Házi raffaello golyó:
- 1,5 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg fehér csoki :)
- 15-20 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejpor
- 1 zacskó mandula
Elkészítés:
A vizet a porcukorral felforraljuk.
A tűzről lehúzva még forrón elkeverjük benne először a kockára vágott
vajat, majd ha felolvadt, a fehér csokit is beletesszük. Folyamatosan
keverve a kókuszreszeléket, végül a tejport is.Ezután hűtőbe tesszük
letakarva, 2-3 órára.
Közben a héjas manduláról szedjük le a héját; forraljunk fel vizet,
dobjuk bele a mandulát, pár percig forraljuk, majd távolítsuk el a
héjat.
A masszából formáljunk golyókat, közepébe tegyünk egy mandulát, és
forgassuk bele a kókuszreszelékbe...hmmm....nagyon,nagyon.....hmmm :-)
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió
- 12 dkg sárgabarack lekvár
- 15-20 dkg olvasztott csokoládé (ét)
Elkészítés:
A kekszet a dióval összekeverjük és annyi lekvárt adunk hozzá hogy
golyókat tudjunk formálni belőle. 30 percre tegyük hűtőbe. A csokit
olvasszuk fel, és két villa segítségével mártsuk bele a golyókat. Tegyük
sütőpapírra(erről szépen le lehet húzni), a tetejét díszítsük dióval.
Hagyjuk a hűtőben 1 éjszakát pihenni. Hidegen az igazi :)
- 1 doboz Oreo keksz
- 100 g krémsajt
- 2 csomag fehér csoki
Tegyük hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul.
Hozzávalók:
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 15 dkg darált mogyoró
- 5 ek. víz
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott csoki
- 10-15 dkg nutella
- 2 tábla csoki a bevonáshoz
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Hozzá keverjük a kekszet a mogyorót és az olvasztott csokit. Húzzuk félre, és keverjünk bele annyi nutellát hogy kókuszgolyó állagú masszát kapjunk(lehet egy kicsit lágyabb). Tegyük hűtőbe, hagyjuk hűlni, majd vizes kézzel formáljunk golyókat és két villa segítségével mártsuk olvasztott csokiba. A csoki felét, vagyis csak 10 dkg-ot olvasszunk meg vízgőz felett, majd vegyük le a gázról és a másik 10 dkg-ot tördeljük bele, és így keverjük, amíg össze nem olvad a többivel. Így temperáljuk is egyben a csokit. Ez arra jó, hogy másnapra nem fog kifehéredni a csoki. Tegyük sütőpapírra(arról majd szépen le lehet húzni), díszítsük és hagyjuk száradni.
szilveszteri ruhában :) |
Csokis-kókuszos golyó:
Hozzávalók:
- 1 és 3/4 csésze kókuszreszelék
- 3 teáskanál kókuszolaj
- 3 ek. méz vagy juharszirup
- 2 ek. kókusztej
- 1/2 tk. vanília-kivonat
- csipet só
- gluténmentes vagy Tibi csokoládé (állítólag gluténmentes)
Elkészítés:
Tegyük egy keverőtálba a kókuszreszelék felét az olajjal és robotgéppel
alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a mézet, a tejet, a sót, a
vanília-kivonatot, és folytassuk az összekeverést. Majd adjuk hozzá a
maradék kókuszt, és folytassuk kézzel az összedolgozást. Formáljunk
gombócokat, mártsuk bele az olvasztott csokiba két villa segítségével,
helyezzük sütőpapírra és tegyük hűtőbe amíg megszilárdul a csoki. A
tetejét is megszórhatjuk kókusszal vagy fehér csokival is díszíthetjük.
Fontos hogy a kókuszolaj helyett ne használjunk mást, mert csak ettől
fog összeállni, és fontos hogy sütőpapírra tegyük, mert erről szépen le
tudjuk majd húzni, nem ragad le az alja ... vagy... pont ma láttam a
vasedényben bon-bon készítő szilikon formát. Vettem én is, így
legközelebb már ebben fogom elkészíteni ezt is, meg az oreo-golyót is :)
Ét csokival és tej csokival is megcsináltam.
Konyakmeggyes bonbon:
A fehér csokit a tejszínnel olvasszuk fel, vigyázzunk hogy ne legyen túl folyós. Keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet, és kanalazzuk a formába. Tegyük fagyasztóba pár percre, amíg meg dermed.
Ha közben össze állt a felolvasztott étcsoki, melegítsük fel, és fedjük be a tölteléket. Egy spatula segítségével húzzuk le a felesleget. Tegyük normál hűtőbe(ne fagyasztóba), hagyjuk hogy megszilárduljon, és fordítsuk ki a formából.
Most először csináltam töltött bonbont, van még mit gyakorolni. De jó tanácsként...fontos a jó minőségű csokoládé, és szükséges az ecset használata, mert itt-ott nem tudjuk másként tökéletesen lefedni az összes kis hézagot.
Kakaós-narancsos bonbon:
Hozzávalók:
- 20-25 dkg étcsokoládé (min.60%-os)
- 10 dkg fehér csokoládé
- 0,25-0,5 dl tejszín
- 2-3 ek. apróra vágott, konyakban vagy konyak aromában áztatott meggy
- vékony ecset
Elkészítés:
A meggyet aprítsuk fel, áztassuk konyakba.
A csokoládét, vízgőz felett olvasszuk fel pér csepp olajjal. Ezután egy
ecsettel vékonyan kenjük ki a formánkat az olvasztott csokival, és
tegyük fagyasztóba pér percre. Amikor megdermedt ismételjük meg még
egyszer.A meggyet aprítsuk fel, áztassuk konyakba.
A fehér csokit a tejszínnel olvasszuk fel, vigyázzunk hogy ne legyen túl folyós. Keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet, és kanalazzuk a formába. Tegyük fagyasztóba pár percre, amíg meg dermed.
Ha közben össze állt a felolvasztott étcsoki, melegítsük fel, és fedjük be a tölteléket. Egy spatula segítségével húzzuk le a felesleget. Tegyük normál hűtőbe(ne fagyasztóba), hagyjuk hogy megszilárduljon, és fordítsuk ki a formából.
Most először csináltam töltött bonbont, van még mit gyakorolni. De jó tanácsként...fontos a jó minőségű csokoládé, és szükséges az ecset használata, mert itt-ott nem tudjuk másként tökéletesen lefedni az összes kis hézagot.
ilyen lesz ecset nélkül |
Kakaós-narancsos bonbon:
Hozzávalók:
- 1 tábla fehér csokoládé
- 1 tábla tej vagy étcsokoládé
- 1 zacskó kakaós keksz
- 1 doboz natúr krémsajt
- fél doboz kandírozott narancshéj
- csoki csepp
a szélén a kagylókat nem töltöttem meg, az kétféle csoki, csak a közepén a nagyobbak töltöttek |
Ehhez a mennyiséghez 2 szilikon formára lesz szükség.
Ha nincs formánk és csak golyókat készítünk, sokkal egyszerűbb a dolog. Gyúrjuk össze a tölteléket és mártsuk olvasztott csokoládéba és tegyük sütőpapírra, arról majd szépen le lehet szedni a csokit.. Dermedés után díszítsük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése