2016. október 26., szerda

Flódni:

Nagyon régóta szemeztem a flódnival. Már sokszor ettem, de egy kicsit tartottam attól hogy nem fog sikerülni. Ránézésre túl soknak tűnt a hozzávaló lista is. Az egész túl macerásnak tűnt, de jó hír hogy még sem az. A hozzávaló is tényleg csak ránézésre sok, ha jobban megnézzük szinte minden van hozzá a spejzban. Örülök hogy a végén rászántam magam hogy megcsináljam, nagyon finom lett.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl fehérbor
Az almás töltelékhez:
  • 4 db alma (többet is elbír)
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • Fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz és fehérbor összesen
  • mazsola (elhagyható)
A diós töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz és fehérbor összesen
  • mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
A lisztet a vajjal morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval gyúrjuk össze, fóliázzuk, tegyük hűtőbe. 
A mákos töltelékhez forraljuk fel a vizes bort, keverjük hozzá a cukrot, majd a mákot.
A diós tölteléket ugyanígy készítsük el.
Az almáshoz az almákat hámozzuk meg, vékonyan szeletlejük, majd csíkozzuk fel. Azonnal locsoljuk meg a citrom kicsavart levével, szórjuk meg a héjával, a cukorral és a fűszerekkel.
A tésztát osszuk négy felé, mindet nyújtsuk ki, és mielőtt rátesszük a tölteléket, szójuk meg egy kevés zsemlemorzsával, hogy ne ázzon el majd a tésztalap. Ez nem volt a receptemben leírva, de kellett volna az a szórás. 
Fektessük az első lapot egy kb. 20*18 cm-s kivajazott formába. Simítsuk rá a diós krémet, tegyük rá a következő tészta lapot. Jöhet a mákos massza, majd erre is egy lapot tegyünk egy lapot. Tetejére az almás réteg kerüljön amit befedünk az utolsó tészta lappal. Ezt kenjük le tojással, és toljuk 175 fokra melegített sütőbe és süssük 60-65 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések: