2017. szeptember 3., vasárnap

Szilvás gombóc:

Istennek hála hogy kertes házban lakhatok és minden évben bő a termés mindenből. A kertben 1 db szilvafa van, de rogyásig van gyümölccsel. Minden évben készítek szilvás gombócot, és egész télen kitart. Most is már 200 db gombócnál járok. Egyébként szoktam sárgabarackos és epres gombócot is csinálni, és nem csak a burgonyás verziót, hanem van egy gyors gombóc variációm is. Azt majd legközelebb...
Hozzávalók:
kb.25 db-hoz
  • kb. 1 kg burgonya
  • 1 nagy evőkanál puha margarin
  • kb. 40 dkg liszt (amennyit felvesz)
  • kockacukor
  • fahéj
  • 1 db tojás
  • csipet só

Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel, tegyük fel főni egy csipet sóval.
Ha kész szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni! Ez fontos, mert a meleg krumpli még több lisztet vesz fel, és a sok liszttől kemény és ehetetlen lesz a gombóc. És jöhet a gombóc csata mint az Indul a bakterházban...
Közben mossuk meg a szilvákat, magozzuk ki,szórjuk meg a belsejét fahéjjal, és tegyünk mindegyik közepébe 1 szem kockacukrot. Tegyük félre.
Ha kihűlt a krumpli, krumplinyomón nyomjuk át, adjuk hozzá a tojást, a margarint, a lisztet és dolgozzuk alaposan össze. Ha szükséges (mert ragacsos) adjunk hozzá még egy kis lisztet. Jól gyúrható, de nem kemény tésztát kell kapnunk.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vágjunk belőle sok kockát (kb. akkorát hogy a szilva szemeket körbe ölelje), és tegyünk mindegyik közepébe cukros szilvát, és gyúrjunk belőle gombócokat.
Forraljunk fel vizet és főzzük ki benne a gombócokat. Ha készre akarjuk főzni, akkor várjuk meg amíg feljön a víz tetejére és után a kb.5 perc múlva szűrőkanállal emeljük ki a vízből és forgassuk meg pirított zsemlemorzsában.
Ha fagyasztani szeretnénk télire, akkor várjuk meg amíg feljön a víz tetejére és 2 perc múlva vegyük ki a vízből, hagyjuk kihűlni, és tegyük zacskókba vagy dobozokba és ,mehet a fagyóba.



Nincsenek megjegyzések: