BEFŐZÉS:

Csemege uborka:

Hozzávalók(4 üveghez):
  • 7,5 dl víz
  • 2,5 dl 10 % ecet
  • 4 teáskanál só
  • 8 evőkanál cukor
  • kb. 1.5kg uborka
  • babérlevél
  • egész feketebors
  • egész köménymag
  • mustármag
  • koriander
  • kapor 
  • 4 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk meg, a végeit épphogy vágjuk le. Az üvegeket jól mossuk el.
A felöntőléhez az első négy összetevőt keverjük össze, addig amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Az üvegek aljára tegyünk egy szál kaprot. Állítva helyezzük bele az uborkákat, a tetején fektethetjük. Öntsük fel a felöntőlével, és tegyük bele a fűszereket. Mindegyik fűszerből fél mokkáskanálnyit tegyünk, kivéve a babérlevelet, abból egy darab elég lesz. A tetejére tegyünk késhegynyi benzoáot. Alaposan csavarjuk rá az üveg tetejét, és jöhet a főzés, dunsztolás. Egy nagy fazék aljára tegyünk újságpapírt, és az üvegeket is csomagoljuk be egyesével, nehogy össze koccanjanak. Tegyük őket a fazékba, és öntsünk annyi vizet hogy ellepje teljesen. Nagy lángon, fedő alatt forraljuk fel gyöngyözésig a vizet(ne fusson ki), majd vegyük takarékra és kb. még 25 percig hagyjuk főni. Zárjuk le a tűzhelyet, és hagyjuk rajta, lefedve a fazekat. Ezt így pihentessük, amíg teljesen ki nem hűl.(durván 1 nap)

Kovászos uborka:
Hozzávalók:
2,5 l üveghez
  • kb. 1,5-2 kg kovászolni való uborka 
  • 1/2 csokor kapor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • langyos víz (nem meleg)
Elkészítés:
Az uborkákat nagyon alaposan mossuk meg, végeit vágjuk le, majd az egyik végét vágjuk be hosszában, majdnem a másik végéig. Az üveg aljára tegyünk egy kevés kaprot, állítva sorakoztassuk rá az uborkákat, a tetejére is tegyünk kevés kaprot, jöhet a következő sor uborka. A tetejére tegyük rá a maradék kaprot, az oldalára csúsztassuk be a fokhagymákat. A sót keverjük el a langyos vízzel, öntsük az ubikra. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, ezt becsomagolhatjuk gézbe, így nem ázik el és könnyebb lesz kiszedni. Az üveg száját zárjuk le egy kistányérral. Tegyük napos helyre, és 3-4 nap után vigyük be. Az ubikat tegyük át másik üvegbe, a levét szűrjük át, öntsük rá. Hűtőben tároljuk.

Cékla:
Hozzávalók(5 üvegre):
  • 2 l víz
  • 3 dl 10% ecet
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek. só
  • 1 kávéskanál egész kömény
  • 3 kg cékla
  • 5 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
A céklát mossuk meg és főzzük puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Hámozzuk és sima vagy recés késsel vágjuk vékony szeletekre. A felöntőléhez az első öt összetevőt keverjük el egy lábosban és forraljuk össze. Az üvegeket jól mossuk el. Helyezzük bele a cékla szeleteket és öntsük rá a felöntőlevet. A tetejére tegyünk késhegynyi benzoátot, majd alaposan csavarjuk rá a fedőt. Egy nagy fazék aljára tegyünk újságpapírt és tekerjük be az üvegeket is. Forraljuk fel(fedő alatt), majd 10 percig főzzük és zárjuk le.Másnapig így dunsztoljuk.

Befőttek:
Hozzávalók:
  • gyümölcs
  • víz
  • cukor
  • natrium-benzoát
Elkészítés:
Én a befőtteket ugyanígy csinálom.  A gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki. Helyezzük az üvegbe őket. A vizet úgy szoktam kimérni, hogy a gyümölccsel teli üveget felöntöm langyos vízzel, ezt kiöntöm egy tálba, összekeverem 4-5 evőkanál cukorral, vissza az üvegbe(4 üveg kb. 1 l víz). A tetejére egy késhegynyi benzoátot teszek. Lezárom alaposan a tetejével. Egy nagy lábos aljára teszek 2-3 lap újságpapírt, az üvegeket is egyesével betekerem az újsággal, hogy ne koccanjanak össze, és beleteszem a lábosba. Felengedem színültig vízzel. Nagy lángon melegítem, amíg épphogy elkezd forrni, majd leveszem takarékra és kb. 20-25 percig főzöm fedő alatt.(Összesen kb. 45 perc.) 1 napig a karikán hagyva, fedő alatt hagyom kihűlni.


Lekvárok:
Eper lekvár:
Hozzávalók (2 kis üveghez)
  • 1 kg eper
  • 40 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 kis késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az epret alaposan mossuk meg, a szárát távolítsuk el. (Egy pár szem epret tegyünk félre).

Tegyük egy lábosba, szórjuk rá a cukrot, keverjük össze és hagyjuk állni kb. 15 percet. Ez idő alatt levet enged. Közepes hőfokon, lefedve főzzük puhára, néha kevergessük. Ha már puha az eper, botmixerrel pürésítsük, a maradék felkockázott epret tegyük hozzá, és főzzük állandó keverés mellet még kb. 10 percig.

Öntsük alaposan elmosott üvegekbe, tegyünk a tetejére 1 kis késhegynyi benzoát-ot. Zárjuk rá a tetejét szorosan, és fordítsuk fejjel lefelé, hagyjuk így egy pár percig, majd fordítsuk vissza és csomagoljuk őket konyharuhába. 1 napig hagyjuk dunsztolódni.
Édesítőszerrel is elkészítettem, és a dzsemfix-el is nagyon finoman elkészíthető. Talán úgy egy kicsit sűrűbb lesz.
Barack lekvár:
A barackot ki kell magozni (természetesen), a héját nem kell leszedni. A többit ugyanúgy csináljuk mint az eper lekvárnál.


Mézeskalács lekvár:

Hozzávalók:
  •  1,5 kg alma
  • 3 dl almalé
  • 2 dl víz
  • 5 dkg barna cukor
  • kristálycukor  ízlés szerint(én kb.30 dkg)
  • 1 tk. fahéj
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (én 1 púpos ek)
  • 1 ek. friss citromlé
  • 2 ek. zselésítő por
Elkészítés:
Az almákat mossuk és hámozzuk meg, majd apróra kockázzuk fel. Tegyük fel főni az almalével és a vízzel. Ha elkezd forrni, adjuk hozzá a cukrokat és a  fűszereket, majd a citromlevet. Ha megfőtt az alma, vegyük ki a felét, tegyük félre és a maradékot botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza az alma darabokat. Végül, adjuk hozzá a zselésítőt. Forraljuk fel még egyszer. Alaposan elmosott üvegekbe mérjük, jó erősen lezárjuk a tetejét és 20 percre fejre állítjuk. Fordítsuk vissza és konyharuhába csomagolva hagyjuk kihűlni. Én 3 db lekváros üveget töltöttem meg.

Nincsenek megjegyzések: