2016. december 22., csütörtök

Pozsonyi kifli:

Nálunk idén, bejgli helyett ezek a csodaszép töltött kiflik lesznek az asztalon. A receptet Szandinak köszönhetem, tényleg nagyon finomak lettek. A kollégáimnak is sütöttem és mindenkinek nagyon ízlett, itthonra pedig most készült el. Összesen 24-24 db lesz a megadott hozzávalókból. Egy kicsit idő igényes, de a végeredményért megéri szöszmötölni vele.

Hozzávalók:
a tésztához:
  • 900 g liszt
  • 250 g margarin vagy vaj
  • 125 g zsír
  • 100 g porcukor
  • 25 g élesztő
  • 10 g só
  • 2 db tojássárgája (a fehérjét ne dobjuk el, később kelleni fog)
  • 1 dl hideg tejszín
  • 2 dl víz
a töltelékhez:
  • 400 g dió/ 400 g mák
  • 250-250 g cukor
  • 40-40 g zsemlemorzsa
  • 2-2dl tej
Elkészítés:
A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, a zsírt, a margarint, a tojást, a sót és a porcukrot. A végén mehet bele a tejszín és a víz. Alaposan gyúrjuk össze, takarjuk le, és tegyük a hűtőbe amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot és főzzük sűrűre. Húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a zsemlemorzsát és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt vágjuk 24-24 részre.
A tésztát osszuk két felé, sodorjuk hosszúkásra mind a kettőt, és vágjuk 24-24 részre. Formáljuk golyókká és takarjuk le, mert hamar kiszárad. Egyszerre csak egy golyóval dolgozzunk. A golyót nyújtsuk ovális alakúra (kb.2mm), tegyük bele a tölteléket, tekerjük fel, formáljuk kifli alakúra. (A mákosat patkó formájúra, a diósat kifli formára formáztam.) A hajtás alulra kerüljön, így tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Itt egy kis segítség: youtube
A tetejét kenjük meg tojássárgájával, tegyük hűvös helyre, de ne a hűtőbe, és hagyjuk megszáradni. Ez kb. 1 óra. Ha megszáradt kenjük le tojásfehérjével, és megint hagyjuk piheni kb.1-5 órát, ettől lesz repedezett. Az enyém 1 órás pihi után lett ilyen.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük kb.15 percig.




Nincsenek megjegyzések: