2016. július 27., szerda

Csemege uborka:

Évek óta ezt a receptet használom. A recept anyósomtól van, és nagyon szeretjük ezeket az uborkákat, boltit már nem is veszünk. Drága anyukám pedig már szinte követeli, annyira szereti.


Hozzávalók(4 üveghez):
  • 7,5 dl víz
  • 2,5 dl 10 % ecet
  • 4 teáskanál só
  • 8 evőkanál cukor
  • kb. 1.5kg uborka
  • babérlevél
  • egész feketebors
  • egész köménymag
  • mustármag
  • koriander
  • kapor 
  • 4 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk meg, a végeit épphogy vágjuk le. Az üvegeket jól mossuk el, szárítsuk meg.
A felöntőléhez az első négy összetevőt keverjük össze, addig amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Az üvegek aljára tegyünk egy szál kaprot. Állítva helyezzük bele az uborkákat, a tetején fektethetjük. Öntsük fel a felöntőlével, és tegyük bele a fűszereket. Mindegyik fűszerből fél mokkáskanálnyit tegyünk, kivéve a babérlevelet, abból egy darab elég lesz. A tetejére tegyünk késhegynyi benzoáot. Alaposan csavarjuk rá az üveg tetejét, és jöhet a főzés, dunsztolás. Egy nagy fazék aljára tegyünk újságpapírt, és az üvegeket is csomagoljuk be egyesével, nehogy össze koccanjanak. Tegyük őket a fazékba, és öntsünk annyi vizet hogy ellepje teljesen. Nagy lángon, fedő alatt forraljuk fel gyöngyözésig a vizet(ne fusson ki), majd vegyük takarékra és kb. még 25 percig hagyjuk főni. Zárjuk le a tűzhelyet, és hagyjuk rajta, lefedve a fazekat. Ezt így pihentessük, amíg teljesen ki nem hűl.(durván 1 nap)
Minél kisebb  uborkákat szoktam eltenni, mert az aprókat szeretjük.

Nincsenek megjegyzések: