Megtaláltam a legfoszlósabb kalács receptjét. Még napokig puha marad.
A gyümölcsöt áztassuk langyos vízbe. A tej felét langyosítsuk meg, tegyünk az aljára egy kiskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet keverjük el a sóval, a porcukorral, a citromhéjjal, és a leszűrt gyümölccsel. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a maradék tejet, és morzsoljuk bele a vajat. Ezt alaposan dolgozzuk, gyúrjuk össze. Takarjuk le, kelesszük a duplájára.
Ha szépen megkelt,gyúrjunk belőle 3 gombócot és tegyük őket egymás mellé egy 10*20 cm-es formába. Takarjuk le megint, kelesszük még egy kicsit, kb. 15 percig.
A tojássárgát keverjük el egy kevéske vízzel, és kenjük le a tetejét.
Toljuk 180 fokra melegített sütőbe és 35-40 percig süssük.
A kész forró kalácsot csúsztassuk rácsra, hogy a benne keletkezett gőz elillanjon.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 45 dkg finomliszt
- 3 ek. porcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 1 tojássárgája a lekenéshez
A gyümölcsöt áztassuk langyos vízbe. A tej felét langyosítsuk meg, tegyünk az aljára egy kiskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet keverjük el a sóval, a porcukorral, a citromhéjjal, és a leszűrt gyümölccsel. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a maradék tejet, és morzsoljuk bele a vajat. Ezt alaposan dolgozzuk, gyúrjuk össze. Takarjuk le, kelesszük a duplájára.
Ha szépen megkelt,gyúrjunk belőle 3 gombócot és tegyük őket egymás mellé egy 10*20 cm-es formába. Takarjuk le megint, kelesszük még egy kicsit, kb. 15 percig.
A tojássárgát keverjük el egy kevéske vízzel, és kenjük le a tetejét.
Toljuk 180 fokra melegített sütőbe és 35-40 percig süssük.
A kész forró kalácsot csúsztassuk rácsra, hogy a benne keletkezett gőz elillanjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése