KELTTÉSZTA:

Dupla vajas kifli:
Hozzávalók:
8 darabhoz
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 5 ek. olaj
  • 2 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
Töltelékhez:
  • 120 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 tk. só

 Élesztőmenetes-zabpelyhes mini bagett:
 

Hozzávalók:
6 darabhoz
  • 3 db tojásfehérje
  • 5 g só
  • 5 g sütőpor
  • 50 g víz
  • 150 g natúr joghurt (vagy 150 g túró)
  • 300 g apró szemű zabpehely
Elkészítés:
A zabpehelyhez keverjük a sót és a sütőport. Készítsünk mélyedést a közepébe és öntsük bele a többi hozzávalót. A kis kezünkkel dolgozzuk össze. Én itt hagytam pihenni 5 percet, ez a lépés kihagyható. Egy kicsit ragacsos lesz a tészta,de jól formálható. Gyúrjunk 6 db gombócot, tenyerünkkel sodorjuk egy kicsit hosszúkásra hogy bagett formája legyen. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és légkeveréses sütőben 180 fokon süssük 20 percig.

PErec:
Hozzávalók:
  • 40 dkg kenyérliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl meleg víz
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg tejpor
  • 1,5 kanál só
  • 1 db tojás+1db a lekenéshez
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg napraforgómag
Elkészítés:
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt és futtassuk fel. Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket a sót, a tejport. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, és öntsük rá az élesztős vizet. Jó alaposan gyúrjuk meg a tésztát. Én dagasztani mindig a sütőben szoktam, sokkal gyorsabb. Tegyük egy tepsibe, takarjuk le egy be nedvesített konyharuhával, és kelesztő programon vagy 40 fokon kelesszük kb. 30 percig. Ha megkelt, vegyük ki a sütőből és gyúrjuk át. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Osszuk 8 részre és sodorjunk kb.90cm-es hurkákat, és formáljuk pereccé. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjuk pihenni 1/4 órát. Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a napraforgómaggal. Toljuk 210 fokos sütőbe és 10 perc alatt süssük aranybarnára.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zabpelyhes-tönkölylisztes kalács:
Hozzávalók:
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 5 dkg apró zabpehely
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor (nekem ennyi cukorral nem volt elég édes)
  • 2 kávékanál só
  • 10 dkg joghurt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk langyos, cukros tejbe, futtassuk fel. Egy nagy tálban keverjük össze az összes többi hozzávalót, adjuk hozzá az élesztős tejet is és nagyon alaposan dolgozzuk össze. Ha nagyon ragad adjunk hozzá még lisztet, de arra figyeljünk hogy ne legyen kemény a tészta. A lényeg hogy egy lágyabb állagot kell kapnunk. Takarjuk le konyharuhával, meleg helyen kelesszük a duplájára. Enyhén lisztezett deszkára borítva gyúrjuk át, osszuk 4 egyenlő részre. Formáljunk hengereket, és szorosan tegyük őket egymás mellé egy 20×10 cm-s sütőpapírral bélelt formába. Takarjuk le és hagyjuk pihenni 45 percet. A tetejét kenjük meg felvert tojással szórjuk meg zabpehellyel. Toljuk 180 fokos sütőbe, süssük kb.45 percig. (nekem 35 perc is elég volt)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Húsvéti fonott kalács:
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 tojás+ 1 kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel 1,5 dl langyos, cukros (csipet) tejben. Majd az összes hozzávalót gyúrjuk össze alaposan, formáljunk cipót belőle. Takarjuk le egy konyharuhával, pihentessük meleg helyen kb.1/2 órát. Gyúrjuk át, takarjuk le megint, és kelesszük a duplájára. Osszuk ketté a cipót, az egyik kicsit kisebb legyen. Mind a kettőt osszuk még 3 felé, sodorjunk belőle hosszúkás rudakat. Fonjuk össze a három nagyobbat, majd a három kisebbet. A nagyobbra tegyük rá a kisebb kalácsot, takarjuk le és pihentessük ezt is fél órán keresztül. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A kalács tetejét kenjük le felvert tojással, toljuk a sütőbe 30-35 percre.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cukormentes fonott kalács:
Hozzávalók 4 db-oz:
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 50-60 dkg fehér liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dl natúr joghurt


Elkészítés:
A tejet az élesztővel és a mézzel keverjük simára. A lisztet keverjük el a többi hozzávalóval, öntsük hozzá a tejes keveréket és alaposan gyúrjuk össze. Ha nagyon lágy a tészta, adjunk hozzá még lisztet.
Dagasszuk pár percig, majd takarjuk le, és hagyjuk pihenni 1,5 órát.  Osszuk 8 egyenlő részre, sodorjunk belőle csíkokat, és kettesével csavarjuk össze őket, koszorút formázva,a végeiket is próbáljuk össze fonni.
Kenjük le tojással, megszórhatjuk szezámmaggal, szeletelt mandulával, de ezt nem fontos. Takarjuk le még 30 percig, majd toljuk 180 fokos sütőbe, és süssük aranybarnára vagy ahogy szeretjük.


Nyuszis kalács:


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 tojás+ 1 kenéshez
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • mazsola a szemnek

Elkészítés:
 Az élesztőt futtassuk fel langyos, cukros (cukorból 1 tk.) tejben. Majd az összes hozzávalót gyúrjuk össze alaposan, formáljunk cipót belőle. Nem kell keleszteni, azonnal formázhatjuk.
Osszuk 5 nagyobb (ez a teste lesz), 5 kisebb (ez a feje) és 5 nagyon pici (ez a farka) részre. A nagyobbakból sodorjunk kb. 30-35 cm-es rudakat és tekerjük fel mint a kakaós csigát.
A kisebb gombócot is sodorjuk fele akkorára mint az előzőt, hajtsuk egymásra, a közepére tegyünk egy szem mazsolát, és  illesszük a testhez.
A faroknak, gyúrjunk kis gombócot és illesszük ezt is a helyére.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A kalács tetejét kenjük le felvert tojással, süssük aranybarnára kb. 20 perc alatt.

Görög húsvéti kalács:
Hozzávalók:
2 darabhoz
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl meleg tej
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • 4 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 kg liszt (plusz amennyit felvesz)
  • 1 kk. só
  • 2 kemény tojás
  • 1 tojás a kenéshez
  • 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
Langyosítsunk meg 2 dl tejet, tegyünk bele egy kiskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Keverjük el az olvasztott margarint a maradék cukorral, a tojással és a citrommal.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sóval, a felét pedig szórjuk az élesztős tejbe, adjuk hozzá a többi tejet, a tojásos masszát és keverjük jól össze. Végül adjuk hozzá a maradék lisztet, és egy deszkára borítva dagasszuk néhány percig.
Tegyük egy nagy tálba, fedjük le egy tiszta konyharuhával, és dagasszuk a duplájára.
Osszuk ketté a tésztát, és külön-külön dagasszuk még pár percig, majd osszuk 3-3 részre, és sodorjunk belőle hosszú rudakat.
Három rudat fonjunk össze, csináljunk belőle kört és a végét dolgozzuk el, a közepébe nyomjunk egy keményre főtt tojást.
Tegyünk így a másik gombóccal is, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Hagyjuk  pihenni még fél órát, közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Kenjük le a tetejét tojással, szórjuk meg mandulával. Toljuk a sütőbe és süssük 30-35 percig, amíg meg nem pirul.
Hagyjuk hűlni, majd kenjük le a tojást pirosra.

Leopárd kalács:
Hozzávalók:
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg+2 ek. puha vaj
  • 1 csipet só
  • 6 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • néhány ek. kakaópor
  • a tetejére 1 tojás
Elkészítés:
Fél dl langyos tejbe tegyünk egy kiskanál cukrot, és ebbe morzsoljuk az élesztőt, futtassuk fel.
A lisztet keverjük el a cukrokkal, a sóval, és a maradék tejjel, majd öntsük hozzá az élesztőt. Alaposan dagasszuk össze (én kézzel szoktam), szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ha már fényes a tészta, dolgozzunk bele 6 dkg vajat. Takarjuk le egy konyharuhával, hagyjuk egy kicsit kelni.
Osszuk három részre, 2 kisebbre, és 1 nagyobbra. A két kisebbe dolgozzunk bele kakaóport, az egyiket világosabbra, a másikat sötétebbre úgy, hogy hozzágyúrunk egy-egy ek. vajat és annyi tejet, hogy az állaga ne változzon a hozzáadott kakaóportól. (ez eltart egy darabig, de ne adjuk fel, gyúrjuk amíg egynemű lesz).
A 3 nagy gombócot, osszuk 9 felé. A világosbarnát gyúrjuk hosszúkásra (kb. akkorára, amekkora a formánk), a sötétbarnát nyújtsuk hosszúkásra, és ebbe csomagoljuk a rudat, majd a fehéret is hosszúkásra nyújtsuk, és ebbe csomagoljuk a barna rudakat.
Béleljünk ki egy 10*20 cm-s formát sütőpapírral, ebbe helyezzük a rudakat. Takarjuk le, kelesszük meg. Kenjük le a tetejét felvert tojással, és 170 fokos sütőben 40 percig süssük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kakaós-meggyes kalács:

Hozzávalók:
  • 30dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás a kenéshez
a töltelékhez:
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 30 dkg meggy (befőtt is jó)
  • cukor
  • zsemlemorzsa



Elkészítés:
Langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Keverjük össze a lisztet a sóval, a narancshéjjal. Adjuk hozzá a élesztős tejet és a tojást is, majd gyúrjuk össze. Felezzük ketté a tésztát, az egyik felébe gyúrjunk 2 dkg vajat és a vaníliás cukrot, a másik felébe is 2 dkg vajat és a kakaóport. Letakarva kelesszük a duplájára. Nyújtsuk ki mindkét tésztát 1 cm vastagra. A fehéret kenjük meg tojással, és óvatosan tegyük rá a kakaós lapot. Forgassuk a meggyet cukros zsemlemorzsába, szórjuk a kakaós tészta tetejére. Ezután szorosan tekerjük fel, a hajtás alulra kerüljön. Takarjuk le, kelesszük majd kenjük le tojással, vagdossuk be a tetejét, toljuk 170 fokos sütőbe és süssük 35-40 percig.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gesztenyés kalács:

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt +1 ek.
  • 3 dkg puha margarin
  •  csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • 20 dkg gesztenyepüré
  • 1 ek. tejszín
  • porcukor ízlés szerint 
  • rum aroma ízlés szerint
Elkészítés:
A tejből, 1 ek. cukorból az élesztőből és az 1 ek. lisztből kovászt készítünk. A lisztet a maradék cukorral, a sóval elkeverjük, morzsoljuk rá a margarint, majd ha felfutott a kovász, azt is adjuk hozzá. Végül a tojást is, majd takarjuk le, kelesszük a duplájára. 
Lisztezett deszkán nyújtsuk 1 cm téglalapra. A hosszabb oldalait kenjük le tojással, vagdossuk be a széleit is k. 3 cm-ként. A töltelékhez a hozzávalókat keverjük össze, kenjük hosszában a közepébe. Erre hajtsuk rá szorosan a széleket úgy, hogy minden csíkot lekenünk tojással. 
A tetejét is kenjük le tojással, tegyük 170 fokos sütőbe és süssük 35-40 percig.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakaós kalács:
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek .cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk. vanília kivonat
  • 1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, oldjunk fel benne egy kevés cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva futtassuk fel. A lisztet keverjük el a sóval, az olajjal, a maradék cukorral és a felfuttatott élesztővel. Gyúrjuk és dagasszuk meg nagyon alaposan. Az eredeti receptben géppel dagasztottak és kézzel jobban szeretem. Keleszteni nem kell.
Vegyük ketté a tésztát. Az egyikbe dolgozzunk bele kakaóport úgy, hogy előtte feloldjuk kevés langyos tejbe. Így nem lesz mindenünk kakaós. Eltart egy darabig hogy egynemű legyen, de megéri gyúrogatni.
A fehér és a barna gombócot osszuk 3-3 felé, és sodorjuk hosszúkásra, és hatos fonással fonjuk össze. A hatos fonást lépésről-lépésre, képekkel itt megtaláljátok.
Ha kész a fonás, kelesszük 40 percig, kenjük le a tetejét tojással, majd 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.
 

Almás kalács:


Hozzávalók:
tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1,25 dl tej
  • 1,5 ek cukor (én gyümölcscukrot használtam)
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 1 csipet só
töltelékhez:
  • 3 nagy alma
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. barack lekvár
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, ez kb. 10 perc. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és az élesztőt alaposan gyúrjuk össze. Meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gyúrjunk bucit. Hagyjuk 10 percig pihenni. 
Készítsük el a tölteléket:
A megpucolt, lereszelt almát csavarjuk ki. Keverjük hozzá a cukrokat, a fahéjat, a zsemimorzsát és a lekvárt. 
A bucit nyújtsuk ki kb.2 mm vastag téglalappá. A tölteléket a tészta szélétől egy kicsit beljebb helyezzük el. A töltelékre fordítsuk rá a tésztát, és egy kicsit nyomkodjuk le a szélét. 
A maradék tésztát vagdossuk be, és a töltelékes részt forgassuk rá a vágásokra úgy, hogy a csíkok alulra kerüljenek. 
Formázzunk belőle kört úgy, hogy a vágások kívülre kerüljenek. A kalács két végét dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni 30 percig. 
Kenjük le a tojással, és 180 fokra melegített légkeveréses sütőben  süssük aranybarnára (kb. 20 perc).


Diós kalács:
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 ek. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 2 kis tojás sárgája +1 a lekenéshez
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 kk. só
  • citromhéj
a töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 kk. fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4-5 ek. porcukor
  • 1 tk. rumaroma
  • 8 dkg darált dió
  • 1 ek. cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a lisztet. Alaposan gyúrjuk össze, takarjuk le, és pihentessük 1 órát. A töltelékhez a két utolsó pont kivételével, a hozzávalókat habosra keverjük, hűtőbe tesszük 1/2 órára, majd a pihi után a  diót és a maradék cukrot is hozzá keverjük.
A tésztánkat 3 részre osztjuk, és ujjnyi vastag téglalapokra nyújtjuk. Kenjük meg a diós krémmel, és a hosszanti oldalánál tekerjük fel. Így készítsük el a többi tekercset is.
A három rudat fonjuk össze, a hajtásvonal lehetőleg alulra kerüljön, nehogy szét nyíljanak. (nekem most azért nyílt szét, mert beszorítottam hosszában egy kisebb tepsibe 2 db-ot, és már nem tudott tovább terjedni)
A kalácsok tetejét kenjük meg tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig, majd a tetejét kenjük meg forró tejjel és toljuk vissza még kb.6-8 percre.

Anyós sajtos kiflije:
Hozzávalók:
  •  70 dkg liszt
  • 1 dl étolaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kefír
  • 2 teáskanál só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 8 cipót formálunk belőle. Itt most nem kell keleszteni. A cipókat egyenként kör alakra, nagyon vékonyra nyújtjuk. 4-et lekenünk sózott margarinnal, a másik 4-et ráfektetjük. A köröket átlósan 4, 8 vagy 16 cikkre vágjuk (attól függ mekkora kifliket szeretnénk, én itt most 4 felé vágtam) és kiflit formálunk belőle. A háromszög szélétől, befelé haladva tekerjük fel, görbíteni nem muszáj. Kivajazott tepsibe tesszük, és letakarva 1 órán át kelesztjük. Utána megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokon pirosra sütjük.



Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel, cukros langyos tejben. Mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Jó alaposan gyúrjuk össze lisztezett deszkán, a kis kezünkkel, és hagyjuk 30 percig, letakarva pihenni. (Ennyi az össz kelesztés.) Addig készítsük el a tölteléket, a vajat jól keverjük el a sóval. 
Ha megkelt a tésztánk, vágjuk 4 egyforma darabra. Lisztezett deszkán mindegyiket nyújtsuk kör alakúra és a lehető legvékonyabbra. Nagyjából egyformák legyenek. Az első kört, kenjük meg a sós vaj felével, és fektessük rá a második körünket. Ezt vágjuk 4 felé. Emeljük ki az első háromszöget (én ezeket is egyesével ,ég kinyújtottam, ez elhagyható. Csak tényleg nagy kifliket akartam), és a hosszabbik felénél kezdjük feltekerni. Hajtsuk kifli formájúra és kenjük meg a tetejét felvert tojással. A többi tésztával is így járjunk el.Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe az első adagot (4db), és toljuk be a hideg sütőbe. A másik 4-et konyharuhával takarjuk le. Most kapcsoljuk be, és 200 fokon süssük kb.25 percig. Ennyi idő alatt megkel és szépen meg is sül. A következő adagnak már nem kell ennyi idő, 15-18 perc alatt szépen megsül. Attól függ ki milyen pirosan szereti =D

Graham lisztes kifli:
Hozzávalók:
4 nagyobb kiflihez
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg graham liszt
  • 1  lapos teáskanál só
  • 1 teáskanál só
  • 1,25 ml tej
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1, 25 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A liszteket keverjük el a sóval, a vajjal és az élesztős tejjel, alaposan gyúrjuk össze, formázzuk gombóc alakúra. Kb. 10 percig pihentessük. Nyújtsuk ki nagyon vékonyra (a kör alakot tartsuk meg), vágjuk 4 felé. A háromszögeket egyesével is nyújtsuk. A szélesebb résztől kezdve tekerjük fel. Kifli formára is görbíthetjük, én most ezt szándékosan nem tettem.
A kiflik tetejét kenjük le tojás és egy pici tej keverékével, megszórhatjuk zabpehellyel.
A sütőt most kapcsoljuk be, állítsuk 195 fokra, toljuk be a kifliket (annyi idő elég a keléshez, amíg melegszik a sütő), a sütő aljába egy tepsibe tegyünk vizet. Ha a sütő elérte a hőfokot, onnan számítva kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.



Vaníliás-túrós kifli:
Hozzávalók:
tésztához
  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 6 dkg puha margarin
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 ek. reszelt citromhéj
töltelékhez:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
  • 4 dl tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg mazsola
Elkészítés:
1 dl tejet langyosítsunk fel, szórjunk bele egy kevéske cukrot, kevés lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel.
A lisztet keverjük el a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal. Adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást, az élesztős tejet és a margarint. Alaposan gyúrjuk össze, meleg helyen kelesszük 1 órán keresztül. Közben készítsük el a tölteléket:
A pudingot főzzük meg a tejjel és a cukrokkal. Ha kész, húzzuk félre, és apránként keverjük bele a túrót és a mazsolát. Ha nem elég édes, akkor még édesítsük.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki télalap alakúra és fél centi vastagra, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel a hosszabbik oldalától kezdve.
Kb. 2 cm-ként vágjuk fel és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokon hőlégkeveréssel süssük aranybarnára.



Élesztőmentes csiga:
Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 dl tej
  • 5 ek. olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
a töltelékhez:
  • 2 ek.olvasztott vaj
  • 2 ek. kakaópor(cukrozatlan)
  • 4 ek. porcukor
Elkészítés:
A túrót és a porcukrot nagyon alaposan keverjük simára. Fokozatosan adjuk hozzá az olajat és a tejet. Majd a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. Jól összegyúrom, és nem túl vékonyra kinyújtom. Lekenem az olvasztott vajjal, rászitálom a kakaóport és a porcukrot. 
Feltekerem, és kb. 2 cm-es csigákat vágok. Kivajazott tepsibe helyezem, és 180 fokon világos barnára sütöm. (légkeveréses sütőben 12-15 perc).

Rozsos-magos kenyér:
 Hozzávalók:
  • 25 dkg fehér liszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2-3 tk. só
  • 5 ek. olívaolaj
  • napraforgómag, lenmag, szezámmag (1-1 ek., de lehet több is, ki ahogy szereti)
  • 4 dl víz
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő


Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt keverjük el cukros, langyos vízzel. A liszteket keverjük el a sóval, a magokkal az olívaolajjal. Öntsük hozzá az élesztős vizet és alaposan keverjük össze. Lisztezett deszkán gyúrjunk belőle gombócot, annyi lisztet még adjuk hozzá amennyit felvesz, de ne legyen túl kemény. Sütőpapírral kibélelt 10×20 cm-es formába tesszük, és jól benedvesített, de nem vizes konyharuhával takarjuk le. A sütőt állítsuk dagasztó programra, ennek hiányában állítsuk be 40 fokra, és ruhával együtt, dagasszuk a duplájára. Ez kb. fél óra. Majd vegyük ki a sütőből. vegyük le a konyharuhát, kenjük meg a tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg maggal. A tetejét bevagdoshatjuk. Melegítsük a sütőt 180 fokra és 35-40 percig süssük.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra.... és kész van ez a szépség.


Jó sütést!


 Tönkölylisztes kenyér:
Hozzávalók:
  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 2-3 tk. só
  • 2 tk. szezámmag (elhagyható)
  • 5 ek. olívaolaj
  • 4 dl víz
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk és keverjük el cukros, 2 dl langyos vízzel. A liszteket keverjük össze, adjuk hozzá a sót, szezámmagot az olajat. Majd az élesztős és a többi vizet. Ha szükséges adjunk hozzá még búza lisztet, mert elég ragacsos tésztánk lesz, de vigyázzunk hogy ne legyen túl kemény a tészta. Lisztezett deszkán alaposan gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá, takarjuk le konyharuhával és tegyük meleg helyre. Kelesszük a duplájára. Majd gyúrjuk át és formázzuk amilyenre szeretnénk. Én most két kisebb hosszúkás kenyeret formáztam. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le megint konyharuhával és kelesszük 30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Mielőtt betolnánk a kenyérkét a sütőbe vízzel kenjük le a tetejét és a sütő aljára helyezzünk hőálló edénybe vizet (nem kell tele, csak legyen benne). Most mehet a sütőbe, 200 fokon 10 percig süssük, majd vegyük vissza a hőfokot 180-ra és süssük további 25-30 percig. Ha kész, vegyük ki és takarjuk le konyharuhával amíg kihűl.
Egy finom, puha kenyérkénk lesz, ami még 2 nap múlva is ugyanolyan puha marad nylon zacskóban tárolva.

Élesztő és gluténmentes kenyér:
Hozzávalók:
1 db kis cipóhoz
  •  250 g glutenix élesztőmentes kenyér lisztkeverék
  • 250 g víz
  • 2 g só
Elkészítés:
Nagyon egyszerű. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
A lisztet keverjük el a sóval. Adjuk hozzá a vizet is, és alaposan keverjük össze a masszát. Én egy 22 cm-es torta formában szoktam megsütni. Kibélelem sütőpapírral, és forró sütőbe tolom 30 percre.  A 200 fokot be kell tartani, mert ha előbb betoljuk a kenyeret, vizes marad a közepe.

Nincsenek megjegyzések: