2020. április 2., csütörtök

Karcagi fedinánd kalács:

Szerelmem karcagi születésű, és a Gasztroangyal műsorát nézve jutott az eszembe, hogy meglepem a páromat ezzel az igazán finom kaláccsal. Imádnivaló az alja, amin a cukor karamellizálódik, a teteje ahogy a vaníliáscukros tejszín rásül ...hmmm... egyszerűen fantasztikus.



Hozzávalók: 
175ml tej   
1 púpos evőkanál cukor
3 db tojás
1 csomag szárított élesztő 
1/2 csapott teáskanál só 
50 dkg liszt
 
A krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor  
10 g vaníliáscukor
 
A sütés felénél:
50 ml tejszín 
10 g vaníliáscukor 
1 ek. porcukor
 
 
 Elkészítés:
Az élesztőt egy evőkanál cukros, langyos tejben futtassuk fel. 
Keverjük el a száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a többit, végül az élesztős tejet. Én dagasztó géppel szoktam össze dolgozni, (Karcagon fakanállal csinálják) , majd egy kicsit kézzel is meggyúrom. 
Letakarva a duplájára kelesszük, majd kb. 1 cm-re nyújtsuk (téglalap alakúra).
A vajat a cukrokkal ki habosítjuk és megkenjük vele a tésztát. A hosszabb felénél tekerjük fel , úgy mint a bejglit, és vágjunk belőle 4-5 cm-s darabokat. (Ez függ a formánk magasságától, és hogy akarjuk e hogy a teteje szét nyíljon mint az első foton, vagy a formában maradjon)
Helyezzük zsirral kikent kerek formába , ne túl szorosan, takarjuk le, kelesszük megint.
Kapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és azonnal tegyük be kalácsot is. Nem kell előmelegíteni. Kb. 30 percig süssük. Félidőnél kenjük le  a cukros tejszínnel, mindenhol. Ettől lesz igazán finom a teteje.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: