2016. szeptember 30., péntek

Kovászos uboka:

Úgyis írhatnám, hogy az imádni való koviubi =D
Borzasztóan szeretjük a kovászos uborkát. Sokféle receptet olvastam és próbáltam ki. Sokféle apró titkokról hallottam, hogy például durva szemű sót kell beletenni hogy jó ropogós legyen, a másik nagyi ezt megcáfolta hogy jó a finomított is, vagy hogy a kenyeret ne a tetejére hanem a közepére kell tenni, vagy hogy a sót ne keverjem el a vízzel, hanem szórjam az uborkára, és utána öntsem rá a vizet...stb. vagyis el lettem, látva jó tanácsokkal. Úgy látom mindenkinek megvan a saját kis receptje és titka. Végül is úgy döntöttem, hogy a tanácsokat meghallgatva, félig meddig betartva, a saját fejem után megyek, és ezt egyáltalán nem bántam meg. Nagyon finom, és jó ropogós lett az uborkám. Az igazi titok szerintem hogy, minden liter vízhez egy evőkanál sót tegyünk bele, ettől lesz igazán ropogós.
Hozzávalók:
2,5 l üveghez
  • kb. 1,5-2 kg kovászolni való uborka 
  • 1/2 csokor kapor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • langyos víz (nem meleg)
Elkészítés:
Az uborkákat nagyon alaposan mossuk meg, végeit vágjuk le, majd az egyik végét vágjuk be hosszában, majdnem a másik végéig. Az üveg aljára tegyünk egy kevés kaprot, állítva sorakoztassuk rá az uborkákat, a tetejére is tegyünk kevés kaprot, jöhet a következő sor uborka. A tetejére tegyük rá a maradék kaprot, az oldalára csúsztassuk be a fokhagymákat. A sót keverjük el a langyos vízzel, öntsük az ubikra. A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret, ezt becsomagolhatjuk gézbe, így nem ázik el és könnyebb lesz kiszedni. Az üveg száját zárjuk le egy kistányérral. Tegyük napos helyre, és 3-4 nap után vigyük be. Az ubikat tegyük át másik üvegbe, a levét szűrjük át, öntsük rá. Hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: