2015. november 9., hétfő

Gluténmentes kölesgombóc vaníliasodóval:

Drága kolléganőm kórházba került, aki szegénykém gluténérzékeny. Gondoltam meglepem egy kis édességgel, így a glutenerzekeny.hu-n találtam rá erre a receptre. Nem követtem pontosan a leírást, itt-ott változtattam rajta. Gyorsan elkészíthető, egyszerű recept.
Hozzávalók:
a gombóchoz
  • 10 dkg köles
  • 3 dl víz
  • 3 púpos evőkanál gyümölcs cukor
  • 2 tk. vanília-kivonat
  • 2-3 tk. fahéj
a sodóhoz:
  • 2,5 dl rizs ital
  • 1 tojássárgája
  • gyümölcs cukor ízlés szerint 
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk. vanília-kivonat(vagy vanília rúd)
  • 2 tk. rizsliszt
  •  1 tk. vaj
Elkészítés:
A kölest alaposan mossuk, tegyük fel főni 3 dl vízben, a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával. Közepes lángon, sűrűn kevergetve addig főzzük, amíg elfő a leve. Ha kész, hagyjuk hűlni. Közben készítsük el a sodót. 1 dl rizs italban keverjük el a tojássárgáját és a lisztet. Keverjük simára. A maradék rizs italt a cukrokkal együtt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rizslisztes masszát. Forraljuk össze, húzzuk félre a tűzről és keverjük bele a vajat. 
A kihűlt kölesből formázzunk gombócokat (kb.10 db), és locsoljuk meg a sodóval. Hidegen vagy melegen is finom édesség.


Nincsenek megjegyzések: