2016. augusztus 15., hétfő

Leopárd kalács:

Ezt a receptet sokkal nehezebb leírni, mint elkészíteni. Egy kicsit babarás, de a végeredmény olyan szép.
Hozzávalók:
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg+2 ek. puha vaj
  • 1 csipet só
  • 6 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • néhány ek. kakaópor
  • a tetejére 1 tojás
Elkészítés:
Fél dl langyos tejbe tegyünk egy kiskanál cukrot, és ebbe morzsoljuk az élesztőt, futtassuk fel.
A lisztet keverjük el a cukrokkal, a sóval, és a maradék tejjel, majd öntsük hozzá az élesztőt. Alaposan dagasszuk össze (én kézzel szoktam), szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ha már fényes a tészta, dolgozzunk bele 6 dkg vajat. Takarjuk le egy konyharuhával, hagyjuk egy kicsit kelni.
Osszuk három részre, 2 kisebbre, és 1 nagyobbra. A két kisebbe dolgozzunk bele kakaóport, az egyiket világosabbra, a másikat sötétebbre úgy, hogy hozzágyúrunk egy-egy ek. vajat és annyi tejet, hogy az állaga ne változzon a hozzáadott kakaóportól. (ez eltart egy darabig, de ne adjuk fel, gyúrjuk amíg egynemű lesz).
A 3 nagy gombócot, osszuk 9 felé. A világosbarnát gyúrjuk hosszúkásra (kb. akkorára, amekkora a formánk), a sötétbarnát nyújtsuk hosszúkásra, és ebbe csomagoljuk a rudat, majd a fehéret is hosszúkásra nyújtsuk, és ebbe csomagoljuk a barna rudakat.
Béleljünk ki egy 10*20 cm-s formát sütőpapírral, ebbe helyezzük a rudakat. Takarjuk le, kelesszük meg. Kenjük le a tetejét felvert tojással, és 170 fokos sütőben 40 percig süssük.



forrás: innen

Nincsenek megjegyzések: