BONBON:

 Házi raffaello golyó:
Hozzávalók:
  •  1,5 dl víz
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg fehér csoki :)
  • 15-20 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg tejpor
  • 1 zacskó mandula
Elkészítés:
A vizet a porcukorral felforraljuk. A tűzről lehúzva még forrón elkeverjük benne először a kockára vágott vajat, majd ha felolvadt, a fehér csokit is beletesszük. Folyamatosan keverve a kókuszreszeléket, végül a tejport is.Ezután hűtőbe tesszük letakarva, 2-3 órára.
Közben a  héjas manduláról szedjük le a héját; forraljunk fel vizet, dobjuk bele a mandulát, pár percig forraljuk, majd távolítsuk el a héjat.
A masszából formáljunk golyókat, közepébe tegyünk egy mandulát, és forgassuk bele a kókuszreszelékbe...hmmm....nagyon,nagyon.....hmmm  :-)


Zserbó golyó:

Hozzávalók:
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg sárgabarack lekvár
  • 15-20 dkg olvasztott csokoládé (ét)
Elkészítés:
A kekszet a dióval összekeverjük és annyi lekvárt adunk hozzá hogy golyókat tudjunk formálni belőle. 30 percre tegyük hűtőbe. A csokit olvasszuk fel, és két villa segítségével mártsuk bele a golyókat. Tegyük sütőpapírra(erről szépen le lehet húzni), a tetejét díszítsük dióval. Hagyjuk a hűtőben 1 éjszakát pihenni. Hidegen az igazi :)


 Oreo-golyó:

Hozzávalók:
  • 1 doboz Oreo keksz
  • 100 g krémsajt
  • 2 csomag fehér csoki
Elkészítés:
Az oreo kekszet aprítóval aprítsuk teljesen apróra. Én laktózmentes capming sajtot használtam, de bármilyen natúr krémsajt is jó, a lényeg hogy lágy legyen. A sajtot adjuk a keksz darához, és a kis kezünkkel alaposan dolgozzuk össze. Formáljunk golyókat, és két villa segítségével mártsuk bele az olvasztott fehér csokiba, tegyük sütőpapírra, a tetejét szórjuk meg keksz darával. Fontos a sütőpapír, mert erről szépen le lehet majd húzni, míg a tányérra rá ragad, és nem lesz alja a golyónknak.
Tegyük hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul.



Nutellás golyó:
Hozzávalók:
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg darált mogyoró
  • 5 ek. víz
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott csoki
  • 10-15 dkg nutella
  • 2 tábla  csoki a bevonáshoz
Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. Hozzá keverjük a kekszet a mogyorót és az olvasztott csokit. Húzzuk félre, és keverjünk bele annyi nutellát hogy kókuszgolyó állagú masszát kapjunk(lehet egy kicsit lágyabb). Tegyük hűtőbe, hagyjuk hűlni, majd vizes kézzel formáljunk golyókat és két villa segítségével mártsuk olvasztott csokiba. A csoki felét, vagyis csak 10 dkg-ot olvasszunk meg vízgőz felett, majd vegyük le a gázról és a másik 10 dkg-ot tördeljük bele, és így keverjük, amíg össze nem olvad a többivel. Így temperáljuk is egyben a csokit. Ez arra jó, hogy másnapra nem fog kifehéredni a csoki. Tegyük sütőpapírra(arról majd szépen le lehet húzni), díszítsük és hagyjuk száradni.
szilveszteri ruhában :)

Csokis-kókuszos golyó:
Hozzávalók:
  • 1 és 3/4 csésze kókuszreszelék
  • 3 teáskanál kókuszolaj
  • 3 ek. méz vagy juharszirup
  • 2 ek. kókusztej
  • 1/2 tk. vanília-kivonat
  • csipet só
  • gluténmentes vagy Tibi csokoládé (állítólag gluténmentes)
Elkészítés:
Tegyük egy keverőtálba a kókuszreszelék felét az olajjal és robotgéppel alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a mézet, a tejet, a sót, a vanília-kivonatot, és folytassuk az összekeverést. Majd adjuk hozzá a maradék kókuszt, és folytassuk kézzel az összedolgozást. Formáljunk gombócokat, mártsuk bele az olvasztott csokiba két villa segítségével, helyezzük sütőpapírra és tegyük hűtőbe amíg megszilárdul a csoki. A tetejét is megszórhatjuk kókusszal vagy fehér csokival is díszíthetjük.
Fontos hogy a kókuszolaj helyett ne használjunk mást, mert csak ettől fog összeállni, és fontos hogy sütőpapírra tegyük, mert erről szépen le tudjuk majd húzni, nem ragad le az alja ... vagy... pont ma láttam a vasedényben bon-bon készítő szilikon formát. Vettem én is, így legközelebb már ebben fogom elkészíteni ezt is, meg az oreo-golyót is :)
Ét csokival és tej csokival is megcsináltam.

Konyakmeggyes bonbon:
Hozzávalók:
  • 20-25 dkg étcsokoládé (min.60%-os)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 0,25-0,5 dl tejszín
  • 2-3 ek. apróra vágott, konyakban vagy konyak aromában áztatott meggy
  • vékony ecset
Elkészítés:
A meggyet aprítsuk fel, áztassuk konyakba.
A csokoládét, vízgőz felett olvasszuk fel pér csepp olajjal. Ezután egy ecsettel vékonyan kenjük ki a formánkat az olvasztott csokival, és tegyük fagyasztóba pér percre. Amikor megdermedt ismételjük meg még egyszer.
A fehér csokit a tejszínnel olvasszuk fel, vigyázzunk hogy ne legyen túl folyós. Keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet, és kanalazzuk a formába. Tegyük fagyasztóba pár percre, amíg meg dermed.
Ha közben össze állt a felolvasztott étcsoki, melegítsük fel, és fedjük be a tölteléket. Egy spatula segítségével húzzuk le a felesleget. Tegyük normál hűtőbe(ne fagyasztóba),  hagyjuk hogy megszilárduljon, és fordítsuk ki a formából.
Most először csináltam töltött bonbont, van még mit gyakorolni. De jó tanácsként...fontos a jó minőségű csokoládé, és szükséges az ecset használata, mert itt-ott nem tudjuk másként tökéletesen lefedni az összes kis hézagot.
ilyen lesz ecset nélkül

Kakaós-narancsos bonbon:

Hozzávalók:
  • 1 tábla fehér csokoládé
  • 1 tábla tej vagy étcsokoládé
  • 1 zacskó kakaós keksz
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • fél doboz kandírozott narancshéj
  • csoki csepp
a szélén a kagylókat nem töltöttem meg, az kétféle csoki, csak a közepén a nagyobbak töltöttek
Elkészítés:
Ehhez a mennyiséghez 2 szilikon  formára lesz szükség.
A csokikat olvasszuk fel külön-külön, vízgőz felett. Először a fehér csokit osszuk szét a formákban, tegyük fagyasztóba kb. 10 percre. Közben daráljuk le a kekszet, keverjük össze a krémsajttal, a narancshéjjal és a csoki cseppekkel. Formáljunk belőle golyókat. A fehér csoki rétegre öntsünk egy kevés tej vagy étcsokit, mehet a fagyasztóba 5 percre. Próbáljuk beleigazítani a formánkhoz a tölteléket, hogy ne lógjon majd túl a formán még a ráöntött maradék csoki. Öntsük fel a csokival és sima hűtőben hagyjuk megdermedni.

Ha nincs formánk és csak golyókat készítünk, sokkal egyszerűbb a dolog. Gyúrjuk össze a tölteléket és mártsuk olvasztott csokoládéba és tegyük sütőpapírra, arról majd szépen le lehet szedni a csokit.. Dermedés után díszítsük.

Nincsenek megjegyzések: