Nagyon szeretek kalácsot sütni, és ez a forma teljesen magával ragadott. És ami a legjobb, nem csak szép, de finom is. Az eredeti receptet én megfeleztem, így is 4 db kisebb kalácsom lett.
Hozzávalók:
tésztához
- 25 dkg liszt
- 1,25 dkg élesztő
- 1,25 dl tej
- 1,5 ek cukor (én gyümölcscukrot használtam)
- 1/2 tasak vaníliás cukor
- 1/2 tojás
- 5 dkg margarin
- 1 csipet só
töltelékhez:
- 3 nagy alma
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. cukor
- fahéj ízlés szerint
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 ek. barack lekvár
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, ez kb. 10 perc. A lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és az élesztőt alaposan gyúrjuk össze. Meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gyúrjunk bucit. Hagyjuk 10 percig pihenni.
Készítsük el a tölteléket:
A megpucolt, lereszelt almát csavarjuk ki. Keverjük hozzá a cukrokat, a fahéjat, a zsemimorzsát és a lekvárt.
A bucit nyújtsuk ki kb.2 mm vastag téglalappá. A tölteléket a tészta szélétől egy kicsit beljebb helyezzük el. A töltelékre fordítsuk rá a tésztát, és egy kicsit nyomkodjuk le a szélét.
A maradék tésztát vagdossuk be, és a töltelékes részt forgassuk rá a vágásokra úgy, hogy a csíkok alulra kerüljenek.
Formázzunk belőle kört úgy, hogy a vágások kívülre kerüljenek. A kalács két végét dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Kenjük le a tojással, és 180 fokra melegített légkeveréses sütőben süssük aranybarnára (kb. 20 perc).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése