2015. szeptember 28., hétfő

Müzli szelet:

Megtaláltam a tökéletes müzli szelet receptet. Tele van magokkal és aszalt gyümölcsökkel. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják, de akkor gluténmentes zabpelyhet használjunk.
Hozzávalók:
száraz:
  • 120 g zabpehely
  • 1 csésze mazsola
  • 1 csésze pirított szeletelt mandula vagy mogyoró
  • 2 csésze tökmag, dió és szezámmag keveréke
  • 1 csésze mazsola 
  • aszalt gyümölcsök 
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 1 csipet só
  • 1/2 tk. fahéj
nedves:
  • 2/3 csésze méz vagy barna rizs szirup
  • 2 ek. kókuszolaj (nem helyettesíthető)
  • 1 evőkanál kókuszvaj
 Elkészítés:
Nagyon egyszerű... :)
Egy nagy tálban keverjük össze magokat, a zabpelyhet és az aszalt gyümölcsöket. Én a mazsola mellet még 1/2 zacskó vörös áfonyát és 1/2 doboz kandírozott narancshéjat tettem bele. Adjuk hozzá a kókuszt, a szezámmagot, a sót és a fahéjat. 
A mézet dolgozzuk össze az olvasztott kókuszolajjal és vajjal (habár én most kókuszzsírt használtam 2-3 ek). 
Öntsük rá a magkeverékre, és alaposan forgassuk össze. Ha szükséges adjunk még hozzá kókuszolajat vagy mézet.

Le egyszerűsítve, a száraz hozzávalókat össze keverjük a nedvessel... :)
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát és nyomkodjuk bele. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Bármilyen magot vagy gyümölcsöt használhatunk, csokit is tehetünk bele, vagy az alját is bele márthatjuk.
Ki próbáltam kókuszzsír nélkül is, úgy nem lett az a fini fehér réteg az alján, és jobban is törik. Ha javasolhatom, akkor inkább kókuszzsírral készítsétek el. Nem lesz zsír íze, nem kell megijedni. A fehér résznek joghurtra hasonlító íze van.

Nincsenek megjegyzések: