2015. május 29., péntek

Eper lekvár:



Hozzávalók (2 kis üveghez)
  • 1 kg eper
  • 20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 kis késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az epret alaposan mossuk meg, a szárát távolítsuk el. (Egy pár szem epret tegyünk félre).

Tegyük egy lábosba, szórjuk rá a cukrot, keverjük össze és hagyjuk állni kb. 15 percet. Ez idő alatt levet enged. Közepes hőfokon, lefedve főzzük puhára, néha kevergessük. Ha már puha az eper, botmixerrel pürésítsük, a maradék felkockázott epret tegyük hozzá, és főzzük állandó keverés mellet még kb. 10 percig.

Öntsük alaposan elmosott üvegekbe, tegyünk a tetejére 1 kis késhegynyi benzoát-ot. Zárjuk rá a tetejét szorosan, és fordítsuk fejjel lefelé, hagyjuk így egy pár percig, majd fordítsuk vissza és csomagoljuk őket konyharuhába. 1 napig hagyjuk dunsztolódni.
Folyékony édesítőszerrel is elkészítettem, és a dzsemfix-el is nagyon finoman elkészíthető. Talán úgy egy kicsit sűrűbb lesz.









Nincsenek megjegyzések: