2016. július 30., szombat

Kakaós kalács:

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek .cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk. vanília kivonat
  • 1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, oldjunk fel benne egy kevés cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva futtassuk fel. A lisztet keverjük el a sóval, az olajjal, a maradék cukorral és a felfuttatott élesztővel. Gyúrjuk és dagasszuk meg nagyon alaposan. Az eredeti receptben géppel dagasztottak és kézzel jobban szeretem. Keleszteni nem kell.
Vegyük ketté a tésztát. Az egyikbe dolgozzunk bele kakaóport úgy, hogy előtte feloldjuk kevés langyos tejbe. Így nem lesz mindenünk kakaós. Eltart egy darabig hogy egynemű legyen, de megéri gyúrogatni.
A fehér és a barna gombócot osszuk 3-3 felé, és sodorjuk hosszúkásra, és hatos fonással fonjuk össze. A hatos fonást lépésről-lépésre, képekkel itt megtaláljátok.
Ha kész a fonás, kelesszük 40 percig, kenjük le a tetejét tojással, majd 180 fokos sütőben süssük aranybarnára.


Eredeti recept: Babette
Hatos fonás: Krisztina


Nincsenek megjegyzések: