2015. február 26., csütörtök

Szabolcsi töltött káposzta:


Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertéscomb /pulykamell (én pulykából szoktam elkészíteni)
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • só, bors, pirospaprika, vegeta
  • 1 nagy édes káposzta
  • friss kapor
  • 100% -os paradicsomlé
Elkészítés:
Fel teszünk egy nagy fazékba vizet forralni. A káposztának a torzsáját egy késsel eltávolítjuk úgy, hogy a káposztát nem vágjuk félbe. Bele tesszük a forró vízbe egyben a káposztát, és 2-3 percenként lefejtünk róla egy-két levelet, és kivesszük őket egy tányérba. A közepét nem kell szét szedni, vágjuk apróra.
Vágjuk apróra a hagymákat, és dinszteljük meg a vöröset, majd a fokhagymát is hozzáadjuk.
Megszórjuk pirospaprikával. Ha kihűlt hozzáadjuk a darált husihoz.Sózzuk.borsozzuk.
Kb.20 dkg rizzsel összekeverjük.
A káposzta levelek vastag részét vékonyítsuk meg, a nagy leveleket vágjuk ketté, majd tenyerünkbe fogunk egyet, rá kanalazunk a töltelékből(nem kell sokat mert megdagad, és minél kisebb a megtöltött káposztánk annál csinosabb :) )       
Próbáljuk úgy feltekerni, hogy az egyik vége csúcsos, a másik végét tömködjük be.
A lábos aljára szórjuk az apróra vágott káposztát és, helyezzük egymásra a megtöltött káposztákat.
Engedjük fel vízzel, és tegyük fel nagy lángon főni (ne sózzuk még).
Ha felforrt,vegyük takarékra, most sózzunk, és fedjük le.
Kb. 45-50 perc alatt megpuhul.(kóstoljunk)
Ha puha, öntsük fel 3 dl 100 % - os paradicsomlével, és szórjuk meg kaporral.
Még 15-20 perc és kész!



Nincsenek megjegyzések: