2016. szeptember 27., kedd

Almás kalács:

Nagyon szeretek kalácsot sütni, és ez a forma teljesen magával ragadott. És ami a legjobb, nem csak szép, de finom is. Az eredeti receptet én megfeleztem, így is 4 db kisebb kalácsom lett.


Hozzávalók:
tésztához
  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1,25 dl tej
  • 1,5 ek cukor (én gyümölcscukrot használtam)
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 1 csipet só
töltelékhez:
  • 3 nagy alma
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. barack lekvár
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, ez kb. 10 perc. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és az élesztőt alaposan gyúrjuk össze. Meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gyúrjunk bucit. Hagyjuk 10 percig pihenni. 
Készítsük el a tölteléket:
A megpucolt, lereszelt almát csavarjuk ki. Keverjük hozzá a cukrokat, a fahéjat, a zsemimorzsát és a lekvárt. 
A bucit nyújtsuk ki kb.2 mm vastag téglalappá. A tölteléket a tészta szélétől egy kicsit beljebb helyezzük el. A töltelékre fordítsuk rá a tésztát, és egy kicsit nyomkodjuk le a szélét. 
A maradék tésztát vagdossuk be, és a töltelékes részt forgassuk rá a vágásokra úgy, hogy a csíkok alulra kerüljenek. 
Formázzunk belőle kört úgy, hogy a vágások kívülre kerüljenek. A kalács két végét dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni 30 percig. 
Kenjük le a tojással, és 180 fokra melegített légkeveréses sütőben  süssük aranybarnára (kb. 20 perc).



Nincsenek megjegyzések: