Zabpelyhes-céklás:
Almás-zabpelyhes süti:
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 db közepes cékla
- 1 db nagyobb alma
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1/4 üveg meggybefőtt
- 20 dkg apró szemű zabpehely
- 8 dkg liszt
- 2 kiskanál fahéj
- 4 db tojás
- 2 dl olaj
- 1 csipet só
- 50 g barna cukor (bármilyen édesítő)
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg dió
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
A megtisztított almát, céklát, répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (Ha az alma nagyon leveses, nyomkodjuk ki) Adjuk hozzá a mazsolát, a meggyet, a tojásokat és az olajat.
Egy másik tálba keverjük el a lisztet a sütőporral a zabpehellyel, a fahéjjal, a cukorral, a durvára darált dióval és a sóval.
A két keveréket keverjük össze egy fakanállal, és öntsük sütőpapírral bélelt formába.
Toljuk 160 fokra melegített, légkeveréses sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát, ha ragacsos toljuk vissza még 10 percre. (Nekem a 40 elég volt)
A megtisztított almát, céklát, répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (Ha az alma nagyon leveses, nyomkodjuk ki) Adjuk hozzá a mazsolát, a meggyet, a tojásokat és az olajat.
Egy másik tálba keverjük el a lisztet a sütőporral a zabpehellyel, a fahéjjal, a cukorral, a durvára darált dióval és a sóval.
A két keveréket keverjük össze egy fakanállal, és öntsük sütőpapírral bélelt formába.
Toljuk 160 fokra melegített, légkeveréses sütőbe, és süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát, ha ragacsos toljuk vissza még 10 percre. (Nekem a 40 elég volt)
Almás-zabpelyhes süti:
Hozzávalók:
- 25 dkg zabpehely
- 1/2 kg reszelt alma(én meg is hámoztam)
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet szódabikarbóna
- 5 dkg nyírfacukor
- meggy és 70 %-os étcsoki a tetejére
Elkészítés:
Az almát szórjuk meg
fahéjjal és gyömbérrel. A vajat olvasszuk fel és keverjük a
zabpehelyhez, adjuk hozzá a cukorral felvert tojást és a szódabikarbónát. Majd
forgassuk hozzá az almát. Egy 20×20 cm-es formát béleljünk sütőpapírral,
öntsük bele a masszát, simítsuk el a tetejét, szórjuk meg meggyel és csoki darabokkal,
toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük 15-20 percig. Várjuk meg
hogy teljesen kihűljön, majd szeleteljük fel.
Az egyik kedvenc édességem lett ez a köles felfújt. Fantasztikusan finom.
Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 6 dl rizs ital vagy normál tej
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve vagy 1 narancs
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- fahéj
- xilit
- 2 ek.diétás lekvár
Elkészítés:
A kölest mossuk meg és egy csipet sóval tegyük fel főni a tejben.
Állandó keverés mellett, közepes lángon kb. 20 percig főzzük(amíg elfövi
a tejet). Közben adjunk hozzá édesítőt,
ízlés szerint fahéjat. Kicsit hagyjuk hűlni. A tojást szedjük ketté, a fehérjét verjük kemény
habbá. Ha kész a köles, keverjük hozzá a citrom reszelt héját, a
lekvárt, és a tojások sárgáját. Ha szükséges,
még adjunk hozzá édesítőt és fahéjat(én jó fahéjasan szeretem). Most
jöhet a hab. Óvatosan keverjük hozzá 2-3 részletben a fehérjét.
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük 30
percig.
Annyira nagyon finom, szerintem veri a hagyományos rizs felfújtat.
Köles császsármorzsa:
- 20 dkg köles
- 4 dl víz
- 4 dl tej
- pici só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 cs. vaníliás cukor
- 4 db tojás
- lekvár
Elkészítés:
A köles nagyon alaposan mossuk
meg. Egy lábosban a tejjel és a vízzel együtt puhára főzöm egy pici
sóval (alacsony hőfokon, lefedve). Hagyjuk hűlni, ha összeállna, egy
villával morzsoljuk szét.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját
adjuk hozzá, a fehérjéből pici sóval verjünk kemény habot, de még ne
adjuk hozzá. Előbb még a citromhéjat és a vaníliás cukrokat keverjük
bele, majd több részletben, fakanállal forgassuk hozzá a habot.
Forrósítsunk fel egy kevés olajat egy serpenyőben, öntsük rá a habos
kölest, pár másodpercig hagyjuk, majd fakanállal addig kevergessük amíg
zsenge, morzsalékos lesz. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki. A tűzről húzzuk
félre, fedjük le, pár percig pihentessük. Lekvárral, porcukorral
tálaljuk.
Túrós köles süti:
Hozzávalók:
- 100 g köles
- 3-4 dl víz
- 200 g túró
- 2 tojás
- 1 tojásfehérje
- 30 g fehérjepor (Ativlab epres)
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 ek. citromlé
- édesítő (nyírfacukor)
- pár csepp vanília aroma
Elkészítés:
A köles alaposan mossuk át, és 3
dl édesítős vízben főzzük puhára. Ha kell, adjuk hozzá a maradék vizet. A
túrót villával törjük át és a többi hozzávalóval keverjük össze egy
kanállal, nem kell robotgép (a tojást nem kell felverni). Végül
forgassuk hozzá a kölest is. Sütőpapírral bélelt 18*21 cm-s tepsibe
simítsuk bele, (a tetejét megszórhatjuk gyümölccsel) és 190 fokon süssük
enyhén pirosra (kb 30 perc).
Köleses-mákos süti:
Hozzávalók:
- 20 dkg köles
- 6 dl rizs ital vagy normál tej
- 150 g darált mák
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 kiskanál vanília kivonat
- xilit ízlés szerint
- 2 ek. házi lekvár
Elkészítés:
A köles jól mossuk meg, és egy csipet
sóval főzzük meg a tejben, állandó kevergetés mellett, közepes hőfokon.
Kicsit hagyjuk hűlni. Keverjük hozzá a mákot, a vaníliát, a citromot, az
édesítőt és a lekvárt. A tojást válasszuk ketté, a sárgáját is keverjük
az előbbiekhez, a fehérjéből verjünk jó kemény habot, és fakanállal,
több részletben forgassuk hozzá.
180 fokos sütőben 30 percig süssük.
Piskóta teljes kiőrlésű lisztből:
Hozzávalók:
a pudinghoz:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek. xilit (vagy kristálycukor)
a tésztához:
- 3 db "M"-es tojás
- 1 csipet só
- 125 g xilit (vagy porcukor)
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet telj. kiőrlésű tönkölybúza is)
- 8 g sütőpor
- 4 ek. víz
- 2 ek. kakaópor
- bármilyen gyümölcs (nektarin, meggy)
Elkészítés:
A pudingot a szokott módon elkészítjük a megadott tej és cukor mennyiséggel. Addig hagyjuk hűlni, amíg teljesen ki nem hűl.
A
tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény
habot. A sárgáját habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük hozzá a vizet,
a sütőport, a kakaóport és a lisztet. Végül óvatosan, fakanállal, több
részletben forgassuk hozzá a tojás habot. Simítsuk sütőpapírral bélelt
tepsibe (25*19 cm), és teáskanálnyi pöttyöket szórjunk szét a tetején,
és erre tegyük a kockára vágott gyümölcsöt. Toljuk 180 fokra
előmelegített sütőbe, és süssük kb. 30 percig. Ha kész, rácson hagyjuk
hűlni, majd porcukorral csinosíthatjuk.
Cukormentes banános golyó:
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb érett banán
- 1 db alma
- 1 marék dió durvára törve, darálva
- 1 marék mazsola
- 1 tk. kakaópor
- 20-25 dkg apró szemű zabpehely (az eredeti receptben 40 dkg)
- meggy
- forgatáshoz darált dió vagy sótlan mogyoró, vagy kókusz, vagy darált keksz
Elkészítés:
A meghámozott almát reszeljük le,
a banánt villával nyomjuk szét. Keverjük őket össze és adjuk hozzá a
mazsolát, a kakaóport és a zabpelyhet. Nem baj ha egy kicsit lágyabb
masszát kapunk (azért ne legyen folyós), a zabpehely majd felszívja és
könnyen formázható állagot kapunk. Kis várakozás után gyúrjunk golyókat
úgy, hogy mindegyik golyó közepébe rejtünk egy szem magozott meggyet.
Ezt darált keksz és mogyoró keverékébe forgattam.
Csokis-kókuszos rostkeksz:
Hozzávalók:
- 7 dkg zabpehely
- 7 dkg búzakorpa
- 1 nagy marék kókuszreszelék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 3 ek. kakaópor
- 10 dkg teavaj
- 1 tojás
- folyékony édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A zabpelyhet szárazon pirítsuk meg,
aprítóval aprítsuk pár másodpercig. Keverjük hozzá a korpát, a kakaót, a
kókuszt és a szódabikarbónát. A tojást a vajjal és az édesítővel verjük
habosra, és vegyítsük össze az előzőekkel. Gyúrjunk golyókat és
lapítsuk ki. (Hogy kb.egyforma nagyok legyenek, a lapítás után egy
közepes méretű pogácsa szaggatóval formáztam, és még egy kicsit
lapítottam rajta.)
Melegítsük a sütőt 180 fokra, és süssük meg 8 perc alatt. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Müzli szelet:
Hozzávalók:
száraz:
- 120 g zabpehely
- 1 csésze mazsola
- 1 csésze pirított szeletelt mandula vagy mogyoró
- 2 csésze tökmag, dió és szezámmag keveréke
- 1 csésze mazsola
- aszalt gyümölcsök
- 1 ek. kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1/2 tk. fahéj
nedves:
Elkészítés:
Nagyon egyszerű... :)
Egy nagy tálban keverjük össze magokat, a zabpelyhet és az aszalt
gyümölcsöket. Én a mazsola mellet még 1/2 zacskó vörös áfonyát és 1/2
doboz kandírozott narancshéjat tettem bele. Adjuk hozzá a kókuszt, a
szezámmagot, a sót és a fahéjat.
A mézet dolgozzuk össze az olvasztott kókuszolajjal és vajjal (habár én most kókuszzsírt használtam).
Öntsük rá a magkeverékre, és alaposan forgassuk össze. Ha szükséges adjunk még hozzá kókuszolajat vagy mézet.
Le egyszerűsítve, a száraz hozzávalókat össze keverjük a nedvessel... :)
Le egyszerűsítve, a száraz hozzávalókat össze keverjük a nedvessel... :)
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát és nyomkodjuk bele. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Bármilyen magot vagy gyümölcsöt használhatunk, csokit is tehetünk bele, vagy az alját is bele márthatjuk.
Müzlikeksz
- 12 dkg vaj
- 50 dkg ropogós müzli
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 10 dkg méz
- fél csomag sütőpor
- 5 dkg dió
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, és a müzlit épp csak forgassuk bele. Ha kihűlt,
adjuk hozzá a tojásokat, a tojássárgáját, a sütőport és a durvára vágott
diót. Dolgozzuk össze, és kb.4 cm-es pogácsa szaggató segítségével
formázzuk. A formát töltsük meg 1 evőkanál masszával, jól nyomkodjuk le
és a formát húzzuk le róla.
Tegyük őket ne túl szorosan (egy picit megnőnek) 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10-12 percig.
Ha kihűlt, bele márthatjuk félig csokiba.
Almás müzliszelet:
Hozzávalók:
- 15 dkg alma (megpucolva, lereszelve)
- 15 dkg zabpehely
- 2,5 dkg mandula (durvára darálva)
- 2,5 dkg dió (durvára darálva)
- 2,5 dkg szezámmag
- 2,5 dkg aszalt sárgabarack (én most aszalt szilvát daraboltam bele, nem volt itthon s.bari)
- 2.5 dkg mazsola
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
Az almához keverjünk hozzá minden
hozzávalót. Melegítsük a sütőt 200 fokra. A masszát öntsük sütőpapírral
bélelt kisebb tepsibe, kb.1,5-2 cm magas legyen, enyhén nyomkodjuk le,
igazítsuk el. Toljuk be a forró sütőbe, és 10 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni, és egy éles késsel szeleteljük fel. Az alját olvasztott
csokiba márthatjuk, természetesen úgy sokkal finomabb.
Hűtőben 3-4 napig tartható el.
Zabpelyhes linzer:
- 25 dkg apró szemű zabpehely
- 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 4 db tojás
- 4 ek. porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 ek. olaj
- 1 db citrom reszelt héja
- lekvár
Elkészítés:
A zabpelyhet a porcukrot a
citromhéjat és a sütőport összekeverjük. A tojást a vajjal és az
olajjal habosra keverjük majd a zabpelyhes keverékhez öntjük. Alaposan
össze dolgozzuk és hűtőbe tesszük hogy a zabpehely meg tudja szívni
magát a nedvességgel. Gyúrjuk össze, és nyújtsuk ki. Ha nagyon ragad,
adjunk hozzá még zabpelyhet, ha még mindig akkor egy kevés lisztet.
Nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra, szúrjuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt
tepsibe. 180 fokon süssük kb.12-15 percig, hagyjuk hűlni, végül
ragasszuk össze lekvárral a korongokat.
Hozzávalók:
- 25dkg tönköly fehér liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 35 dkg eper
- 5 ek. cukor
- 1/2 citrom leve és héja
- 2 púpos ek. étkezési keményítő
A lisztet a cukrokkal, a sóval, a sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, rákockázzuk a vajat és a kezünkkel morzsalékosra dolgozzuk. Sütőpapírral béleljünk ki egy15×20 cm-s formát, szórjuk bele a morzsa felét, és a kezünkkel nyomkodjuk le.
A megmosott epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel. Keverjük hozzá óvatosan a cukrot, a keményítőt, a citrom levét és héját. Simítsuk a tésztára, és szórjuk rá a maradék morzsát, de ezt már ne nyomkodjuk meg.
Zabszelet:
Hozzávalók:
- 2 nagy érett banán
- 2 csésze (kb.2 dl) zabpehely
- 1/4 csésze apróra vágott sárgabarack
- 1/4 csésze napraforgómag
- 1/4 csésze szeletelt mandula
- 1 tk. fahéj
- 1,5 tk. Dr. Oetker vanília kivonat
- pár csepp folyékony édesítő
- 5 dkg olvasztott csokoládé
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral béleljünk ki egy kb.10×20 cm-es formát.
A banánt pürésítsük, és adjunk hozzá mindent más hozzávalót. Alaposan keverjük össze. Öntsük a formánkba és simítsuk el a tetejét egy kanál segítségével. 30 perc alatt süssük aranysárgára, rácson hagyjuk hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott csokival, majd szeletlejük fel. Ez csak egy kis adag, de ha nem fogyna el aznap, tároljuk dobozban, mert kiszárad.
Zabkorpás palacsinta
- 3 db tojás
- 6 ek. zabkorpa
- 3 dl tej (én zabtejet használtam)
- csipet só
- kevés édesítőszer
- kókuszolaj vagy olíva a sütéshez
A tojásokat habosra verjük, és hozzáadjuk a zabkorpát, a tejet, a sót és az édesítőt. Fél órát pihentessük.
Minden egyes palacsinta sütése előtt keverjük fel a masszát mert leül az aljára, és minden palacsinta előtt mártsunk az olajba papírtörlőt, és ezzel kenjük ki a serpenyőnket. Óvatosan fordítsuk a palacsintát, mert elég könnyen szakad. Én most diétás áfonyás lekvárral töltöttem meg...hát...erről a zabkorpás palacsintáról sem gondoltam volna hogy ennyire finom :))
És mivel nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, így cukrosok is fogyaszthatják :)
Zabpehelylisztes palacsinta:
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 2 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 0,5 dl olaj
- kb. 20 dkg zabpehelyliszt
Elkészítés:
A felsorolás szerinti sorrendben keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk pihenni 10 percig, hogy be tudjon sűrűsödni. Forró, vékonyan
kiolajozott serpenyőben süssük ki. Ha tudjuk, akkor inkább dobáljuk a
palacsintát forgatásnál, így még kisebb az esélye annak hogy szét
szakad. Ebből a menyiségből nekem 10 darab palacsintám lett. Az első
általában nem sikerül (a hagyományosnál sem), így csak 9 tökéletes lett
és egy nyomi.
Sütés tipp:
Én minden palacsinta sütés előtt, fogok egy papírtörlőt, belemártom a
sarkát épphogy az olajba, és szét kenem a serpenyőben. Így szép vékonyan
ki tudom olajozni a serpenyőt, és nem ragad le a palacsinta.
- 25 dkg zabpehely
- 1-1,5 dl rizsital vagy normál tej
- 4 ek. diabetikus lekvár
- 3 ek. holland kakaópor
- édesítő
- mazsola
- rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
- kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejet vagy rizsitalt forraljuk fel, és forrázzuk le vele a zabpelyhet.
Adjuk hozzá a lekvárt, az édesítőt(folyékonyat használtam), a rumba
áztatott mazsolát, a kakaóport és a citrom héját. Hagyjuk állni 1-2 órát
a hűtőben, majd két kanál segítségével(kézzel nem tudunk golyót
formálni, mert ragad) golyó méretű adagot szaggassunk a
kókuszreszelékbe, és így már tudunk golyót formázni a masszánkból. A
közepébe rejthetünk egy szem meggyet. 1 napra tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, és az állaga megfelelő legyen.
(Az eredeti recept 5 dkg vajat is használ, és még 2 ek. mézet, csak
ezeket most nem fogyaszthatjuk. Ha így készítitek, elég 1 dl tej).
Almás-zabos kókuszgolyó:
- 10 dkg zabpehely
- 2 db közepes alma
- 10 dkg kókuszreszelék
- 3 ek. holland kakaópor
- 2 ek. méz
- 1 ek. kókuszolaj
Elkészítés:
A meghámozott almát reszeljük le. Sok levet fog engedni, de ne dobjuk
el. A felét öntsük egy csészébe, tegyük félre, később szükség lesz rá.
Adjuk az almához a zabpelyhet, a kókuszt, a kakaóport, forgassuk össze.
Mehet hozzá a méz és a felolvasztott kókuszolaj. Hagyjuk állni egy
kicsit, hogy a zabpehely fel tudja szívni a nedvességet. Ha szükséges,
mehet hozzá a maradék almalé. (Én szaftosabban szeretem). Formázzunk
gombócokat, ki mekkorára szereti, forgassuk meg a kókuszreszelékben.
Banános-zabpelyhes golyó cukormentesen:
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb érett banán
- 1 db alma
- 1 marék dió durvára törve, darálva
- 1 marék mazsola
- 1 tk. kakaópor
- 20-25 dkg apró szemű zabpehely (az eredeti receptben 40 dkg)
- meggy
- forgatáshoz darált dió vagy sótlan mogyoró, vagy kókusz, vagy darált keksz
Elkészítés:
A meghámozott almát reszeljük le,
a banánt villával nyomjuk szét. Keverjük őket össze és adjuk hozzá a
mazsolát, a kakaóport és a zabpelyhet. Nem baj ha egy kicsit lágyabb
masszát kapunk (azért ne legyen folyós), a zabpehely majd felszívja és
könnyen formázható állagot kapunk. Kis várakozás után gyúrjunk golyókat
úgy, hogy mindegyik golyó közepébe rejtünk egy szem magozott meggyet.
Ezt darált keksz és mogyoró keverékébe forgattam.
Hozzávalók:
- 10 dkg köles
- 3 dl víz
- édesítőszer (ízlés szerint)
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 púpozott ek. holland kakaópor
- 1 narancs kifacsart leve (vagy grapefruit)
- reszelt citromhéj
- 5-6 csepp mandulaaroma
Elkészítés:
Főzzük meg a kölest a vízben és a narancslében (én grapefruitlé-t
használtam, mert kevesebb a cukor tartalma). Amikor már langyos a víz,
beletesszük az édesítőt, a kakaóport, a citromhéjat és az aromát. Kb. 20
percig főzzük, és sűrűn kevergessük, nehogy leégjen.
Ha kész, várjuk meg amíg kihűl (most is keverhetünk bele
kókuszreszeléket), formázzunk gombócokat és hempergessük meg
kókuszreszelékben. A közepébe rejtettem 1-1 szem meggyet ... :) hogy
azért megmaradjon a habzsi-dőzsi élmény... :))
Répatorta ízű zabkása:
(1 adaghoz)
- 2 dl tej vagy rizsital
- 1 egész reszelt répa
- vaníliaaroma
- fahéj ízlés szerint
- édesítő
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 6 dkg zabpehely(apró szemű)
- dió, mazsola
Elkészítés:
A tejet a répával forraljuk fel, tegyük bele az ízesítőket, majd a
zabot, és lassú tűzön főzzük krémes állagúra. Ki ahogy szereti, sűrűre
vagy szaftosabbra hagyva. Keverjünk hozzá mazsolát és darált diót.
Tegyük hűtőbe egy pár órára.
Vízzel elkészítve is nagyon finom.
Zabpelyhes gofri:
- 1 bögre zabpehelyliszt
- 1 és 1/4 bögre apró szemű zabpehely
- csipet só
- pár csepp folyékony édesítőszer
- 1 ek. kakaópor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 225 ml tej (rizsital)
- 225 ml víz
- 2 db tojás
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat keverjük össze. Egy másik tálban a tojásokat
keverjük el a vízzel, tejjel és az olajjal, és az édesítővel. Majd a
kettőt vegyítsük össze.Tegyük a hűtőbe 30 percre, hagyjuk megdagadni a
zabpehelyszemeket.
Melegítsük fel a gofri sütőnket, merjünk bele evőkanállal, hagyjuk kb.1
percig sülni úgy, hogy nem csukjuk össze, majd csukjuk le, süssük
készre.
Zabpelyhes muffin:
- 20 dkg liszt(5dkg finomliszt, 15 dkg zabpehelyliszt)
- 3 ek. zabpehely
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 1 ek. cukor
- folyékony édesítőszer
- 1 dl tej (én rizs italt használtam)
- 1 kis doboz tejföl (laktózmentes)
- 10 dkg puha vaj
- 1/2 tábla csoki (diabetikus)
- bármilyen gyümölcs (meggy)
Elkészítés:
A kétféle lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a sütőporral, a
csokival és a gyümölccsel. Ha a végén adod hozzá a gyümölcsöt, lefog
szállni az aljára.
A tojásokat keverjük nagyon habosra a cukorral és az
édesítővel, majd adjuk hozzá először a puha vajat, utána a tejfölt és a
tejet. Keverjük össze a száraz hozzávalókkal és töltsük meg a kivajazott
muffin formákat.
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 percig süssük. 10 percig
hagyjuk hűlni a formába, szedjük át rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Csak zabpehelyliszttel is elkészítettem, úgy is szépen feljött, barna cukrot használtam (10 dkg), és holland kakaóport (2 ek.)
Ilyen lett:
Muffin cukor és liszt nélkül:
Hozzávalók:
- 1 bögre zabkorpa
- 5 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 ml folyékony édesítőszer
- 2 dl joghurt
- 2 db tojás
- 2 ek. víz
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- pár szem meggy
- 1/2 tábla csokoládé
Ebből a mennyiségből nekem 7 db lett.
A zabkorpát keverjük össze darált dióval és a sütőporral. A kakaóport habarjuk el 2 ek. meleg vízben, adjunk hozzá egy csepp édesítőt.
A tojásokhoz keverjük a joghurtot, a sót, az édesítőt, a vaníliás cukrot, és végül a zabkorpás keveréket. Adjuk hozzá a kimagozott meggyszemeket és a darabolt csokoládét. Osszuk két felé a masszát, az egyikhez keverjük hozzá a kakaót. A muffin formákat vajazzuk ki vagy béleljük ki muffin papírral.Töltsük meg a formákat, 1 evőkanálnyit tegyünk a sima, majd 1 ek-t a kakaós masszából, és egy villa segítségével márványozzuk.
Meggyszemet tehetünk a tetejére is. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, majd vegyük vissza 170 fokra, és süssük 20-23 percig.
Rozslisztes-zabpelyhes süti:
Hozzávalók:
- 5 dkg zabpehely
- 10 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)
- 10 dkg cukor (barna cukor)
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 1 evőkanál zsír
- 4 evőkanál barack lekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A zabpelyhet összekeverjük a liszttel, a kétféle cukorral, a
sütőporral. A közepébe mélyedést csinálunk, bele öntjük a tojást és a
puha zsírt. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a lekvárt (3 ek. barack és
1 ek. eper lekvárt használtam) és jól keverjük össze. Tehetünk bele
meggyet, csokit, darált diót. Kanalazzuk a kivajazott muffin formákba,
és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig süssük. A formába
hagyjuk kihűlni.
Zabpelyhes tallér:
Hozzávalók:
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg margarin
- 6 dkg barna cukor
- 6 dkg cukor cukor
- szódabikarbóna
- 1 tojás
- só
- fahéj
- csoki
Elkészítés:
Szoba hőmérsékletű vajat használjunk. Keverjük ki alaposan a cukorral. A
zabpelyhet a zabpehelyliszttel, a sóval, a fahéjjal és a
szódabikarbónával forgassuk össze. Majd vegyítsük az előzőekhez, adjuk
még hozzá az egy szem tojást is.
Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, kanalazzunk rá a masszából
korongokat, és az ujjunkkal lapítsuk ki őket. Nyomkodjunk bele csoki
darabokat, és 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig süssük.
Csokis zabkeksz:
Hozzávalók:
- 500 g apró szemű zabpehely+a nyújtáshoz
- 2 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás+1 a tetejére
- 2 kávéskanál só
- 10 dkg barna vagy gyümölcs cukor (ízlés szerint)
- 10 dkg csokoládé
(Ha nagy szemű a zabpehely, akkor daráljuk le.) A hozzávalókat egy tálban keverjük össze. A deszkát amin nyújtani fogunk, szórjuk meg zabpehellyel, és vizes nyújtófával nyújtsuk ki. Szaggatóval vagy pohár segítségével szúrjuk ki, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha csokival nem akarjuk megkenni a későbbiekben, akkor a tetejét kenjük be felvert tojással. Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük kb.18 percig. Tegyük rácsra hűlni, majd kenjük meg csokival, és hagyjuk megszáradni. Úgy is kell egy nap hogy vissza puhuljon.
Cukor és gluténmentes:
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 2/3 csésze tökmag
- 2/3 csésze dió vagy pekándió apróra vágva
- 1 csésze finomra őrölt dió
- 1 csipet só
- édesítőszer
- 2 csomag natúr krémsajt(szoba hőmérsékletű)
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 1 doboz tejszín
- 1 cs. piros zselatin
- eper vagy bogyós gyümölcs (mirelit)
Elkészítés:
Nekem ebből a mennyiségből 6 db 2 dl pohárral lett.
Keverjük össze a tökmagot a darabolt dióval, a dió őrleménnyel és a sóval. (bármilyen magot használhattok)
Tegyünk mindegyik pohár aljára, és nyomkodjuk le. A krémsajtokat
(laktózmentes)(a mascarpone sajt lenne a legjobb hozzá, csak abból nincs laktózmentes :( ) keverjük össze robotgéppel, az édesítővel és a
vanília-kivonattal. Verjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan több
részletben, fakanállal adjuk a krémsajthoz.Habzsákba is tölthetjük vagy
kanállal óvatosan kanalazzuk a magokra. Tegyük hűtőbe 1 órára. Addig
készítsük el a zselatint a használati útmutató szerint. Szórjuk a
fagyasztott gyümölcsöt a krém tetejére és locsoljuk rá a zselatint.
Tegyük hűtőbe minimum 1 órára, de másnap az igazi, mikor már össze érnek
az ízek.
Almás protein szelet:
- 2 csésze (kb. 2 dl)zabpehelyliszt
- 1/2 csésze kókuszreszelék
- 1 marék zabpehely
- 30 g vanília ízű protein (fehérje)por(Aktivlab)
- 1/4 csésze gyümölcs cukor vagy xilit
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék(elhagyható)
- 1/4 csésze kókuszzsír
- 1/4 csésze méz
- 1/2 csésze almaszósz
- 1 ek. mandula vagy rizstej
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a fehérjét, a cukrot és, a fűszereket. Olvasszuk fel a kókuszzsírt, majd húzzuk félre. Keverjük hozzá a mézet és a tejet. Vegyítsük össze a száraz hozzávalókkal. Öntsük hozzá az almaszószt. Ha szükséges adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Sűrűbb tésztát kell kapnunk, de ne túl keményet. Sütőpapírral béleljünk ki egy 10×20 cm-es formát, oszlassuk el benne és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Majd szeleteljük fel.
Zabpehelylisztes nokedli és csipetke:
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 4 ek. víz
- 1 kávéskanál só
- bors
- 1 teáskanál petrus
- 4-5 ek. zabpehelyliszt (amennyit felvesz, jól szaggatható állagot kell kapni)
Egy tálban a tojásokat a sóval, borssal, pertussal és a vízzel habosra verem egy habverővel. Majd kanalanként hozzákeverem a zabpehelylisztet, amíg eléri a megfelelő állagot.
Majd két kanál segítségével beleszaggattam a levesbe, pár percig hagytam főni, és kész.
Ha nokedlit készítünk, 4 tojáshoz 1dl vizet és kb. 35-40 dkg zabpehelylisztet keverjünk(sűrű tésztát kapjunk) és sós lobogó vízbe szaggassuk ki, nokedli szaggató segítségével(bár én most kanállal szaggattam).
- 305 ml víz
- 1 ek. házi zsír
- 2 kiskanál só
- 0,5 teáskanál cukor
- 240 g finomliszt
- 120 g teljes kiőrlésű graham-liszt
- 120 g rozsliszt
- 2 csomag instant élesztő
A hozzávalókat a leírt sorrendben a kenyérsütőbe mértem, dagasztó programra állítottam, majd kiöntöttem egy deszkára és cipót formáltam belőle.
Egy késsel bevagdostam a tetejét, megszórtam a tetejét rozsliszttel, majd előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 percig sütöttem szép aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése