2015. október 20., kedd

Gluténmentes banános kenyér:

Ez egy nagyon finom banános kenyér. Ne egy kenyér állagot és ízt képzeljünk el, inkább a gyümölcskenyérhez hasonlít. Már sokszor megsütöttem, többféle variációval és mindig nagyon fincsi lesz. Először csak az alap receptet, majd tettem hozzá aszalt gyümölcsöket, csináltam belőle kukucskálós kenyeret (minden szeletben benne van ugyanaz a minta), most pedig ezt a körtés-kakaós változatot. Legközelebb a körtét nem fogom előre kimagozni, mert így gyorsabban megbarnul.


Hozzávalók:
  •  1 csésze (kb.2 dl) rizsliszt (2 csésze rizsliszttel is elkészíthető)
  • 1 csésze gluténmentes liszt (No carb sütő mixet használtam)
  • 3 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só
  • 1 csésze margarin
  • 1/2 csésze gyümölcs cukor vagy 1 és 1/4 cs. kristálycukor
  • 3 közepes érett banán
  • 4 tojás
  • 4 ek. porcukor
  • 1 ek. citromlé
  •  1 reszelt citromhéja

Elkészítés:
(Én a nedves hozzávalókat aprítógéppel dolgoztam krémesre.)
A szoba hőmérsékletű margarint alaposan keverjük a cukorral simára. Adjuk hozzá a pürésített banánokat, a citromhéjat, majd a tojásokat. Egy tálban keverjük össze a liszteket vagy a lisztet a sütőporral és a sóval. A kakaóshoz 1 púpos evőkanál kakaóport is adjunk.Vegyítsük össze a két keveréket, és robotgéppel dolgozzuk el. Sütőpapírral béleljünk ki egy 10×20 cm-es formát. öntsük bele a masszát és 175-180 fokon süssük előmelegített sütőben 1órán, max.1 és 1/4 órán keresztül. A körtés kakaós sütési ideje kicsit rövidebb, nálam 45-50 perc volt. Tű próbát mindenképp végezzünk. Hagyjuk hűlni a formában 10 percig, majd a papírral együtt emeljük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni, utána szedjük le a papírt.
-Az alaprecept teteje citromos. Ehhez a citromlét a porcukorral keverjük össze, és öntsük a veknire.
-Ha kukucskálós veknit szeretnétek, először a kakaós részt kell megsütni, olyan vastagságúra felszeletelni mint amilyen vastag a kiszúrónk, bármilyen formával kiszúrni, és a formákat egymás után a sütőpapíros formába tenni-ha a vekni aljára szeretnénk a mintát. Ha a közepére, akkor először tegyünk egy kevés masszát a formánkba, erre helyezzük a kiszúrt mintákat, és öntsük rá a maradék masszát. Mehet a sütőbe ugyanúgy ahogy az előbb leírtam. A sütési idő itt max. 1 óra.

kukucskálós szeletként...
mazsolával...


Nincsenek megjegyzések: