2016. június 3., péntek

Zabpelyhes-meggyes morzsa pite bögrésen:

Imádom a tavaszt és a nyarat. Annyira szeretem hogy hétről-hétre egyre színesebb a piac. Minden héten van valami újdonság. Eper, málna, áfonya és itt az imádott meggy is, ami minden süteményben helyt áll. Ahogy megláttam itt a receptet, azonnal tudtam hogyha haza megyek a munkából ezt meg fogom sütni. Már csináltam más recepttel ilyen sütit, de abban nem volt ennyire finom a töltelék. Mennyei =D és könnyű elkészíteni. Az én sütim egy kicsit fakóbb lett, mert elbandzsítottam a receptet és nem a tésztába, hanem a meggyhez adtam a barna cukrot, de se baj mert így is borzasztóan finom lett. És igazán másnap ízlett, mert teljesen megpuhult a fólia alatt és egy nagyon omlós, nagyon finom nasi lett.


Hozzávalók (2,5 dl):
  • 1,5 pohár liszt
  • 2 ml szódabikarbóna (én 1 teáskanál)
  • 2 pohár zabpehely
  • 1 pohár barna cukor
  • 1 pohár margarin (kb.150 g)
  • 1 cs. vaníliás cukor
 töltelékhez:
  • 60 dkg magozott meggy
  • 4 ek. keményítő
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 2 ek. mandula likőr (én 1ek. mandulaaroma)
  • 150 g cukor
  • 2 ek. citromlé
 Elkészítés:
A meggyet lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, egy kicsit állni hagyjuk. Hozzá keverjük a fahéjat, a citromlevet, és kezdjük el főzni. Ha levet engedett és forr, sűrítsük be kevés vízzel elkevert keményítővel. Sűrű szószt kell kapnunk. Húzzuk félre,keverjük hozzá az aromát is.
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban keverjük el, csipkedjük hozzá a margarint, és addig morzsolgassuk a kezünkkel amíg forgácshoz hasonló tésztát nem kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb.20×25cm) öntjük a a tészta 2/3-át, egy kicsit lenyomkodjuk. Erre öntjük a meggyszószt, majd rászórjuk egyenletesen a maradék tésztát.Ezt nem kell nyomkodni. Előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 percig sütjük.




Nincsenek megjegyzések: