2015. február 23., hétfő

Nagyi burgonyás pogácsája:

A nagymamák valamit nagyon tudnak. Minden olyan finom amit ők készítenek. Akárcsak ez a pogácsa.

Hozzávalók:
  • 800- 900 g liszt
  • 1 kocka margarin
  • 50 g zsír
  • 300 g főtt burgonya
  • 30 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 1 kk cukor
  • 1 ek só (+ a tetejére egy kevés)
  • 2 db tojás (+1 a tetejére)
Elkészítés:
A burgonyákat főzzük meg és burgonyanyomón törjük át. Hagyjuk kihűlni (teljesen).
100 ml tejet langyosítsunk fel, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Futtassuk fel (kb. 10 perc). Vegyünk egy nagy tálat, szórjuk bele a lisztet, készítsünk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele a zsírt, a margarint (ezek legyenek hidegek), majd adjuk hozzá a tojást a sót, az élesztőt és a maradék tejet. Végén az áttört burgonyát.
Alaposan dolgozzuk össze, szükség szerint adjunk hozzá még lisztet. Takarjuk le, és kelesszük 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, egy kés segítségével rácsozzuk be a tetejét.
Két tenyerünk segítségével sodorjuk meg az oldalát. Kivajazott tepsibe tesszük, kicsit távolabb egymástól, és még 30 percig letakarva hagyjuk pihenni. A tojást verjük fel és kenegessük és enyhén sózzuk meg  tetejét.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 20-25 percig.


Nincsenek megjegyzések: