Én ezzel a finom foszlós rózsa kaláccsal szeretnék áldott ünnepeket kívánni mindenkinek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1/2 csomag élesztő
1 db tojás
2,5 dkg cukor
4 dkg méz
2 dl langyos víz
1 csipet só
a tetejére:
1 evőkanál méz
1 teáskanál forró víz
Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet egy tálba, a közepébe készítsünk mélyedét és öntsük bele a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és 10 percig pihenni hagyjuk.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután 4 felé osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán jó vékonyra nyújtjuk, és egy 12 cm átmérőjű szaggatóval, 16 korongot kiszúrunk. A kimaradó tésztát mindig gyúrjuk össze újra, és így fog kijönni a 16 korong.
Egyszerre 4 koronggal dolgozunk úgy, hogy egymásra tesszük őket, hogy a vége kissé fedje egymást, majd a vékonyabb felénél feltekerjük, egy kicsit meghengergetjük, majd a közepénél ketté vágjuk.
Egy 24 cm-es kivajazott formába tesszük a rózsákat, kb. 1-2 cm távolságra egymástól, majd 20 percig pihentetjük. (Nem kell tojással lekenni)
Addig a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Amint elkészült, azonnal lekenjük a forró víz és a méz keverékével.
Szórjuk meg a tetejét kristálycukorral.
Forrás: Kifőztük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése