2017. február 4., szombat

Márványos gyümölcskenyér:

Ez a kenyér kb. 10 éve mindig ott van a karácsonyi asztalon.



Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 kis doboz tejföl
  • 3 tojás
  • 17 dkg vaj
  • 3 ek. kakaó
  • 20 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg csoki
  • vanília aroma
  • rum aroma

Elkészítés:
A lisztet, a sót, a porcukrot, a sütőport, a narancshéját és az aszalt gyümölcsöt egy  tálban össze vegyítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az olvasztott vajat és elkeverjük. A tésztát ketté osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport (lehet kakaó nélkül is, akkor egyszínű lesz) és a rum aromát, a másikhoz a vaníliát adjuk. Az őzgerinc formát kivajazzuk (a papírt nem kell), és a masszákat váltakozva bele kanalazzuk.Csak háromnegyedik öntsük, mert nagyon megemelkedik. 180 fokon 25 percig sütjük, majd további 20-25 percig 160 fokon. Tű próbát végezzünk. Ha kihűlt, olvasszunk a tetejére csokoládét, díszítsük.



Nincsenek megjegyzések: