Évek óta ezt a receptet használom. A recept anyósomtól van, és nagyon szeretjük ezeket az uborkákat, boltit már nem is veszünk. Drága anyukám pedig már szinte követeli, annyira szereti.
Hozzávalók(4 üveghez):
- 7,5 dl víz
- 2,5 dl 10 % ecet
- 4 teáskanál só
- 8 evőkanál cukor
- kb. 1.5kg uborka
- babérlevél
- egész feketebors
- egész köménymag
- mustármag
- koriander
- kapor
- 4 késhegynyi nátrium-benzoát
Az uborkákat alaposan mossuk meg, a végeit épphogy vágjuk le. Az üvegeket jól mossuk el, szárítsuk meg.
A felöntőléhez az első négy összetevőt keverjük össze, addig amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Az üvegek aljára tegyünk egy szál kaprot. Állítva helyezzük bele az uborkákat, a tetején fektethetjük. Öntsük fel a felöntőlével, és tegyük bele a fűszereket. Mindegyik fűszerből fél mokkáskanálnyit tegyünk, kivéve a babérlevelet, abból egy darab elég lesz. A tetejére tegyünk késhegynyi benzoáot. Alaposan csavarjuk rá az üveg tetejét, és jöhet a főzés, dunsztolás. Egy nagy fazék aljára tegyünk újságpapírt, és az üvegeket is csomagoljuk be egyesével, nehogy össze koccanjanak. Tegyük őket a fazékba, és öntsünk annyi vizet hogy ellepje teljesen. Nagy lángon, fedő alatt forraljuk fel gyöngyözésig a vizet(ne fusson ki), majd vegyük takarékra és kb. még 25 percig hagyjuk főni. Zárjuk le a tűzhelyet, és hagyjuk rajta, lefedve a fazekat. Ezt így pihentessük, amíg teljesen ki nem hűl.(durván 1 nap)
Minél kisebb uborkákat szoktam eltenni, mert az aprókat szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése