 percenként lefejtünk róla egy-két levelet, és kivesszük őket egy tányérba. A közepét nem kell szét szedni, vágjuk apróra.
Vágjuk apróra a hagymákat, és dinszteljük meg a vöröset, majd a fokhagymát is hozzáadjuk.
Megszórjuk pirospaprikával. Ha kihűlt hozzáadjuk a darált husihoz.Sózzuk.borsozzuk.
Kb.20 dkg rizzsel összekeverjük.
A káposzta levelek vastag részét vékonyítsuk meg, a nagy leveleket vágjuk ketté, majd tenyerünkbe fogunk egyet, rá kanalazunk a töltelékből(nem kell sokat mert megdagad, és minél kisebb a megtöltött káposztánk annál csinosabb :) )       
Próbáljuk úgy feltekerni, hogy az egyik vége csúcsos, a másik végét tömködjük be.
A lábos aljára szórjuk az apróra vágott káposztát és, helyezzük egymásra a megtöltött káposztákat.
Engedjük fel vízzel, és tegyük fel nagy lángon főni (ne sózzuk még).
Ha felforrt,vegyük takarékra, most sózzunk, és fedjük le.
Kb. 45-50 perc alatt megpuhul.(kóstoljunk)
Ha puha, öntsük fel 3 dl 100 % - os paradicsomlével, és szórjuk meg kaporral.
Még 15-20 perc és kész!



Tárkonyos gnocci:
Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg csirkemell
  • picike fehérbor
  • 1 kis üveg szeletelt gomba (friss is lehet, csak azt nem kaptam)
  • tárkony ízlés szerint (kb. 1 evőkanál)
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors
  • 1 zacskó gnocchi
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg, adjuk hozzá a husit, sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Öntsük fel egy kevés fehérborral, 3-4 percig süssük így, hagyjuk elillanni az alkoholt. Majd adjuk hozzá a gombát, a zúzott fokhagymát és a tárkonyt. Pirítsuk együtt még 6-7 percig. Öntsük fel a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, és a mustárral. Forraljunk rajta egyet és már kész is. Főzzük ki a gnocchit, és ezzel tálaljuk. De illik hozzá a hasábburi, vagy a rizs is.
Jó étvágyat!

Paradicsomos húsgombóc:
Hozzávalók:
  • 500 g darált hús (én csirkemellből csináltam)
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • 100 g rizs
  • só, bors, pirospaprika
a paradicsom szószhoz:
  • olaj
  • liszt
  • 500 g paradicsompüré
  • só, bors, cukor
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a tojással, a rizzsel, sóval, borssal, és az előre megdinsztelt pirospaprikás hagymával.
Jól össze dolgozzuk, és gombócokat formálunk belőle. Bő sós vagy leveskockás vízbe 1 órát főzzük lassú tűzön. Ha megpuhultak, szedjük ki egy tálba, és készítsük el a szószt. Egy lábasban készítsünk az olajból és lisztből rántást, majd adjuk hozzá a paripürét, és engedjük fel a gombócos víz kb. felével. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk, és édesítsük ízlés szerint. Szedjük bele a gombócokat, még egyet forraljunk rajta, és kész is.

Töltött paprika:

Hozzávalók:
a szószhoz:
  • olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  •  500 g dobozos sűrített paradicsom
  • 1 nagy csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • 5 szál zellerzöld
a töltelékhez:
  • kb.60 dkg darált hús
  • 125 g rizs
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  •  1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:
A töltelékhez a darált húst a többi hozzávalóval kézzel jól összekeverem, és a kicsumázott, megtisztított paprikákba töltöm, de ne túl szorosan, mert a rizs miatt meg fog duzzadni. Én most csak 4 db paprikát töltöttem meg, mert a gombócokat jobban szeretjük. Tehát 4 paprikát megtöltöttem, a többi húsból gombócokat formáltam.(ebből a mennyiségből 4 paprika és 10 db gombóc lett).
A szószhoz dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, engedjük fel a sűrített paradicsommal és 3 dl vízzel. Sóval és cukorral ízesítsük.Tegyük bele a paprikákat és a gombócokat, és ha szükséges öntsünk hozzá még vizet, a lényeg hogy ellepje őket. A tetejére fektessük a zeller zöldet. Fedjük le és minimum 45 percig főzzük (én darált csirkemellből készítettem, így elég volt a 45 perc)
Ha megfőtt, emeljük ki a gombócokat és paprikákat, tegyük egy tálba. A levet szűrjük át, és keverjük hozzá a lisztből és olajból elkészített rántást. Ilyenkor még lehet sózni vagy édesíteni. Emeljük vissza a szószba a husikákat. Főzhetünk mellé burgonyát, vagy a kenyér is tökéletes. Most csináltam először töltött paprikát, és nagyon-nagyon jól sikerült.
Jó étvágyat hozzá!


 Tormás sonkatekercs:
Hozzávalók:
  • 15 dkg gépsonka (én 6 szelet sült sonkát használtam)
  • 125 gr. natúr krémsajt (laktózmentes camping)
  • 1 üveg reszelt torma
  • 2 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • 2 dl tej
  • só ízlés szerint
a lekenéshez:
  • 1 ek. zselatin
  • 2 dl húsleveslé
Elkészítés:
A vajból, a lisztből és a tejből besamelt készítünk. Hagyjuk hűlni. Keverjük hozzá a sajtkrémet, a tormát és sózzuk ízlés szerint. Keverjük jól össze. A sonkákat terítsük ki, töltsük meg a krémmel, tekerjük fel úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Tegyük egymás mellé őket. A húslevest melegítsük fel és közben oldjuk fel benne a zselatint. Hagyjuk hűlni, és ha kezd sűrűsödni kenjük le a sonkatekercseket vele. Tegyük hűtőbe pár percre, majd kenjük le még egyszer. (Ha nagyon besűrűsödne a leves, melegítsük újra) A maradék krémből a sonkák két végére és a közepére csillagcsőből nyomjunk pöttyöket.
Én francia salátát készítettem mellé.
A majonézhez ahogy én készítem:
  • 2 nagy evőkanál mustár
  • 1 teáskanál bors
  • kb. 2 dl olaj
  • csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kk. citromlé
  • 1 nagy pohár tejföl (laktózmentes)
Elkészítés:
A tejföl kivételével mindent keverjünk össze egy habverő segítségével. Végül a tejfölt is keverjük hozzá. Mehet is bele bármilyen zöldség vagy sonka, virsli....
A francia salátához borsót, répát, krumplit főztem, majd végül alma kockákkal bolondítottam meg.



Szivárvány szelet:

Hozzávalók:
  • 8 db főtt tojás
  • 2 nagy tubusos majonéz
  • kb. 10 dkg borsó
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl víz 
  • 1 húsleveskocka (ha van húslevesünk, az is jó, és akkor nem kell a víz és a kocka)
  • 12 szelet sonka
  • 1 nagy csomag étkezési zselatin
Elkészítés:
A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk apró kockára. Tegyük fel főni a borsóval együtt enyhén sós vízbe, ha kész, csepegtessük le. 4 darab főtt tojás sárgáját reszeljünk le, és keverjük el a majonézzel és a tejföllel. Vágjuk apró kockára a tojáshoz tartozó fehérjéket, ezt is keverjük a tojásos krémhez.
Húslevessel sűrítsük, vagyis: 2 dl húslevesbe még hidegen keverjük bele a zselatint, és forraljuk fel, majd várjuk meg kihűl, és keverjük a majonézes masszához. (Ha vízzel készül, akkor a vizet és a kockát forraljuk össze, egy kicsit hűtsük le, majd keverjük el benne a zselatint, és megint forraljuk és hűtsük.)

Egy őzgerinc formát béleljünk ki fóliával, és fektessünk 8 szelet sonkát úgy hogy a gerinc oldalait is befedje. Öntsük bele a massza felét, tegyük rá a maradék 4 db egész tojást, majd öntsük rá a maradék masszánkat. Fedjük be a tetejét sonkával, és teljesen csomagoljuk be a tetejét.
Tegyük hűtőbe egy teljes éjszakára. A fóliát a tetejéről húzzuk le, borítsuk egy hosszúkás tálba, és távolítsuk el a maradék fóliát is. Szeleteljük, és egy ilyen csodás finomságunk lesz.



Anyukám dödölléje:
Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • liszt 
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír
  • tejföl
Elkészítés:
A krumplit felkockázzuk, és feltesszük főni sós vízben. A hagymát felkockázzuk, bő olajban süssük aranybarnára. Szűrjük át és tegyük félre. Ha megfőtt a krumpli, törjük össze krumplinyomóval a vízzel együtt( ez fontos), majd adjuk hozzá a  lisztet(kb.1 bögre) még a tűzön. Puffogni fog, de próbáljuk meg pár percig kevergetni. Vegyük le a tűzről. Az olajunk egy részét öntsük egy nagy tepsibe, és szaggassunk rá kis tenyér nagyságú "pacákat". Kenjük meg a tetejét  a hagymás olajjal és tegyünk a tetejére a sült hagymából. Toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük pirosra. Ha kész kenjük meg bőven tejföllel.
Köretként is finom, de így magában is remek.



Majorannás csirkemell:
Hozzávalók:
  • csirkemell filé szeletek (sertéscomb is jó)
  • majoránna, só, babérlevél
  • húsleves lé
  • liszt, olaj
  • 1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
Ez a recept az én agyam szüleménye. Nem igazán volt kedvem vásárolni menni, így az otthoni készletből és hozzávalókból ez született. Most nem azért ... de jó lett.
A húst szeleteljük fel. Enyhén sózzuk, borsozzuk (vigyázzunk a húsleveslé is sós). A húst forgassuk lisztbe és olajban süssük 2-2 percig mindkét oldalát. Egy serpenyőben fonnyasszuk meg a csíkokra vágott vöröshagymát, öntsük fel a húslével és ebbe szedjük a hús szeleteket. Tegyünk bele majorannát (tehetünk mellé vagy helyette tárkonyt is), 2 db babérlevelet és főzzük közepes hőfokon, lefedve kb. 15 percig (a sertésnek kell kb.1 óra). Emeljük ki a husikat, és készítsünk olajból és lisztből egy laza rántást, és rántsuk be a levet (a kész rántásra merjünk a léből, keverjük össze és úgy öntsük a többi léhez), majd tegyük vissza a husikat és forraljunk egyet rajta. Rizs vagy hasábburgonya a hozzáillő köret.

Kacsacomb:

Hozzávalók:
  • kacsacomb
  • só, bors
  • majoranna
Elkészítés:
A combokat, előző este sózzuk be. Mielőtt sütnénk, borsozzuk.A bőrét irdaljuk be. Tegyük kevés, forró olajba, és először a bőrös felét süssük, amíg ki nem sül a zsírja, majd fordítsuk meg, és pár percig süssük a másik felét is. A zsírját öntsük egy tepsibe, vagy jénai tálba, és tegyük bele a combokat. Szórjuk meg majorannával, öntsünk alá vizet, (menet közben a vizet pótoljuk ha elpárolog) majd alufóliával fedjük le, 190 fokon süssük 2 órán keresztül.


Tejszínes-kukoricás csirkemell:
Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 doboz kukorica
  • ...és leve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
Vágjuk kockára a vöröshagymát és a csirkemellet, majd együtt pirítsuk meg. Ha kifehéredett a hús, adjuk hozzá a kukorica levét, fedjük le, és közepes hőfokon pároljuk puhára.
 Adjuk hozzá a kukoricát, öntsük fel a tejszínnel, és szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel. Forraljuk össze, és szórjuk meg egy kevés liszttel hogy besűrűsödjön. Petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítsük. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával tálaljuk.





Szezámmagos csirke:
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 30 dkg csirkemell filé
  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál étk. keményítő
  • 2 evőkanál olaj
  • 5-6 ek. víz
  • 1 mokkáskanál só
az édes csípős mázhoz:
  • 4 ek. ecet
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. olaj
  • 3 ek. méz
  • 1 teáskanál csípős piros arany
  • 4 ek. szezámmag
  • csilipor ízlés szerint
Elkészítés:
A bunda hozzávalóit keverjük össze, egy sűrűbb palacsinta tésztát kell kapnunk, ha nem elég a víz mennyiség, adhatunk még hozzá. Egy lábosban keverjük össze a máz hozzávalóit, és forraljuk össze pár másodperc alatt. A húst vágjuk kockára vagy csíkokra, mártsuk a palacsinta tésztába, és forró olajban süssük aranybarnára. A husik a sütőpor miatt megdagadnak, ezért tegyük egy kicsit távolabb őket egymástól, mert összenőnek.

 Pirított tészta:

Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemell filé
  • 1 nagy sárgarépa vékonyan felcsíkozva
  • kb. 10 dkg kelkáposzta vékonyan felcsíkozva
  • kb. 20 dkg spagetti tészta
  • 2 ek. olivaolaj
  • 2 ek. szezámmag lepirítva
  • 1/2 dl víz
  • 1 tasak Maggi pirított tészta csirkével alap
Elkészítés.
A csirkemellet ujjnyi vastagon csíkozzuk fel, és locsoljuk meg szójaszósszal. Sózni nem kell. Hagyjuk egy kicsit pihenni. Főzzük meg a tésztát lobogó vízben, de a leírás szerinti időt, rövidítsük le 2 perccel. Amíg fő a tészta, 1 ek. olajon pirítsuk meg a káposztát, majd tegyük félre. Pirítsuk le a húst is, kb. 7-8 percig, adjuk hozzá a répát és pirítsuk további 5 percig. Végül adjuk hozzá a kifőtt, lecsepegtetett tésztát, a káposztát, öntsük rá a vizet, és szórjuk rá a tasak tartalmát. Én itt még adtam hozzá a szójaszószból, hogy még pikánsabb legyen . De óvatosan, mert a szójaszósz sós. Alaposan keverjük össze és még 5 percig pirítsuk. Szórjuk meg szárazon pirított szezámaggal, jól forgassuk össze és kész is.





Brassói:
Hozzávalók:
  • Csirkemell vagy sertés, pulykamell
  • só, bors
  • majoránna
  • fokhagyma
  • burgonya
  • zöldborsó
  • pirospaprika
Elkészítés:
Én a brassóit egy kicsit másképp készítem mint ahogy szokás. Egyszer Hortobágyon ettem így elkészítve, azóta így csinálom, és a család is így szereti.
A csirkemellet vagy bármelyik husinkat vágjuk csíkokra, sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk. Zsiradékon süssük fehéredésig a húst, és borsozzuk még egy kicsit. Adjunk hozzá zöldborsót, engedjük fel vízzel, hogy majdnem ellepje. Sózzuk meg. Fedő alatt főzzük puhára, majd vegyük le a fedőt és hagyjuk hogy elfője a levét. Ha elfőtt, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és szórjuk meg pirospaprikával. Engedjük fel annyi vízzel, amennyi szaftot szeretnénk, szórjuk meg liszttel, ezzel besűrítjük, és kész. Sültkrumplival tálaljuk. Én most az újkrumplit egy kicsit megfőztem, és nagyon kevés zsiradékon megpirítottam. Összekeverve a brassóival az igazi :)
Nyammm ... Jó étvágyat hozzá!

Lasagne spenóttal, márványsajttal:
Hozzávalók:
  • 50 dkg lasagne tészta
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek.só
Spenótos töltelék:
  • 45 dkg mélyhűtött spenót
  • 25 dkg natúr tejszínes krémsajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • só, bors
sajtos töltelék:
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg márványsajt
Elkészítés:
A tésztát előfőzzük sós, olajos vízben. A felengedett spenótot lecsepegtetjük, összekeverjük a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a szerecsendiót és a fokhagymát.  A sajtos töltelékhez a mascarponét és a tejszínt simára keverjük, és bele morzsoljuk a sajtot. Sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálban kezdjük el rétegezni.Az aljára kenjünk egy nagyon kicsi spenótos keveréket, tegyünk rá tésztát. Erre tegyünk bőven a spenótos keverékből, erre tésztát, erre sajtos keveréket...tésztát...és így amíg van alapanyag. Előmelegített sütőben 220 fokon 25 percig süssük.



Nincsenek megjegyzések: