2015. november 24., kedd

Pihentetés nélküli mézeskalács:

Már 3 napja sütöm a mézeseket, kerestem az igazi receptet. Az egyik recept rosszabb volt mint a másik, az egyik tésztájával nagyon könnyű és jó volt dolgozni, de a végeredmény nem volt szép. Szintelen és száraz lett. A másik mézesnél már nyersen kidobtam a tésztát, teljesen kezelhetetlen volt. Kiszúrtam a mintát, ami azonnal össze zsugorodott. Irány a kuka. Aztán eszembe jutott hogy van egy nagyon régi Rama karácsonyi füzetem, és igen! Megtaláltam!...és ráadásul pihentetni sem kell mint a többit. Gyönyörű és nagyon finom lett. Olyan lett a amilyet szerettem volna. Ez a recept nagy mennyiséghez, 4-5 tepsihez elegendő. Én is megfeleztem. Ha egy kicsit sötétebb mézest szeretnénk, adhatunk hozzá kakaóport.
Jó sütést!...és szórakozást. Nekem az volt :)
Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt(+a nyújtáshoz)
  • 3 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg sütőmargarin
  • 2,5 dl méz
  • 3 tojás
  •  a sötétebb mézeshez 2 ek. kakaópor
Elkészítés:
A lisztet a szódabikarbónával, a mézes fűszerrel és a porcukorral összekeverjük. A margarint hozzámorzsoljuk, majd a mézzel és tojásokkal összedolgozzuk. Közepesen kemény tészta lesz belőle. Lisztezett deszkán 2-3 cipót formálunk. Nyújtsuk ki őket 3 mm-re(én nem túl vékonyra nyújtottam,inkább 5 mm, hogy ehető legyen, ne száradjon ki nagyon), és szúrjuk ki a formánkkal. A deszka többszöri lisztezésére is szükség lesz.
Sütőpapírral bélelt, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Cukormázzal díszíthetjük. Ehhez: 1 tojásfehérjéhez adjunk pár csepp citromlevet, és 2-3 részletben keverjünk hozzá 20 dkg porcukrot. Addig keverjük, amíg fényes mázat kapunk.


Nincsenek megjegyzések: