2015. február 19., csütörtök

Diós kalács

Nagyon imádom ezt a diós kalácsot. Már nagyon sokszor megsütöttem, régi jól bevált recept.
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 ek. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 2 kis tojás sárgája +1 a lekenéshez
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 kk. só
  • citromhéj
a töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 kk. fahéj
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4-5 ek. porcukor
  • 1 tk. rumaroma
  • 8 dkg darált dió
  • 1 ek. cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a lisztet. Alaposan gyúrjuk össze, takarjuk le, és pihentessük 1 órát. A töltelékhez a két utolsó pont kivételével, a hozzávalókat habosra keverjük, hűtőbe tesszük 1/2 órára, majd a pihi után a  diót és a maradék cukrot is hozzá keverjük.
A tésztánkat 3 részre osztjuk, és ujjnyi vastag téglalapokra nyújtjuk. Kenjük meg a diós krémmel, és a hosszanti oldalánál tekerjük fel. Így készítsük el a többi tekercset is.
A három rudat fonjuk össze, a hajtásvonal lehetőleg alulra kerüljön, nehogy szét nyíljanak. (nekem most azért nyílt szét, mert beszorítottam hosszában egy kisebb tepsibe 2 db-ot, és már nem tudott tovább terjedni)
A kalácsok tetejét kenjük meg tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig, majd a tetejét kenjük meg forró tejjel és toljuk vissza még kb.6-8 percre.




Nincsenek megjegyzések: