POHÁRKRÉMEK:

Panna cotta:
Hozzávalók:
  • 500 ml tejszín (én laktózmentes)
  • 100 ml zsíros tej
  • 7 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 7 g zselatinlap
  • 1 csésze  gyümölcs (ribizli)
  • 2 tk. méz (én most cukrot használtam)
  • 1/2 tk. kukorica keményítő
  • 2 ek. víz
Elkészítés:
A zselatinlapokat 10 percre áztassuk hideg vízbe. A tejszínt és a tejet öntsük lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliarúd magját és a rudat, és melegítsük forrásig. Vegyük ki a rudat, és tegyük bele az áztatott, lecsöpögtetett zselatint. Húzzuk le a tűzről, és folyamatos keverés mellett hűtsük 2-3 percig.
A szószhoz a gyümölcsöt kevés vízzel és a mézzel (vagy cukorral) 3-4 percig főzzük, majd a vizet és a keményítőt keverjük össze és adjuk a gyümölcsös szószhoz. Ezzel sűrítsük be.
Kanalazzunk a pohár aljára a szószból, pár percre tegyük a fagyasztóba, majd öntsük rá a tejszínes krémet. Tegyük hűtőbe 3-4 órára és csak utána kanalazzunk a tetejére is a szószból.




Csoki mousse:
Hozzávalók:
  • 1 db zselatinlap
  • 10 dkg étcsokoládé (a 70%-os az igazi)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 tk. porcukor
  • készen kapható vagy por (dr.oetker) csokiszósz
Elkészítés:
Áztassuk nagyon hideg vízbe a zselatinlapot 10 percre. Kockázzuk fel az étcsokit (én most csaltam, jó minőségű tejcsokiból csináltam, nem nagyon szeretem az étcsokit), és olvasszuk meg vízgőz fölött. Húzzuk félre és adjunk hozzá 5 evőkanál tejszínt. Keverjük ki a tojássárgákat a porcukorral és adjuk hozzá a csokihoz.
Olvasszuk fel a fehér csokit is, keverjük el ezt is 5 evőkanál tejszínnel és a kifacsart zselatinlappal.
Verjük kemény habbá a maradék habtejszínt és osszuk ketté a két csokikrém között. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és ezt is osszuk ketté. Óvatosan keverjük el a krémeket.
Tegyünk az ét vagy tejcsoki krémből a pohár aljára és tegyük hűtőbe 10 percre. Majd tegyünk így a fehér csokival is. Egy pár órára a hűtőben hagytam pihenni, közben elkészítettem a csokiszósz porból, majd ezt is rákentem, megszórtam szeletelt mandulával és jól megettem :)
Ha 2 dl poharat használunk 6 mousse-k lesz.

Epres sajtkrémtorta pohárban:
Cukor és gluténmentes:
Hozzávalók:
  • 2/3 csésze tökmag
  • 2/3 csésze dió vagy pekándió apróra vágva
  •  1 csésze finomra őrölt dió
  • 1 csipet só
  • édesítőszer
  • 2 csomag natúr krémsajt(szoba hőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 doboz tejszín
  • 1 cs. piros zselatin
  • eper vagy bogyós gyümölcs (mirelit)
Elkészítés:
Nekem ebből a mennyiségből 6 db 2 dl pohárral lett.
Keverjük össze a tökmagot a darabolt dióval, a dió őrleménnyel és a sóval. (bármilyen magot használhattok)
Tegyünk mindegyik pohár aljára, és nyomkodjuk le. A krémsajtokat (laktózmentes) keverjük össze robotgéppel, az édesítővel és a vanília-kivonattal. Verjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan több részletben, fakanállal adjuk a krémsajthoz.Habzsákba is tölthetjük vagy kanállal óvatosan kanalazzuk a magokra. Tegyük hűtőbe 1 órára. Addig készítsük el a zselatint a használati útmutató szerint. Szórjuk a fagyasztott gyümölcsöt a krém tetejére és locsoljuk rá a zselatint. Tegyük hűtőbe minimum 1 órára, de másnap az igazi, mikor már össze érnek az ízek. 

Eredeti recept:
Hozzávalók:
  • 1 és 1/2 csésze sós perec
  • 3-4 ek cukor
  • 10 ek olvasztott vaj
  • 1 csésze cukor
  • 2 csomag natúr krémsajt(szoba hőmérsékletű)
  •  1 tk. vanília-kivonat
  • 1 doboz tejszín
  • 1 cs. zselatin
  • fagyasztott gyümölcs
Elkészítés:
Itt annyi a különbség, hogy az alja másképp készül, a többi ugyanaz. 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A perecet törjük össze apróra, adjunk hozzá 4 ek. cukrot és az olvasztott vajat. Alaposan keverjük össze. A sütéshez muffin sütőt használtam, ugyan akkora az alja mint a poharamnak. Elosztottam a masszát 6 felé, és 6 percig sütöttem az előmelegített sütőben. Emeljük át a poharakba, ha már kihűlt. A krémsajtot keverjük el a vaníliával és a cukorral, adjuk hozzá a keményre felvert tejszínt. Töltsük a morzsa tetejére és tegyük hűtőbe 1 órára. Szórjuk meg a tetejét a gyümölccsel, öntsük rá a zselatint és tegyük hűtőbe.


Eperzselés pohárkrém:
Hozzávalók:
  • 4 dl eperpüré
  • 6 db lapzselatin
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 kis poharas joghurt (én laktózmentes)
  • kristálycukor ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja
  • szívecskés kakaós keksz
Elkészítés: 
Az eperpürét készen is vehetjük vagy az epret pürésítsük. Ezt melegítsük össze a vaníliás cukorral, ízlés szerint tegyünk hozzá kristálycukrot. A zselatinlapokat áztassunk hideg vízbe, nyomkodjuk ki és 3 db-ot keverjünk a püréhez. Öntsük poharakba. Ha azt szeretnénk hogy ferde legyen a pürénk a pohárban, akkor a poharakat, ferdén állítsuk muffin formába és így tegyük a hűtőbe dermedésig. A joghurtokat öntsük egy lábosba, melegítsük fel ízlés szerint cukorral. A maradék 3 kinyomkodott zselatint keverjük a joghurtba. Reszeljük bele a citromhájat is. Ezt ellenkező irányba döntött poharakba öntsük, és hagyjuk 1 éjszakát pihenni a hűtőben. Másnap díszítsük keksz morzsával és szívecskével =D


Zabpehelypuding:
Hozzávalók:
  • 20 dkg zabpehely
  • 5 dl én rizstej
  • xilit ízlés szerint
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 narancs reszelt héja 
Elkészítés:
A zabpelyhet aprítóval dolgozzuk meg egy kicsit, hogy lisztes állagot kapjunk. Ehhez keverjük hozzá a cukrot és a reszelt narancs héjat. Adjuk hozzá a hideg tejet és az aromát, keverjük csomómentesre, kezdjük el melegíteni. Állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Addig készítsük el a barackos részt.
  • 3 db őszibarack
  • xilit ízlés szerint (2 ek)
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 dl víz
  • fél csomag vaníliás pudingpor
A megmosott barackot szeleteljük fel, tegyük lábosba, szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal és öntsük fel a vízzel. Főzzük 2-3 percig, majd a pudingport keverjük el kevés vízben, öntsük a barackhoz, és sűrítsük be vele.
Ezt kanalazzuk a zabpelyhes alapra, és tegyük hűtőbe hogy teljesen lehűljön.

Őszibarackos krém:
Hozzávalók:
  • 1 doboz őszibarack (csak a dobozos jó, mert a levére is szükség lesz)
  • 2 cs. vaníliás puding (főzős)
  • 6 dl tej
  • 7 ek. cukor
  • kakaós keksz darálva(kb. fél csomag)
  • tejszínhab
Elkészítés:
Az őszibarackot turmixoljuk le. A pudingot a tejjel és a cukorral együtt készítsük el. Adjuk hozzá a turmixot és a lé felét, keverjük simára . A pohár aljába osszuk el a kekszet, és kanalazzuk rá a krémet. Tejszínhabbal és barackkal díszítettem.

Házi csokipuding:

Hozzávalók:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 6,5 dl tej
Elkészítés:
Keverjük össze a sót, a kakaóport, a cukrot és a keményítőt. Öntsük hozzá a hideg tejet és keverjük simára. Tegyük egy lábosba, és közepes lángon melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük poharakba, az aljára én most tettem darált mogyoró és keksz keveréket, díszítsük tejszínhabbal, reszelt csokival. 



Feketeerdő krém:

Hozzávalók:
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 4 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 üveg meggy és leve
  • 10 dkg csoki
Elkészítés:
A tejfölt a cukorral összekeverjük, és hozzáadjuk a túrót. A tejszínt a vaníliás cukorral felverjük, és a túrós krémhez adjuk. A meggylevet egy kevés vízben elkevert étkezési keményítővel elkeverjük, besűrítjük, és hozzá keverjük a meggy szemeket. Egy pohárba rétegezzük a túrós krémet, a reszelt csokit, a meggy zselét és így tovább amíg az alapanyag el nem fogy. A tetejére túrós krém és reszelt csoki kerüljön. Pár szem meggyel díszítsük. 

Kekszes-joghurtos jégkrém:
Hozzávalók:
6 darabhoz
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 narancs leve
  • 1-2 marék málna vagy más gyümölcs
  • porcukor ízlés szerint
  • keksz morzsa

Elkészítés:
A joghurtot keverjük ki a porcukorral és a narancs levével. A málnát villával nyomjuk szét, ezt is keverjük a joghurthoz, végül a keksz morzsát is. Töltsük formákba, és tegyük fagyasztóba 1 teljes napra. Kész is, holnap lehet is nyalni =D
Joghurtos jégkrém:
 Hozzávalók:
  • 35 dkg eper (vagy bármi)
  • 8 dkg cukor vagy pár csepp édesítő
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 1,5 dl tej (a rizs tej is jó)
  • 2 ek. lime lé
  • 6 db jégkrém forma és pálca
Elkészítés:
A lecsöpögtetett gyümölcsből egy pár szemet tegyünk félre, a többire szórjuk rá a cukor vagy édesítő felét. (itt is használhatunk lekvárt felvizezve, én is így csináltam)A joghurt felét keverjük el a tejjel és a lime-lével és keverjük hozzá a maradék cukrot. Jól dolgozzuk össze, majd osszuk el a formákban és a félretett gyümölcsöt is. Tegyük fagyasztóba, hagyjuk egy kicsit megdermedni. Ha nem levárt használunk akkor, a cukrozott gyümölcsöt pürésítsük, majd az egyik felét kenjük rá a joghurtos részre és hagyjuk megint dermedni. A maradék gyümölcspüréhez vagy lekvárhoz keverjük a joghurtos massza másik felét, töltsük a majdnem megdermedt málnapürére, szúrjuk bele a pákcát és fagyasszuk 1 teljes napig. Én mondom, megéri a "macera".


Hűsítő eperturmix:
Hozzávalók:
  • 5 dl hideg tej
  • 20 dkg fagyasztott eperpüré
  • 2 ek. zúzott jég
  • 2 ek. cukor
  • 6 szem eper
  • 2 ek. tejszínhab
Elkészítés:
A tejet az eperpürével és a jéggel a legmagasabb fokozaton 1,5 percig turmixoljuk. 4 szem vékonyan felszeletelt epret behűtött poharakban elosztunk, majd ráöntjük az eperturmixot. Végül 1-1 evőkanál tejszínhabbal, 1-1 szem eperrel díszítjük.
Diabetikus változata:


3dl rizsitalhoz kb. 20 dkg epret pürésítettem, hozzáadtam a zúzott jeget és egy kis folyékony édesítőt. Összeturmixoltam. Fontos hogy az epret nagyon vékonyra szeleteljük, mert különben nem marad a pohár oldalán. A pohár aljára tettem még egy kis jégkockát, ráöntöttem a turmixot...na és persze a tejszínhabot csak hozzá gondoltam, de így is nagyon jól esett.

Jégkása:
Hozzávalók:
  • gyümölcs (20 dkg)
  • Édesítő vagy cukor
  • jég kocka(1 pohár)
Elkészítés:
A gyümölcsöt mossuk meg. Tegyük aprító vagy turmixgépbe. Adjunk hozzá cukrot vagy édesítőt, ízlés szerint. A jégkockát az aprítóval zúzzuk teljesen össze, majd adjunk hozzá egy kis vizet, és tegyük hozzá az eper masszát. Még egy kicsit zúzzuk össze őket. Az epresnél egy szem epret szeleteljünk nagyon vékonyra és fektessük a pohár oldalára, és öntsük rá a jégkásánkat. Nagyon fincsi nyári hűsítő. És ami a legjobb hogy bármilyen gyümölcsből elkészíthető.

A meggyes még finomabb... :) egy kicsit savanykás, de mégis édes... assszem ma este is beszívok egy-két pohárkával... :))


Epres-kókuszos tejberizs:
Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 1 doboz kókusztej (4dl) vagy tejbe áztatott kókuszreszelékből is készülhet
  • 20 dkg gömbölyű rizs
  • 50 dkg eper
  • 2 ek citromlé
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg kókuszcsipsz
Elkészítés:
A tejet a kókusztejjel felforraljuk. Hozzáadjuk a rizs és még egyszer felforraljuk, majd kis lángon fedő alatt 20-25 perc alatt megpároljuk. A lábost félre húzva hagyjuk kihűlni. Az epret mossuk, csumázzuk. A felét apró darabokra vágjuk, a többit 4 dkg cukorral és a citromlével pürésítjük. A maradék cukrot a rizshez adjuk. A tejberizst az eperpürével és darabokkal váltogatva poharakba rétegezzük. Serpenyőben a kókuszcsipszet megpirítjuk, és megszórjuk a tetejét.


Habos grapefruitkrém:
Hozzávalók:
A habcsókhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 80 g cukor
  • csipet só
  • 130 g őrölt mogyoró
  • 1 ek. kakaópor
A habkrémhez:
  • 6 levél világos zselatin
  • 250 g vaníliás joghurt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 70 g cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 150 ml tejszín
  • 2 rózsaszín húsú grapefruit
  • 1 limett
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra felmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A habcsókhoz kemény habbá verjük a tojásfehérjét, közben fokozatosan beleszórjuk a cukrot és a sót. Addig verjük, amíg a cukor felolvad. Az őrölt mogyorót elvegyítjük a kakaóval, majd a habba forgatjuk. A habcsókmasszát nyomózsákba töltjük, és kb. 6 cm átmérőjű köröket nyomunk a sütőpapírra, és 25 percig sütjük. A tallérokat rácsra szedve hagyjuk hűlni. A zselatint hideg vízben megpuhítjuk. Kipréseljük az egyik grapefruit levét. A másik gyümölcsöt meghámozzuk, gerezdekre szedjük. A limett héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A kétféle gyümölcslét, a limett héját,a joghurtot, a vaníliás cukrot és a cukrot elkeverjük. A zselatint kinyomkodjuk, forró vízfürdőben felolvasztjuk, és a joghurtkrémhez keverjük. A joghurtkrémet 30 percig hűtjük. A tojásfehérjét és a tejszínt külön külön kemény habbá verjük. Amint a joghurtkrém dermedni kezd, egymás után beleforgatjuk a habot. A krémet, a grapefruitot és a habcsókot desszertes poharakba rétegezzük, és pár órára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések: