2016. január 2., szombat

Mézeskalács lekvár:

Imádom a jó mézeskalácsot vagy bármit ami mézeskalács ízesítésű. Karácsonyra kaptam a testvéremtől egy csodaszép süteményes könyvet, ott láttam ezt a receptet és egyből neki is láttam a lekvár főzésnek. Muszáj volt rögtön kipróbálnom. Habár, teljesen átírtam a receptet, ezt osztom meg most veletek. Nagyon finom kenyérre vagy kalácsra kenve, és a zabpelyhes linzer közé is ezt kentem.

Hozzávalók:
  •  1,5 kg alma
  • 3 dl almalé
  • 2 dl víz
  • 5 dkg barna cukor
  • kristálycukor  ízlés szerint(én kb.30 dkg)
  • 1 tk. fahéj
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (én 1 púpos ek)
  • 1 ek. friss citromlé
  • 2 ek. zselésítő por
Elkészítés:
Az almákat mossuk és hámozzuk meg, majd apróra kockázzuk fel. Tegyük fel főni az almalével és a vízzel. Ha elkezd forrni, adjuk hozzá a cukrokat és a  fűszereket, majd a citromlevet. Ha megfőtt az alma, vegyük ki a felét, tegyük félre és a maradékot botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza az alma darabokat. Végül, adjuk hozzá a zselésítőt. Forraljuk fel még egyszer. Alaposan elmosott üvegekbe mérjük, jó erősen lezárjuk a tetejét és 20 percre fejre állítjuk. Fordítsuk vissza és konyharuhába csomagolva hagyjuk kihűlni. Én 3 db lekváros üveget töltöttem meg.

Nincsenek megjegyzések: