Pihentetés nélküli mézeskalács:
- 1 kg finomliszt(+a nyújtáshoz)
- 3 kiskanál szódabikarbóna
- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg sütőmargarin
- 2,5 dl méz
- 3 tojás
- a sötétebb mézeshez 2 ek. kakaópor
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával, a mézes fűszerrel és a porcukorral
összekeverjük. A margarint hozzámorzsoljuk, majd a mézzel és tojásokkal
összedolgozzuk. Közepesen kemény tészta lesz belőle. Lisztezett deszkán
2-3 cipót formálunk. Nyújtsuk ki őket 3 mm-re(én nem túl vékonyra
nyújtottam,inkább 5 mm, hogy ehető legyen, ne száradjon ki nagyon), és
szúrjuk ki a formánkkal. A deszka többszöri lisztezésére is szükség
lesz.
Sütőpapírral bélelt, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt
megsütjük. Cukormázzal díszíthetjük. Ehhez: 1 tojásfehérjéhez adjunk pár
csepp citromlevet, és 2-3 részletben keverjünk hozzá 20 dkg porcukrot.
Addig keverjük, amíg fényes mázat kapunk.
Kókuszcsók:
- 3 db tojásfehérje( L-es)
- 1 púpos evőkanál porcukor
- 10 dkg kristálycukor
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 5 teáskanál almapüré
Elkészítés:
Egy lábosban forraljunk fel vizet, helyezzünk el rajta egy keverőtálat vagy egy másik lábost, de ne érjen a vízbe az alja.
A
tojásfehérjét vízgőz felett kezdjük felverni a porcukorral. Amikor a
hab kezd keményedni, több részletben, felváltva adjuk hozzá a többi
hozzávalót, folyamatos keverés közben. Könnyed, de mégis formálható
masszát kell kapnunk. Ha túl kemény, adjunk hozzá még egy kevés pürét.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és egy evőkanállal helyezzünk rá
nagyobb diónyi kupacokat. Most kezdjük előmelegíteni a sütőt 180 fokra,
úgyis pihennie kell egy kicsit a kupacoknak (kb.15 perc).
Toljuk
a meleg sütőbe, és 8-10 percig süssük (nekem 10 perc kellett). Nem baj
ha fél puha, ki fog száradni. Tegyük rácsra és hagyjuk pár órát
száradni. Később mártsuk az alját olvasztott csokiba.
Másnap már tároljuk dobozban.Pozsonyi kifli:
Hozzávalók:
a tésztához:
- 900 g liszt
- 250 g margarin vagy vaj
- 125 g zsír
- 100 g porcukor
- 25 g élesztő
- 10 g só
- 2 db tojássárgája (a fehérjét ne dobjuk el, később kelleni fog)
- 1 dl hideg tejszín
- 2 dl víz
a töltelékhez:
- 400 g dió/ 400 g mák
- 250-250 g cukor
- 40-40 g zsemlemorzsa
- 2-2dl tej
Elkészítés:
A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, a
zsírt, a margarint, a tojást, a sót és a porcukrot. A végén mehet bele a
tejszín és a víz. Alaposan gyúrjuk össze, takarjuk le, és tegyük a
hűtőbe amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez forraljuk fel a
tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot és főzzük
sűrűre. Húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a zsemlemorzsát és hagyjuk
kihűlni.
Ha kihűlt vágjuk 24-24 részre.
A tésztát osszuk két
felé, sodorjuk hosszúkásra mind a kettőt, és vágjuk 24-24 részre.
Formáljuk golyókká és takarjuk le, mert hamar kiszárad. Egyszerre csak
egy golyóval dolgozzunk. A golyót nyújtsuk ovális alakúra (kb.2mm),
tegyük bele a tölteléket, tekerjük fel, formáljuk kifli alakúra. (A
mákosat patkó formájúra, a diósat kifli formára formáztam.) A hajtás
alulra kerüljön, így tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Itt egy kis segítség: youtube
A
tetejét kenjük meg tojássárgájával, tegyük hűvös helyre, de ne a
hűtőbe, és hagyjuk megszáradni. Ez kb. 1 óra. Ha megszáradt kenjük le
tojásfehérjével, és megint hagyjuk piheni kb.1-5 órát, ettől lesz
repedezett. Az enyém 1 órás pihi után lett ilyen.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük kb.15 percig.
Néró:
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 8 db tojás sárgája
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg liszt
- barack lekvár
- olvasztott csoki
Elkészítés:
A
vajat a porcukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a
citromhéjat, és egyesével a tojásokat, és habosítsuk tovább. Ezután
mehet hozzá a liszt, ezt már fakanállal dolgozzuk bele. Tegyük
habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjunk falatnyi
korongokat (kb.2-2,5 cm). Toljuk 180 fokra melegített sütőbe, és süssük
8-10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd ragasszuk össze a lekvárral, és az
olvasztott csokival csíkozzuk be.
Zserbó golyó:
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg darált dió
- 12 dkg sárgabarack lekvár
- 15-20 dkg olvasztott csokoládé (ét)
Elkészítés:
A kekszet a dióval összekeverjük és annyi lekvárt adunk hozzá hogy
golyókat tudjunk formálni belőle. 30 percre tegyük hűtőbe. A csokit
olvasszuk fel, és két villa segítségével mártsuk bele a golyókat. Tegyük
sütőpapírra(erről szépen le lehet húzni), a tetejét díszítsük dióval.
Hagyjuk a hűtőben 1 éjszakát pihenni. Hidegen az igazi :)
Linzer:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 20-25 dkg hideg vaj
- 1 tojás +1 a kenéshez
- lekvár
Elkészítés:
Nagyon egyszerű. A hozzávalókat (a lekvár kivételével)
összekeverjük. Egy órán át letakarva, hűtőben pihentetjük.Utána
kinyújtjuk kb.fél centire, és kiszaggatjuk.A dióst, sütés előtt
kenjük meg tojással, és szórjuk meg a dióval.
Tegyük előmelegített sütőbe, és180 fokon süssük kb.8-10 percig.
Ha kihűlt, ragasszuk össze őket lekvárral. A porcukrozást ragasztás előtt tegyük meg.
Masnis keksz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- pár csepp vanília kivonat
- 1 tojás+1 a ragasztáshoz
- 13 dkg liszt
- 11 dkg liszt+1 ek. kakaópor
Elkészítés:
A
cukrot a vajjal és a tojással, robotgéppel alaposan dolgozzuk össze.
Keverjük hozzá az aromát is. Osszuk két tálba, az egyikhez adjuk a 13
dkg lisztet, gyúrjuk gombóccá, csomagoljuk fóliába, tegyük hűtőbe.
A
massza másik feléhez adjuk a kakaóporral elkevert lisztet, ezt is
csomagoljuk és mehet a hűtőbe. Mind a kettőt hagyjuk pihenni 1 órán
keresztül.
Nyújtsuk
a fehéret 6 mm-re, a barnát 4 mm-re. Vágjunk 4 fehér csíkot és 3
barnát. 2-2 fehér csík közé tegyünk 1-1 barna tésztát, és a két töltött
fehér csík közé tegyük a 3-dik barnát. Ez így elég érthetetlen, de a
képek remélem segítenek. A csíkokat addig nyújtsuk, vágjuk, ragasszuk
amíg van tésztánk. A lapokat jól össze kevert tojással ragasszuk össze.
Vágjunk
kb. 1 cm-es kockákat. Ha elforgatjuk, már ott is vannak a
csomagocskáink. A kezünkkel egy kicsit igazgassunk rajtuk. A maradék
barna tésztából csináljunk kis háromszögeket, ebből lesz a masni. A
maradék fehér tésztából formáljunk kis golyókat, ebből pedig a masni
csomója lesz. Ezeket is tojással tudjuk ragasztani.
Toljuk 175 fokra előmelegített sütőbe és 15 percig süssük.
Szerintem nagyon kedves kis kekszek...és persze finomak :)
Mákos guba:
Hozzávalók:
- 6 db kifli
- 1 l tej
- vanília kivonat / vanília rúd
- 3 tojás sárgája
- 20 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 5dkg porcukor
Elkészítés:
A kifliket karikázzuk fel,
tegyük sütőbe hogy meg szikkadjon. A tejet melegítsük fel( ne
forraljuk), majd húzzuk le a tűzről. A tojások sárgáját keverjük ki a
cukorral, és adjuk a tejhez. Vágjuk ketté a vanília rudat, és kaparjuk
bele a belsejét(a vaníliás kivonat is jó, de a rúd az igazi). A mákot
keverjük el a porcukorral. Egy jénait vajazzunk ki. A kifliket tegyük az
aljára, locsoljuk meg a tejjel, és szórjuk rá a mákot. Ezt rétegezzük
amíg el nem fogy. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes lángon süssük
25 percig.
Ezek után én szoktam egy hígabb vaníliás pudingot
készíteni(6dl tej), és át helyezem a guba egy részét egy másik mély
tálba, ezt meglocsolom a pudinggal, megint guba, megint puding, amíg el
nem fogy.
Gyümölcskenyér:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kis doboz tejföl
- 3 tojás
- 17 dkg vaj
- 3 ek. kakaó
- 20 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg csoki
- vanília aroma
- rum aroma
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport, a narancshéját és az aszalt gyümölcsöt egy tálban össze vegyítjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az olvasztott vajat és elkeverjük.
A tésztát ketté osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport (lehet
kakaó nélkül is, akkor egyszínű lesz) és a rum aromát, a másikhoz a vaníliát adjuk. Az őzgerinc formát kivajazzuk (a papírt nem kell),
és a masszákat váltakozva bele kanalazzuk.Csak háromnegyedik öntsük, mert
nagyon megemelkedik. 180 fokon 25 percig sütjük, majd további 20-25
percig 160 fokon. Tű próbát végezzünk. Ha kihűlt, olvasszunk a tetejére csokoládét, díszítsük.
Karácsonyi krém:
4 pohárhoz
- kb. 1/2 csomag kakaós keksz (vagy darált mézeskalács)
- 2 ek. mézeskalács fűszer (ízlés szerint)
- 2 ek. olvasztott margarin
- 250 g habtejszín
- 250 g joghurt
- porcukor (ízlés szerint)
- 1 narancs lereszelt héja
- kandírozott narancshéj vagy gránátalma, mandarin
- 1 tábla csokoládé
Elkészítés:
A kekszet daráljuk le, keverjük össze az olvasztott vajjal és a
fűszerrel. Nem kell összeállnia mint amikor sütemény alá keverjük, csak
morzsás legyen. A joghurtot a narancshéjjal és 3 púpos ek. porcukorral
kevertem, nem baj ha itt még édesebb, még jön hozzá a tejszín. A
tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a joghurthoz. A
poharunk aljára osszuk szét a kekszmorzsa felét (a díszítéshez egy picit
tegyünk félre), erre rétegezzük a krém felét, majd megint morzsa és
krém. A tetejét egyenlőre csak a morzsával díszítsük, mehet a hűtőbe kb.
2 órára.
Amíg összeáll a pohárkrém, olvasszunk fel fél tábla csokit egy kevéske
kókuszolajjal, majd tűzről lehúzva olvasszuk bele a maradék csokit, így
olvasszuk fel. Öntsük szilikon formába(kínai üzletben fillérekért lehet
kapni), tegyük hűtőbe szilárdulásig. Vegyük ki a krémet és díszítsük.
Keksz szalámi:
(sütés nélkül)
- 25 dkg darált keksz
- 1 csomag zselés cukorka
- 1 csomag mazsola
- dió
- tört keksz
A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A kekszet és a diót összetörjük, és a többi hozzávalóval összekeverjük.
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 tojás
- 1/2 rama margarin
- rum
Ha ez kész,az egészet összegyúrjuk, folpackkal kibélelünk bármilyen formát (őzgerinc, kuglóf), és pár órán át a hűtőben pihentetjük
- 3/4 csésze mogyoróvaj
- 1 és 1/4 csésze barna cukor
- 1/2 csésze tejszín
- 3 ek. tej
- 1 ek. vanília
- 1 tojás
- 1 és 3/4 csésze liszt
- 3/4 tk szódabikarbóna
- 3/4 tk só
- csokis mini perec
- m&ms
Keverjük össze a barna cukrot a mogyoróvajjal a tejszínnel, a tejjel és a vaníliával. A tojást verjük fel és adjuk hozzá. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sz. bikarbónát és a sót. Vegyítsük össze a két keveréket. Formázzunk golyókat, egy kissé lapítsuk szét, az arcánál két oldalon nyomjuk meg. Tegyük sütőpapírra és toljuk sütőbe 190 fokon süssük 8-10 percig. Vegyük ki és azonnal nyomjuk bele a perecet és az m&ms-t vagy a smarties-t. Hagyjuk rácson kihűlni.
Most először csináltam meg a receptet, nem mertem az előírtnál több lisztet hozzá adni, de ahhoz hogy golyókat tudjunk formálni, legközelebb annyi lisztet adok majd hozzá, amennyit felvesz. Az eredeti recepttel egy laza tésztát kaptam, amit két kanál segítségével, és vizes kézzel tudtam formázni. De viszont nagyon finom, omlós keksz lett a végeredmény.
Hozzávalók:12 darabhoz
- 2 szoba hőmérsékletű tojásfehérje
- 15 dkg átszitált porcukor
- 1 kis marék darált dió
- 2 ek. össze őrölt oreo keksz (kb.4db)
Elkészítés:
Elektromos habverővel kezdjük el felverni a fehérjét. Mikor kezd
habosodni, evőkanalanként adjuk hozzá a porcukrot. Minden kanál után 1,5
percig verjük a habot, hogy egy nagyon kemény, fényes masszát kapjunk.
(Fontos betartani a cukor adagolás után a 1,5 percet, különben nem lesz
kemény a massza és a sütőben szét fog folyni. Az első adagnál én is
félvállra vettem, -minek az, jó lesz így is- hát nem...a kukába
landolt.)Ha az összes cukrot hozzáadtuk, fakanállal óvatosan keverjük hozzá a dió és az oreo felét. Egy nyomózsák segítségével nyomjunk csúcsos kupacokat és szórjuk meg a maradék dióval és oreoval.
Melegítsük a sütőt 150 fokra, de amint betoltuk a habcsókokat, azonnal vegyük vissza a hőfokot 120 fokra, majd 10 perc után 90 fokon szárítsuk tovább. Az eredeti recept szerint 15 percig kell szárítani, de a belseje ennyi idő után nem száradt ki, így 1 órán keresztül szárítottam, majd a sütőt lekapcsolva bent hagytam reggelig.
Megmondom őszintén, nem vagyok egy habcsók rajongó, de olyan csoda szépek.
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 250 ml zsíros tejszín
- 300 g barna cukor
- 4 csepp citromlé
- csipet só
- vanília kivonat
A hozzávalókat egy lábosban felforraljuk, és forrástól számítva 45 percig lassú tűzön, állandóan keverve főzzük. Az állaga elkezd sűrűsödni és a színe változni. A végére matt, világosbarna színt fog kapni. Fontos hogy ne főzzük tovább. Béleljünk ki egy 20×20 sütőformát sütőpapírral, és ebbe öntsük bele a karamellát. Amikor megszilárdult, húzzuk le a papírt, és daraboljuk fel.
Tejkaramella:
- 15 dkg vaj(nem margarin)
- 20 dkg barna cukor
- 170 ml tejszín
- 1 kis darab vaníliarúd
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 csipet só
Elkészítés:
A fehér csoki kivételével az összes hozzávalót, kis lángon összemelegítjük és 30 percen keresztül, sűrű kevergetés mellett rotyogtatjuk. A tűzről levéve kicsit hagyjuk hűlni, majd tördeljük bele a csokit és addig keverjük amíg el nem olvad. Béleljünk ki egy 10×20 cm-s formát sütőpapírral, öntsük bele a karamellt és tegyük 1 teljes éjszakára a hűtőbe. Másnap szeleteljük fel és már élvezhetjük is ezt a csodás karamellát.
(sütés nélkül)
Hozzávalók
(kakaós tészta):
- 25 dkg margarin
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 15-20 dkg porcukor
- 7 ek. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- rum
(zöld tészta):
- 25 dkg margarin
- 50 dkg darált keksz
- 15-20 dkg porcukor
- 7 ek. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 mandulaaroma (zöld)
A kétféle tésztát külön külön összekeverjük(a kekszet utolsóként adjuk hozzá),és helyezzük őket egymásra.
Tetejére:
- 1,5 dl főzőtejszín
- 10 dkg étcsoki
Fehér csokoládés kakaós linzer:
Hozzávalók:
- 13 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 25 dkg liszt
- 10 dkg darált mandula
- 2 és 1/2 ek. kakaópor
- 10 dkg fehér csokoládé
A margarint a porcukorral, csipet sóval és a vaníliás cukorral krémesre keverünk. Egyenként a tojásokat belekeverjük, majd apránként belevegyítjük a darált mandulát és a kakaóporral elkevert lisztet. A tésztát nagy lyukú csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és két sütőpapírral bélelt tepsibe különféle formákat nyomunk. Előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig sütjük. A durvára széttördelt fehér csokit forró gőzben megolvasztjuk, majd a kihűlt linzerek végét belemártjuk. Végül száradni hagyjuk.
Zserbó-palacsinta:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 ek cukor
- 1csipet só
- 3 dl tej
- 3 dl szénsavas víz
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- dió, sárgabarack
- porcukor
- csoki
- rum
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét sóval kemény habbá verem. A lisztet elkeverem a tojás sárgájával, a cukorral, a sütőporral, a tejjel és az olajjal, majd a szódavízzel. Ha összekevertem, óvatosan hozzáadom a kemény fehérjét. Pihentetem. A diót elkeverem a porcukorral, és a csokit felolvasztom egy kevés margarinnal és rummal.
Ha ezzel is megvagyok, kisütöm a palacsintákat. Elkezdem rétegezni...palacsinta, lekvár, dió...palacsinta, lekvár, dió...palacsinta, lekvár, dió... palacsinta, csoki...és addig rétegezzük amíg csak akarjuk.
A tetejére csoki kerüljön.
Csokis végű vaníliás kifli:
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 4 dkg porcukor
- 3 vaníliarúd kikapart bele
- 15 dkg hámozott darált mandula
- 1 tojás
- 1/2 dl zsíros tej
- 25 dkg vaj
- 4-5 zacskó vaníliás cukor
- 10 dkg étcsoki
A lisztet a kétféle cukorral, a vaníliavelővel és a mandulával összekeverjük. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, és a feldarabolt vajat. Összedolgozzuk és 6 egyforma cipót gyúrunk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A cipókat 2 cm vastag rudakká gyúrjuk, majd 5 cm darabokra vágjuk és kifliket formálunk belőle. A kifliket 3 sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon tepsinként 10-12 percig sütjük. A kiflik felét még forrón vaníliás cukorba hempergetjük, és a többit a rácsra szedve hűlni hagyjuk. A csokit gőzfürdőben megolvasztjuk, végül a kihűlt kiflik végét csokiba mártjuk
Oreo hóember:
- 6 db Oreo keksz
- 2 tábla fehér csokoládé
- hurka pálcika
- csoki csepp
Elkészítés:
Az oreo kekszbe óvatosan szúrjuk bele a hurkapálcát, és mártsuk bele az olvasztott csokiba. Tegyük sütőpapírra, erről majd könnyen és szépen le tudjuk majd húzni. Nyomjuk bele a csoki cseppeket, és csináljuk meg a szemét és száját. Az orrához vajkaramellát olvasztottam fel pár csepp tejszínnel. Tegyük hűtőbe, hagyjuk megdermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése