2016. február 20., szombat

Rozsos-magos kenyér:

Ez egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nagyon finom kenyér. Nem kell órákon keresztül gyúrni és dagasztani, a kenyérsütőgépnél is gyorsabb. A hétvégén kétszer is megsütöttem, egyszer az eredeti recept szerint, 10 dkg rozsliszttel, vasárnap már 25 dkg-val. Nekem a még több rozzsal lett tökéletes. Kinek mi a tökéletes? Valaki a ropogós zsemlét és kenyeret szereti, van aki a puhát. Én magam az utóbbi csoporthoz tartozom. Ez a kenyér is egy kívűl-belül nagyon finom puha kenyér.
 Hozzávalók:
  • 25 dkg fehér liszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2-3 tk. só
  • 5 ek. olívaolaj
  • napraforgómag, lenmag, szezámmag (1-1 ek., de lehet több is, ki ahogy szereti)
  • 4 dl víz
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő


Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt keverjük el cukros, langyos vízzel. A liszteket keverjük el a sóval, a magokkal az olívaolajjal. Öntsük hozzá az élesztős vizet és alaposan keverjük össze. Lisztezett deszkán gyúrjunk belőle gombócot, annyi lisztet még adjuk hozzá amennyit felvesz, de ne legyen túl kemény. Sütőpapírral kibélelt 10×20 cm-es formába tesszük, és jól benedvesített, de nem vizes konyharuhával takarjuk le. A sütőt állítsuk dagasztó programra, ennek hiányában állítsuk be 40 fokra, és ruhával együtt, dagasszuk a duplájára. Ez kb. fél óra. Majd vegyük ki a sütőből. vegyük le a konyharuhát, kenjük meg a tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg maggal. A tetejét bevagdoshatjuk. Melegítsük a sütőt 180 fokra és 35-40 percig süssük.
10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük rácsra.... és kész van ez a szépség.



Jó sütést!

Nincsenek megjegyzések: