2016. október 19., szerda

Graham lisztes kifli, kelesztés nélkül:

Tegnap szabadságon voltam, és nem volt kedvem kimozdulni semerre, hiába volt jó idő, a lustaság győzött felettem. Amíg elmentem volna a pékségbe meg vissza, addig össze is gyúrtam a kifli tésztáját és mehetett is a sütőbe. Volt egy alap receptem amit egy kicsit át szabtam. Ami a legjobb, hogy nem keleszteni, pikk-pakk meg is van. A lényeg hogy a sütőt ne melegítsük elő.
Hozzávalók:
4 nagyobb kiflihez
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg graham liszt
  • 1  lapos teáskanál só
  • 1 teáskanál só
  • 1,25 ml tej
  • 1,25 dkg élesztő
  • 1, 25 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk fel, szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A liszteket keverjük el a sóval, a vajjal és az élesztős tejjel, alaposan gyúrjuk össze, formázzuk gombóc alakúra. Kb. 10 percig pihentessük. Nyújtsuk ki nagyon vékonyra (a kör alakot tartsuk meg), vágjuk 4 felé. A háromszögeket egyesével is nyújtsuk. A szélesebb résztől kezdve tekerjük fel. Kifli formára is görbíthetjük, én most ezt szándékosan nem tettem.
A kiflik tetejét kenjük le tojás és egy pici tej keverékével, megszórhatjuk zabpehellyel.
A sütőt most kapcsoljuk be, állítsuk 195 fokra, toljuk be a kifliket (annyi idő elég a keléshez, amíg melegszik a sütő), a sütő aljába egy tepsibe tegyünk vizet. Ha a sütő elérte a hőfokot, onnan számítva kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.


Nincsenek megjegyzések: