2015. november 2., hétfő

Gluténmentes mézes emberke:

Biztos emlékeztek még a Shrekből, Mézire? Mikor kiabálja- "jaj ne, csak a gombokat ne, gumicukorból vannak" - hát, amint megláttam ezt a receptet, ő jutott eszembe. Annyira cuki mesefigura.
Az én figuráim közt egy-kettőnek egy kicsit bűnöző arca lett :) ,de így is jó fejek (szerintem).
Hozzávalók:
  • 1,5  csésze (2dl) gluténmentes liszt, ami tartalmaz xantánmézgát (én No carb-ot használtam)
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. fahéj
  • 1,5 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/4 tk. só
  • 3/4 csésze világos barna cukor
  • 6 ek. szoba hőmérsékletű vaj
  • 3 ek. méz
  • 1 felvert tojás
  • 1 tk. vanília-kivonat(Dr.Oetker)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel.  A vajat dolgozzuk össze a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a tojást, a vaníliát és vegyítsük össze a száraz hozzávalókkal. Ragadós tésztát fogunk kapni, ha nem akar összeállni, adjunk hozzá egy pici vizet. Fél órára tegyük hűtőbe, majd nyújtsuk ki, és ember formával szúrjuk ki. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, és tegyük 10 percre a fagyasztóba. Ettől marad meg a formájuk.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és süssük 8 percig. Hagyjuk teljesen
kihűlni és díszítsük őket cukormázzal vagy olvasztott csokival. Az utóbbival könnyebb dolgozni.

Nincsenek megjegyzések: